Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

2021.09.17.
Szerző: expresszkolcson.hu

Az, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, az igazolt jövedelmünk nagysásától függ. Ötszázezer forint alatti nettó jövedelem esetén a törvény maximum ötven százalékos terhelhetőséget enged meg. De a helyzet nem ennyire egyszerű. A bankok eltérő hitelezési szokása mellett a hitel típusától is függ a terhelhetőség mértéke, ami akár a jövedelmünk huszonöt százalékáig is lecsökkenhet. Mi tehetünk, ha a jövedelmünk nem elegendő a kiválasztott hitelösszeghez? Hogy növelhetjük meg a hitel összegét, amit a bank hajlandó a rendelkezésünkre bocsátani?

Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

Adóstárs bevonásával növelhető a hitelösszeg

Házastársak esetén a hitelügyletbe mindkét házastárs adósként kerül bevonásra. A bankok leggyakrabban ezt a gyakorlatot követik. Ha a házastársak közös jövedelme sem éri el a kívánt mértéket, adóstárs is bevonható. Bankonként eltérő, hogy mikor és mennyi adóstársat engednek bevonni, adóstárs ugyanis nem csak egy lehet.

Az adóstárs ugyanúgy felel a tartozásért, mint az adós. Egyformák a kötelezettségeik. Ha az adós nem fizet, az adóstársnak kell helytállnia, és kifizetni a részleteket.

Adóstárs bevonásával növelhető az az összeg, amit meg szeretnénk kapni, ezért az adóstárs bevonása nem egyedi jelenség. Ilyenkor az adóstárs jövedelmét is figyelembe veszi a bank a hitelbírálat során. Ezzel nem csak a hitel összege növekszik, hanem az esély is arra, hogy a bank nem utasítja el a hitelkérelmünket. Adóstárs bevonásával a futamidő is lecsökkenthető. A bank a kért hitelösszeghez olyan futamidőt határoz meg számunkra, ami belefér a jövedelmünkbe. Amennyiben hosszúnak találjuk ezt, adóstárs bevonásával lecsökkenthetjük az általunk optimálisnak tartott mértékűre.

Adóstársat többnyire ingatlanhitelbe vonunk be, de – banktól függően – más hiteleknél is segítségünkre lehet ez a megoldás. Adóstársnak olyan személyt vonjunk be, akinek a bizalmát maximálisan élvezzük. Adóstársnak lenni ugyanis kockázatos dolog. Nemfizetés esetén ugyanis az adóstárs fizetését ugyanúgy letilthatják, mint az adósét, sőt az ingatlana is veszélybe kerülhet, ha a dolgok nagyon rosszra fordulnak.

Célszerű lehet a hitelünket egyedül megoldanunk, ha mégis adóstárs bevonása mellett döntünk, járjunk el a szokásosnál is körültekintőbben a kölcsön kiválasztásakor, és alaposan fontoljuk meg a döntést. Egy negatív periódus az életünkben ugyanis oda vezethet, hogy a felkért adóstárssal megromlik a kapcsolatunk.

Az adóstárs bevonásával növelhetjük a felvett hitelösszeget. Ma ez már egy elfogadott gyakorlat. Éljünk vele, ha szükséges.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel vehetünk fel hitelt élettársi kapcsolat esetén?

Milyen feltételekkel vehetünk fel hitelt élettársi kapcsolat esetén?

2021.10.11.

Egy hitel felvételénél gyakran csak egy személyre van szükség. Ilyen például a személyi kölcsön. Vannak azonban olyan hitelfajták, ahol az a banki gyakorlat, hogy az élettársat vagy a házastársat kötelező adósként bevonni igényléskor. Ezek jellemzően ingatlanfedezetes, nagyobb összegű és hosszabb futamidejű hitelek. Megnéztük, hogy mikor van szükség élettársra egy hitelfelvételnél.

Tovább olvasom
Kötelező-e adóstárs a személyi kölcsön igényléshez?

Kötelező-e adóstárs a személyi kölcsön igényléshez?

2018.02.25.

A személyi kölcsön egy szabad felhasználású, fedezet nélküli hitel, rugalmas, ám rövid futamidővel és viszonylag alacsony hitelösszeggel, tudjuk meg kell-e adóstárs az igényléshez.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

2020.11.12.

Elsőre furcsa kérdésnek tűnhet, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel adóstársként, hiszen az adóstárs azt jelenti, hogy résztvevő egy hitelügyletben, ám ha tovább visszük ezt a gondolatsort, akkor kerül elő az igazi értelme: vajon vehet-e fel hitelt az, aki egy másik ügyletben adóstársként szerepel? Ennek járunk utána az alábbi cikkben.

Tovább olvasom
Mit vállalunk adóstársként?

Mit vállalunk adóstársként?

2021.10.05.

Amikor egy barátunk, családtagunk hozzánk fordul, hogy adóstárként segítsük őt egy hitelfelvétel során, az első gondolatunk lehet, hogy segítenünk kell. Mielőtt azonban aláírnánk a papírokat, fontos hogy tisztában legyünk a lehetséges következményekkel.

Tovább olvasom