Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.
Szerző: expresszkolcson.hu

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

A támogatás legfeljebb tízmillió forint lehet, és akkor nem kell visszafizetnünk, ha teljesítjük a szerződésben foglaltakat. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ. Amennyiben eltérünk a szerződésben foglaltaktól, a támogatást vissza kell fizetnünk. Felmerülhet a kérdés, hogy bérbe adható-e a CSOK-kal vásárolt lakás. Hiszen így állami támogatással jutunk egy jó befektetéshez. Lássuk, megtehetjük-e ezt.

CSOK-kal vásárolt lakás hasznosítása

Az állam által nyújtott támogatások jól jönnek a családoknak. Vissza nem térítendő támogatás, kamatkedvezményes hitel. Kinek ne jönne jól? Persze, hogy felhasználjuk. Az állam azonban nem csak ad, de el is vár tőlünk dolgokat. Az alapfeltételeknek való megfelelés mellett a hitel futamidejének végéig köt ki olyan feltételeket, amiktől nem térhetünk el. Ha ezt mégis megtesszük, a hitelt, támogatást vissza kell fizetnünk.

Az egyik feltétel, hogy tíz évig a lakást nem adhatjuk bérbe. A magyar állam az otthonteremtési támogatásokkal érintett ingatlanokra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be tíz évre, így azt eladni sem lehet. Ez a tíz éves időtartam pedig a bérbeadásra is vonatkozik, így azt anyagi nehézség vagy egyszerű bevétel kiegészítési céllal sem adhatjuk bérbe.

A tilalom a teljes ingatlanra vonatkozik, azt még részben sem adhatjuk bérbe, nincs olyan, hogy egy szobába albérlők költöznek. Ez ugyanis azzal jár, hogy a támogatás teljes összegét vissza kell fizetnünk az államkincstárnak, ráadásul a kamatokkal együtt.

Ha a CSOK mellé igényeltünk kedvezményes, kamattámogatott hitelt is, bérbeadás esetén a hitel teljes összegét és annak kamatait, és a kamattámogatást is visszakérheti tőlünk a bank.

Van megoldás

Ha az ingatlant bevétel kiegészítés céljából vásárolnánk meg, arra a CSOK-kal vásárolt lakás nem lesz megfelelő. A Babaváró hitel azonban tökéletes megoldás erre, hiszen szabadon felhasználható, bármire. A Babaváró hitelből vásárolt ingatlant bérbe adhatjuk. Semmilyen szabály nem tiltja. Ezt az ingatlant bármikor bérbe adhatjuk, vagy akár el is adhatjuk. Ilyen esetben válasszuk a Babaváró hitelt, és ha megfelelünk a feltételeknek, már indulhat is a bérbeadás.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Megéri lecserélni a CSOK-hitelt a kamattámogatás elvesztése esetén?

Megéri lecserélni a CSOK-hitelt a kamattámogatás elvesztése esetén?

2021.07.07.

Lecserélni a CSOK-hitelt csak akkor érdemes, ha jobbat találsz nála, ám ez a kamattámogatás miatt gyakorlatilag lehetetlen. De mi a helyzet akkor, ha ez elvész?

Tovább olvasom
CSOK mint önerő egy lakáshitelben

CSOK mint önerő egy lakáshitelben

2021.09.03.

Lakáshitel igénylésekor a bankok önerőt kérnek, ami több lehet a törvényben előírt minimumnál. A hitel ötödével legalább rendelkezned kell, de ez jóval magasabb is lehet, például akkor, ha a megvásárolni kívánt ingatlan egy kistelepülésen fekszik. Az önerő az az összeg, amivel a hitelt igénylőnek rendelkeznie kell, de ezt nem kell feltétlenül saját forrásból finanszírozni. Mit tehet az, aki saját erő nélkül vásárolna ingatlant? Mutatunk egy lehetőséget.

Tovább olvasom
Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

Ingatlanra vonatkozó CSOK feltételek új ingatlan vásárlásakor

2021.06.01.

Az ingatlanra vonatkozó feltételek CSOK igénylésekor kétfélék lehetnek: új és használt ingatlannál különböznek egymástól.

Tovább olvasom
Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

2021.09.13.

Az Otthonteremtési program támogatásainál újabb változások léptek életbe. A változásokkal tovább finomodtak a feltételek. Bővül a támogatáshoz jutók köre, és a feltételek is pozitív irányba változtak. Lássuk, hogy egyszerűsödtek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében, és hogy hogyan tudjuk ezeket a legjobban felhasználni.

Tovább olvasom