fbpx
Hirdetés

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 12. 16:21

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztásához a törvényi szabályozás adja meg a kereteket, ugyanis a JTM szabályok alapján a jövedelmed maximum 50-60%-át fordíthatod hiteltörlesztésre, a maradék összeg pedig az egyéb kiadásokra marad meg. Fontos tudni, hogy a fenti százalékok a törvény által megszabottak, a bankok nagy töbssége ennél jóval alacsonyabb értékekkel számol, ráadásul az egyes hiteltípusok között is van eltérés, ezért a hitel felvétele előtt fontos az alapos tájékozódás.

A JTM szabályozás

Személyi kölcsön esetében nettó 500.000 forint alatt 50%, felette 60% a törvény által megadott érték, azaz a jövedelem ekkora hányada fordítható törlesztésre. A jelzáloghiteleknél ezek a számok már csak 25, illetve 30%-ot adnak meg, a fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a korlát; az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A jövedelem beosztásához ennél kevesebbet kellene fizetni

Véleményünk szerint azonban csak akkor szabadna ekkora hányadot hiteltörlesztésre fordítani, ha nincs más megoldás. A jövedelem beosztását megnehezíti az, hogy a fele eltűnik egy bank irányában, a maradéknak pedig minden egyéb költséget kellene fedeznie, ami ugyan megoldható, de rendkívül megnehezíti a mindennapi életet. Szerintünk a jövedelem beosztásának sikerességéhez, illetve a váratlan kiadások fedezéséhez maximum 30%-ot lenne szabad hiteltörlesztésre fordítani, ennél több már komoly problémákat is okozhat.

A jövedelem beosztása helyesen

Minden szempontból a legjobb megoldás, ha a jövedelmed maximum 30%-át fordítod törlesztésre, másik 30%-át megtakarításként kezeled, 40%-át pedig a mindennapi életedre és kiadásaidra fordítod. Ha nem tudod ezt megoldani, akkor érdemes a hiteltörlesztést úgy alakítani, hogy ki tudd hozni a fenti százalékokat. Ehhez a hiteled átütemezése is elegendő lehet, de ha így nem sikerül, a hitelkiváltás a megoldás.

Ha hitelkiváltó hitelt keresel, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

2018.11.28.

A fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen ahány ember, annyiféle élethelyzet, amikhez más és más hiteltípusok tartoznak, és azokból is számtalan létezik. A most következő írásunkban tehát általánosságban fogunk beszélni a hitelfelvételről és annak buktatóiról.

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatstopról tudni kell

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Tovább olvasom
Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

2021.01.01.

Amit a hitelfedezetről tudni lehet, azt az alábbi cikkben megtalálhatod, sőt, még többet is!

Tovább olvasom
Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

2022.07.22.

A közös hitelt válás esetén rendezni kell, hiszen a válás során mindenről meg kell állapodni, ami a közös életben vagyonként szerepelt.

Tovább olvasom