Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

2021.08.29.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 30. 09:34

Lakáshitel felvétele előtt számos szempontot kell figyelembe venni a pozitív hitelbírálat érdekében – ezeket nézzük át alábbi cikkünkben.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

A lakáshitel felvétele előtt rengeteg dologgal kell foglalkoznod, így például meg kell találnod a megfelelő ingatlant is. Ez azonban csak az első, bár kétségtelenül az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy végül beköltözhess az új otthonodba. A lakáshitel feltételeit sokszor tárgyaltuk már itt, a blog keretein belül, ám vannak olyanok, amelyeket csak felületesen érintettünk.

A jövedelem kérdése

A jövedelem minden hitelnél ugyanolyan fontos, tehát a lakáshitel felvétele előtt is érdemes utánaszámolnod, hogy az igazolható jövedelmed mekkora lakáshitel felvételét teszi lehetővé. Ehhez természetesen használhatsz lakáshitel kalkulátort is, de saját magad is megoldhatod. Nem szabad elfelejtened, hogy a jövedelmed nem csak a fizetésedet jelenti, hanem ehhez hozzá kell adnod a másodlagos jövedelmeidet is, azaz a családi pótlékot, a gyerektartást, illetve a bérbeadásból származó jövedelmet is – bár ezeket nem ugyanúgy kezeli az összes bank.

A megvásárolni kívánt ingatlan értéke

A lakáshitel felvétele előtt az ingatlan értékét is figyelembe kell venni. Nyilván tudod, hogy ehhez önerőre is szükséged lesz, mégpedig az ingatlan becsült piaci értékének minimum 20%-át kitevő összegre, ám a legtöbb banknál ez az érték inkább 30%. Fontos, hogy a becsült piaci értéket a bank értékbecslője határozza meg, és csak a legritkább esetben egyezik meg a vételárral. Ha az értékbecslő alacsonyabbra állapítja meg ezt az értéket, mint amennyiért az eladó eladná az ingatlant, akkor alku nélkül nem fogod tudni megvenni, hiszen így a hitel összege is kevesebb lesz.

Pótingatlant is bevonhatsz

Ha a fenti helyzet áll elő, és nem rendelkezel az önerőn túl is egy legalább akkora összeggel, amekkorával kipótolhatod a hiányt, akkor egy pótingatlant is bevonhatsz az ügyletbe. Ebben az esetben viszont akár önerő nélkül is felveheted a lakáshitelt.

Állami támogatást is igényelhetsz

Talán említenünk sem kellene a CSOK, illetve a babaváró hitel igénylésének lehetőségét, de fontos, hogy ne felejtsd el még a lakáshitel igénylése előtt elintézni azt, amit ezekkel kapcsolatosan csak tudsz, hiszen csökkenhetnek általuk a kiadásaid.

Lakáshitel felvétele előtt mindenképp hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

2021.09.17.

Az, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, az igazolt jövedelmünk nagysásától függ. Ötszázezer forint alatti nettó jövedelem esetén a törvény maximum ötven százalékos terhelhetőséget enged meg. De a helyzet nem ennyire egyszerű. A bankok eltérő hitelezési szokása mellett a hitel típusától is függ a terhelhetőség mértéke, ami akár a jövedelmünk huszonöt százalékáig is lecsökkenhet. Mi tehetünk, ha a jövedelmünk nem elegendő a kiválasztott hitelösszeghez? Hogy növelhetjük meg a hitel összegét, amit a bank hajlandó a rendelkezésünkre bocsátani?

Tovább olvasom
Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

Hogyan alakultak a lakáshitelek 2022-ben?

2023.01.18.

A lakáshitelek 2022-ben hatalmas változásokon mentek át – az alábbiakban ezeket vesszük sorra, és megpróbáljuk megtippelni, mit hoz 2023.

Tovább olvasom
Zöld hitelt vennél fel? Mutatjuk, mekkora törlesztőrészlettel kell számolnod!

Zöld hitelt vennél fel? Mutatjuk, mekkora törlesztőrészlettel kell számolnod!

2022.03.07.

Elsőre nagyon jól néznek ki az úgynevezett zöld hitel által nyújtott előnyök, lássuk milyen feltételekkel, terhekkel, illetve mekkora törlesztőrészlettel jár együtt ez a kölcsöntípus!

Tovább olvasom
Hitellehetőségek tavaszi lakásfelújításhoz

Hitellehetőségek tavaszi lakásfelújításhoz

2020.03.25.

A tavaszi nagytakarítás mindenki számára ismerős munka; ilyenkor húzzuk el a bútorokat, hogy mögöttük még a falat is portalaníthassuk, ilyenkor jön el az ablakpucolás ideje, és még sorolhatnánk, hányféle ház körüli munkát szokás ilyenkor elvégezni. De mi van akkor, ha a takarítás már nem elég, hanem ennél sokkal többre van szükség? Nos, a lakásfelújítás megoldás erre a problémára, viszont ez a megoldás csak újabb problémát szül: miből? Hitellehetőségek mindig vannak, csupán a legmegfelelőbbet kell megtalálni!

Tovább olvasom