Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

2021.08.29.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 30. 09:34

Lakáshitel felvétele előtt számos szempontot kell figyelembe venni a pozitív hitelbírálat érdekében – ezeket nézzük át alábbi cikkünkben.

Szempontok, amiket érdemes figyelembe venni lakáshitel felvétele előtt

A lakáshitel felvétele előtt rengeteg dologgal kell foglalkoznod, így például meg kell találnod a megfelelő ingatlant is. Ez azonban csak az első, bár kétségtelenül az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy végül beköltözhess az új otthonodba. A lakáshitel feltételeit sokszor tárgyaltuk már itt, a blog keretein belül, ám vannak olyanok, amelyeket csak felületesen érintettünk.

A jövedelem kérdése

A jövedelem minden hitelnél ugyanolyan fontos, tehát a lakáshitel felvétele előtt is érdemes utánaszámolnod, hogy az igazolható jövedelmed mekkora lakáshitel felvételét teszi lehetővé. Ehhez természetesen használhatsz lakáshitel kalkulátort is, de saját magad is megoldhatod. Nem szabad elfelejtened, hogy a jövedelmed nem csak a fizetésedet jelenti, hanem ehhez hozzá kell adnod a másodlagos jövedelmeidet is, azaz a családi pótlékot, a gyerektartást, illetve a bérbeadásból származó jövedelmet is – bár ezeket nem ugyanúgy kezeli az összes bank.

A megvásárolni kívánt ingatlan értéke

A lakáshitel felvétele előtt az ingatlan értékét is figyelembe kell venni. Nyilván tudod, hogy ehhez önerőre is szükséged lesz, mégpedig az ingatlan becsült piaci értékének minimum 20%-át kitevő összegre, ám a legtöbb banknál ez az érték inkább 30%. Fontos, hogy a becsült piaci értéket a bank értékbecslője határozza meg, és csak a legritkább esetben egyezik meg a vételárral. Ha az értékbecslő alacsonyabbra állapítja meg ezt az értéket, mint amennyiért az eladó eladná az ingatlant, akkor alku nélkül nem fogod tudni megvenni, hiszen így a hitel összege is kevesebb lesz.

Pótingatlant is bevonhatsz

Ha a fenti helyzet áll elő, és nem rendelkezel az önerőn túl is egy legalább akkora összeggel, amekkorával kipótolhatod a hiányt, akkor egy pótingatlant is bevonhatsz az ügyletbe. Ebben az esetben viszont akár önerő nélkül is felveheted a lakáshitelt.

Állami támogatást is igényelhetsz

Talán említenünk sem kellene a CSOK, illetve a babaváró hitel igénylésének lehetőségét, de fontos, hogy ne felejtsd el még a lakáshitel igénylése előtt elintézni azt, amit ezekkel kapcsolatosan csak tudsz, hiszen csökkenhetnek általuk a kiadásaid.

Lakáshitel felvétele előtt mindenképp hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

2021.10.20.

A Babaváró hitel ma az egyik legnépszerűbb támogatási forma Magyarországon. Szabad felhasználású hitel, az igénylők jelentős része mégis ingatlan vásárlásra fordítja, gyakran önerőként felhasználva a lakáshitel mellé. A fiatal házasok ugyanannyi Babaváró hitelt igényeltek az elműt évben, mint amennyi lakáscélú hitelt a bankok összesen folyósítottak. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Kaphatunk-e a Babaváró hitel mellé másik hitelt? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Mikor érdemes kiváltani a lakáshitelt?

Mikor érdemes kiváltani a lakáshitelt?

2020.10.27.

Azt, hogy mikor érdemes egy lakáshitel kiváltására időt és energiát áldozni, számos tényező határozza meg, ám talán a legfontosabb az, hogy mi az oka a kiváltási szándék felbukkanásának. Ehhez persze még azt is hozzá kell venni, hogy milyen típusú lakáshitelt szeretnénk lecserélni, mi a célunk a cserével, illetve mennyire sürgős ennek végrehajtása. Milyen okok lehetségesek? Mint látható, a valódi […]

Tovább olvasom
Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

2021.05.24.

A kamatperiódus sokak számára cseng ismerősen, ennél mélyebben azonban nem ássák magukat a témába, pedig érdemes. Az alábbiakban minden részletre kitérünk!

Tovább olvasom
Kaphatunk lakáshitelt önerő nélkül?

Kaphatunk lakáshitelt önerő nélkül?

2020.12.27.

Lakáshitel önerő nélkül? Törvényileg nem lehetséges, ám akadnak kiskapuk. Ha lakáshitelt önerő nélkül szeretnél igényelni, olvass tovább!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával