Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

2021.08.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 14:00

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül elnéz egy számjegyet a számlaszám beírásakor, ennek következtében pedig rossz bankszámlára utalja a pénzét. Mit lehet tenni ilyen esetben? Mutatjuk!

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

Mit tehet az, aki rossz bankszámlára utalta a pénzét?

Ha rossz bankszámlára utalta a pénzét, az első és legfontosabb lépés, hogy jelezni kell a lehető leghamarabb a számlavezető bank felé a problémát. Akkor is, ha azonnal feltűnik, hogy rossz bankszámlára történt az utalás, és akkor is, ha csak hetekkel később derül ki. Ekkor a bank elkér néhány adatot: az utalt összeget, az utalás időpontját, valamint a kedvezményezett bankszámlaszámát. Ezután a bank felveszi a kapcsolatot a kedvezményezettel, ha bankon beül történt az utalás. Ha nem, akkor a kedvezményezett bankjával veszi fel a kapcsolatot, majd igényli az utalás visszavonását. Ez a folyamat elég komplikált és időigényes, akár három hónapot is igénybe vehet. Külföldi utalásoknál még bonyolultabb a dolog, szóval még több időbe telhet, mire rendeződik a helyzet. A fogadó bank egyeztet az ügyfelével az utalt összeg visszahívásáról és kéri a hozzájárulását. Ha megtörtént a hozzájárulás, a tranzakciós díjak levonását követően sor kerül a visszautalásra.

Mi történik, ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett?

Ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett, a bank nem tud mit tenni. Ebben az esetben polgári peres eljárásban lehet megpróbálni a követelés érvényesítését, hiszen jogalap nélküli gazdagodásnak számít a tévesen elutalt összeg megtartása. Ekkor természetesen elkérhető a kedvezményezett számlavezető bankjától a kedvezményezett neve és lakcíme. Ennek nincs akadálya, mivel ilyen esetben nem érvényes a banktitok. Ha cég számára került elutalásra az összeg, akkor egyszerűbb az adatok megszerzése, hiszen minden megtalálható a cégadatok között. Ritkán jut el idáig a dolog, hiszen sem a cégek, sem a magánszemélyek esetében nincs értelme a visszautalás elutasításának. Cégek esetében azért nincs, mert nem tudnak mit kezdeni a teljesítés nélkül befolyt összeggel. Magánszemélyként pedig azért nincs, mert a visszautalás megtagadása jogtalan elsajátításnak minősül, így akár börtönbüntetés is kiszabható miatta. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hibásan megadott bankszámlaszám miatti téves utalás teljes mértékben a kezdeményező felelőssége, nem lehet elvárni a banktól, hogy még utalás előtt észrevegye és jelezze a problémát. A bank csupán azt vizsgálja, hogy a beírt bankszámlaszám megfelel-e a formai követelményeknek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen számlacsomagok közül választhatunk az OTP Banknál?

Milyen számlacsomagok közül választhatunk az OTP Banknál?

2022.05.17.

Milyen számlacsomagokat találhatsz az OTP Banknál? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Azonnali fizetési rendszer – indult!

Azonnali fizetési rendszer – indult!

2020.03.26.

Március 2.-án indult az azonnali fizetési rendszer, amelynek segítségével könnyebb és gyorsabb az átutalás. Eddig órákat kellett várni egy átutalás megérkezésére, hétvégén pedig nem is lehetett utalni, de ennek most vége! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

2020.11.16.

Napjainkban már szinte mindenkinek van bankszámlája, mégis folyamatosak az új bankszámlaigénylések. Ennek oka igen egyszerű: mindig lehet találni olyan bankot, amely jobb feltételekkel kecsegtet, alacsonyabb díjakat számol fel, és még sorolhatnánk. Ha Te is épp most készülsz bankot váltani, olvasd el alábbi cikkünket, amelyből megtudhatod a bankszámlaigénylés legfontosabb lépéseit!

Tovább olvasom
OTP netbank: minden, amit tudnod kell az online bankolásról

OTP netbank: minden, amit tudnod kell az online bankolásról

2023.10.17.

Az OTP netbank ma már elválaszthatatlan része egy OTP számlacsomagnak. Az otthon kényelméből intézhetőek a napi pénzügyek, sorban állás és várakozás nélkül. Megmutatjuk, hogy mi is pontosan egy netbank, és azt is, hogy mire jó. Mert jó.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával