Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

2021.08.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 14:00

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül elnéz egy számjegyet a számlaszám beírásakor, ennek következtében pedig rossz bankszámlára utalja a pénzét. Mit lehet tenni ilyen esetben? Mutatjuk!

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

Mit tehet az, aki rossz bankszámlára utalta a pénzét?

Ha rossz bankszámlára utalta a pénzét, az első és legfontosabb lépés, hogy jelezni kell a lehető leghamarabb a számlavezető bank felé a problémát. Akkor is, ha azonnal feltűnik, hogy rossz bankszámlára történt az utalás, és akkor is, ha csak hetekkel később derül ki. Ekkor a bank elkér néhány adatot: az utalt összeget, az utalás időpontját, valamint a kedvezményezett bankszámlaszámát. Ezután a bank felveszi a kapcsolatot a kedvezményezettel, ha bankon beül történt az utalás. Ha nem, akkor a kedvezményezett bankjával veszi fel a kapcsolatot, majd igényli az utalás visszavonását. Ez a folyamat elég komplikált és időigényes, akár három hónapot is igénybe vehet. Külföldi utalásoknál még bonyolultabb a dolog, szóval még több időbe telhet, mire rendeződik a helyzet. A fogadó bank egyeztet az ügyfelével az utalt összeg visszahívásáról és kéri a hozzájárulását. Ha megtörtént a hozzájárulás, a tranzakciós díjak levonását követően sor kerül a visszautalásra.

Mi történik, ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett?

Ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett, a bank nem tud mit tenni. Ebben az esetben polgári peres eljárásban lehet megpróbálni a követelés érvényesítését, hiszen jogalap nélküli gazdagodásnak számít a tévesen elutalt összeg megtartása. Ekkor természetesen elkérhető a kedvezményezett számlavezető bankjától a kedvezményezett neve és lakcíme. Ennek nincs akadálya, mivel ilyen esetben nem érvényes a banktitok. Ha cég számára került elutalásra az összeg, akkor egyszerűbb az adatok megszerzése, hiszen minden megtalálható a cégadatok között. Ritkán jut el idáig a dolog, hiszen sem a cégek, sem a magánszemélyek esetében nincs értelme a visszautalás elutasításának. Cégek esetében azért nincs, mert nem tudnak mit kezdeni a teljesítés nélkül befolyt összeggel. Magánszemélyként pedig azért nincs, mert a visszautalás megtagadása jogtalan elsajátításnak minősül, így akár börtönbüntetés is kiszabható miatta. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hibásan megadott bankszámlaszám miatti téves utalás teljes mértékben a kezdeményező felelőssége, nem lehet elvárni a banktól, hogy még utalás előtt észrevegye és jelezze a problémát. A bank csupán azt vizsgálja, hogy a beírt bankszámlaszám megfelel-e a formai követelményeknek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

2021.09.01.

Megszüntetnéd a bankszámládat? Akkor alábbi cikkünk neked szól, hiszen mindent megtudhatsz belőle a folyamatról!

Tovább olvasom
Bankszámlatulajdonosok és jogaik

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

2021.07.13.

Előfordul, hogy többen nyitnak meg egy bankszámlát, például a házastársak vagy a szülők a gyermekükkel. Ebben az esetben van egy fő kártyatulajdonos, valamint egy társtulajdonos. Vajon milyen jogokkal rendelkeznek a bankszámlatulajdonosok?

Tovább olvasom
Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

2021.07.16.

Bankszámlát nyitnál a gyermekednek? Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a témáról!

Tovább olvasom
Számlanyitás az UniCredit-nél: Fedezd fel a legjobb ajánlatokat!

Számlanyitás az UniCredit-nél: Fedezd fel a legjobb ajánlatokat!

2023.08.18.

Kell egy jó bankszámla? Irány az UniCredit! Fedezd fel a legjobb ajánlatokat! Digitális bankolás vagy alapszámla? Itt van minden. A számlanyitás az UniCredit-nél igazán egyszerű. És több számla közül is lehet választani. Mutatjuk a lehetőségeket.

Tovább olvasom