Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

2021.08.23.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 23. 14:26

A bankkártya-adatok egyértelműen meghatározzák a kártyát, azonban nem köztudomású, mit is jelentenek valójában. Az alábbiakban érdekességeket osztunk meg a témáról!

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

A bankkártyán adatok tömkelege található meg, kezdve a tulajdonos nevével, de a rajta szereplő, különféle számok rengeteg dologra utalnak, amire Te laikusként nem is gondolnál. Lássuk, mit lehet tudni a bankkártya számáról, illetve a CVC / CVV kódról!

A kártyaszám

A bankkártyád adatainak legfontosabbika a kártyaszám, ami egy teljesen egyedi azonosító, és 16 számjegyből áll. Az első 6 karakter a bank azonosítására szolgál, míg a legelső karakter a kártyához kapcsolódó fizetési rendszert mutatja meg: 3 – American Express, 4 – Visa, 5 – MasterCard. A hetedik karaktertől számítva a többi már a Te azonosításodat szolgálja, ami alól kivétel a legutolsó; ez egy úgynevezett ellenőrző számjegy.

A CVC / CVV kód

A bankkártya adata a CVC / CVV kód is, ami az aláírási mező mellett található három számjegy. A kód az online vásárlások esetén fontos, mivel enélkül nem lehetséges fizetni. Jelentése a fentiekkel ellentétben egyetlen számjegyének sincs, mivel a CVC / CVV kód egy random generált számsor, ami véletlenszerűen kerül fel a bankkártyákra, azaz még a gyártás során sincs semmilyen meghatározott sorrend.

Fontos tudni, hogy a CVC / CVV kód és a bankkártya-szám együttesen lehetőséget nyújt bárkinek arra, hogy a kártyát használva vásárolhasson az interneten, azaz, ha elveszíted a kártyát, azt bárki használhatja. Éppen ezért fontos, hogyha van rá lehetőség, kétlépcsős azonosítást rendelj a kártya mellé, mert így elkerülhetőek a problémák, és nagyobb biztonságban tudhatod a pénzedet. Szerencsére napjainkban már számos banknál alapvető ez a biztonsági intézkedés, így érdemes lehet utánanézned, hogy nálad aktív-e, és, ha nem, akkor igényelni azt.

Lényeges, hogy a bankkártyád adatait a lehető legbiztonságosabban kezeld, és még véletlenül se hordd magadnál a PIN kódodat, főleg ne a tárcádban, a kártyával együtt, mert az elvesztése esetén komoly problémáid lehetnek!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

2020.09.18.

Az, hogy átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel, mondhatni napról napra változik, hiszen elég egyetlen banknak változtatnia a kondícióin, és máris más a végösszeg, ami az átlagszámítás után kijön.

Tovább olvasom
Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

2024.01.28.

A banki szolgáltatások díjazása az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A banki költségek növekedése a lakossági ügyfelekre is kihat. A bankszámlák, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások már túl sokba kerülnek. De mit tehetünk? Hogyan találhatjuk meg a legkedvezőbb bankszámlát? Adunk néhány ötletet ehhez. És ahogy látható lesz, nem is lesz ez olyan nehéz.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

2023.02.03.

A legtöbb ember ma már bankkártyát használ vásárlásaihoz, hiszen ez a természetes számára már hosszú évek óta. Mások viszont még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, pedig a bankkártyás fizetés számos előnyt biztosít a hagyományos megoldáshoz képest.

Tovább olvasom
Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

Hogyan fizethetünk Google Pay-el 2023-ban?

2023.08.31.

A Google Pay igazán kényelmes. A Google Pay igazán modern. A Google Pay igazán biztonságos. De mi az a Google Pay? Mindent a Google Pay-ről, röviden.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával