Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

2021.08.20.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 20. 14:43

Önerő szükséges minden lakáshitelhez, és persze több tényezőtől is függ, hogy mekkora – az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

Egy lakás megvásárlásához – ha az hitelből történik – önerőre van szükség, méghozzá annyira, amennyit a bank elvár. A lakáshitel ugyanis a lakás becsült forgalmi értékének mindössze 80%-át fedezheti az ide vonatkozó jogszabály szerint, a maradékhoz önerő szükséges, ám azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a bankok nem mindig adják ezt meg; sokszor 70% fölé sem mennek. Arra a kérdésre tehát, hogy mekkora önerő szükséges a lakás megvásárlásához, meglehetősen nehéz válaszolni.

Mitől függ az önerő mértéke?

A bankok Budapesten és a nagyobb városokban lévő ingatlanokra magasabb hitelösszeget adnak, mert ez esetekben pontosabban határozható meg a becsült forgalmi érték, és annak növekedése is valószínűbb. Kisebb településeken már inkább a 70% a valószínű, községekben, illetve a nagyvárosoktól távol eső falvakban pedig akár 60% körüli is lehet, azaz itt akár 40% önerőre is szükség lehet.

Hogy példát is mutassunk:

Egy budapesti, 40 millió forint vételárú lakás esetében minimum 8, de inkább 10-12 millió forint önerővel érdemes számolni.
Egy vidéki, 20 millió forint értékű ház esetében a 6-8 millió forintot érdemes megcélozni.

Ennél alacsonyabb összegekkel valójában nem is érdemes bankokhoz fordulni lakáshitelért, mert el fogják azt utasítani.

Mit tehetsz, ha nem rendelkezel ekkora önerővel?

Sokáig volt lehetőség a személyi kölcsönnel való megoldásra, ám ez egyrészt bonyolult, másrészt egy ideje nem is lehetséges. Jelenleg a CSOK, illetve a babaváró hitel tűnik olyan opciónak, ami által megvalósítható az ingatlanvásárlás, ám ezeknek extra feltételeik is vannak, amelyeket nem mindenki tud teljesíteni. A lakás-takarékpénztárak sajnos már nem jelentenek előnyt, egyéb módokon pedig nagyobb összeghez jutni nem lehetséges úgy, ha lakáshitelt is szeretnél felvenni. Sajnos jelenleg nincs olyan program, ami egyedülállókat, vagy gyermekteleneket juttatna lakáshoz, ezért az egyetlen lehetőség a takarékoskodás, méghozzá hosszú ideig.

Amennyiben rendelkezel önerővel, és lakáshitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakáshitel helyett személyi kölcsön?

Lakáshitel helyett személyi kölcsön?

2019.04.16.

Lakáshitel helyett személyi kölcsön? Bizonyos esetekben kifejezetten jó választás lehet: a lakáshiteleknek is megvannak a maguk hátrányai, amit egy személyi kölcsönnel könnyedén ki lehet küszöbölni. Nézzük meg, mikor érdemesebb a személyi kölcsön mellett dönteni egy lakáshitel helyett!

Tovább olvasom
Otthonteremtési támogatások 2022-ben

Otthonteremtési támogatások 2022-ben

2022.02.17.

Otthonteremtési támogatásokat 2022-ben is igényelhetsz, de akad olyan, amit már csak egy ideig – az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Tovább olvasom
10 millió hitel felvételéhez mekkora jövedelem szükséges?

10 millió hitel felvételéhez mekkora jövedelem szükséges?

2019.09.04.

Ha egyedül szeretnél 10 millió hitelt felvenni, akkor átlag feletti jövedelmet kell igazolnod. És attól függően, hogy ez személyi kölcsön, vagy lakáshitel, még önerőre is szükséged lesz az utóbbi esetében. Ha ketten vagytok, akkor a jövedelmetek összeadódik, így lényegesen könnyebb a dolog, hiszen átlagos jövedelmekkel is hozzájuthattok az áhított összeghez.

Tovább olvasom
Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

2019.05.22.

A kormány egyre újabb támogatási módokat mutat be a demográfiai problémák orvoslására; ennek első képviselője volt a CSOK, amit bemutatása óta folyamatosan finomítanak és kiegészítenek. Erre a legújabb példa a babaváró támogatás, ami tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom