Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

2021.08.20.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 20. 14:43

Önerő szükséges minden lakáshitelhez, és persze több tényezőtől is függ, hogy mekkora – az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Mekkora önerő szükséges lakásvásárláshoz?

Egy lakás megvásárlásához – ha az hitelből történik – önerőre van szükség, méghozzá annyira, amennyit a bank elvár. A lakáshitel ugyanis a lakás becsült forgalmi értékének mindössze 80%-át fedezheti az ide vonatkozó jogszabály szerint, a maradékhoz önerő szükséges, ám azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a bankok nem mindig adják ezt meg; sokszor 70% fölé sem mennek. Arra a kérdésre tehát, hogy mekkora önerő szükséges a lakás megvásárlásához, meglehetősen nehéz válaszolni.

Mitől függ az önerő mértéke?

A bankok Budapesten és a nagyobb városokban lévő ingatlanokra magasabb hitelösszeget adnak, mert ez esetekben pontosabban határozható meg a becsült forgalmi érték, és annak növekedése is valószínűbb. Kisebb településeken már inkább a 70% a valószínű, községekben, illetve a nagyvárosoktól távol eső falvakban pedig akár 60% körüli is lehet, azaz itt akár 40% önerőre is szükség lehet.

Hogy példát is mutassunk:

Egy budapesti, 40 millió forint vételárú lakás esetében minimum 8, de inkább 10-12 millió forint önerővel érdemes számolni.
Egy vidéki, 20 millió forint értékű ház esetében a 6-8 millió forintot érdemes megcélozni.

Ennél alacsonyabb összegekkel valójában nem is érdemes bankokhoz fordulni lakáshitelért, mert el fogják azt utasítani.

Mit tehetsz, ha nem rendelkezel ekkora önerővel?

Sokáig volt lehetőség a személyi kölcsönnel való megoldásra, ám ez egyrészt bonyolult, másrészt egy ideje nem is lehetséges. Jelenleg a CSOK, illetve a babaváró hitel tűnik olyan opciónak, ami által megvalósítható az ingatlanvásárlás, ám ezeknek extra feltételeik is vannak, amelyeket nem mindenki tud teljesíteni. A lakás-takarékpénztárak sajnos már nem jelentenek előnyt, egyéb módokon pedig nagyobb összeghez jutni nem lehetséges úgy, ha lakáshitelt is szeretnél felvenni. Sajnos jelenleg nincs olyan program, ami egyedülállókat, vagy gyermekteleneket juttatna lakáshoz, ezért az egyetlen lehetőség a takarékoskodás, méghozzá hosszú ideig.

Amennyiben rendelkezel önerővel, és lakáshitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakáshitel hosszú futamidőre – mikor jó választás?

Lakáshitel hosszú futamidőre – mikor jó választás?

2022.01.07.

A lakáshitelek futamideje általában hosszú. A magas hitelösszeg miatt gyakran kénytelenek is vagyunk hosszabb futamidőt választani. A hosszabb futamidő viszont magasabb költségekkel jár. De mikor jó választás a lakáshitel hosszú futamidőre? Megnéztük.

Tovább olvasom
Banki hitelek – személyi kölcsön- és lakáshitel-ajánlatok egy helyen, válogatottan!

Banki hitelek – személyi kölcsön- és lakáshitel-ajánlatok egy helyen, válogatottan!

2019.06.17.

Aki érdeklődik a banki hitelek iránt, az tudja, hogy rengetegféle van belőlük, és egy laikus számára nagyon nehezen átláthatóak. Oldalunk viszont azért jött létre, hogy segítséget nyújtson ebben. Az alábbiakban kifejtjük, hogy mit találhatsz nálunk, ha most jársz itt először.

Tovább olvasom
Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

Lakáshitel összegét – hogyan befolyásolja az igénylő életkora?

2020.11.18.

A lakáshitel összegét számtalan dolog befolyásolja, ám általánosságban elmondható, hogy a jövedelmi helyzet alapján derül ki, hogy mennyi lakáshitelhez juthatsz. Vannak persze más tényezők is, amelyek közül a legfontosabb a legtöbb banknál megtalálható felső életkori határ. Mit jelent a felső életkori határ?

Tovább olvasom
A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

Tovább olvasom