Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitelek népszerűsége tavasszal: nőtt, vagy csökkent?

2021.08.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 3. 12:34

A lakáshitelek áprilisban tovább döntögették a népszerűségi rekordokat, és az azóta eltelt időszakban a helyzet csak tovább fokozódott!

Lakáshitelek népszerűsége tavasszal: nőtt, vagy csökkent?

A lakáshitelezés áprilisi statisztikái alapján kimondhatjuk, hogy sosem látott népszerűségre tettek szert ezek a hitelkonstrukciók, ami mögött számos tényező állhat – ezeket szedtük össze, és mutatjuk be alábbi cikkünkben.

Minek köszönhető a lakáshitelek népszerűségének növekedése?

Április folyamán még érvényben voltak a lezárások, és ennek ellenére is rekordot döntött a lakáshitelek kihelyezése, ami meglepőnek tűnhet, ám az még inkább az, hogy azóta még tovább sikerült növelni az állományt. Lényeges adat, hogy az idei április azért számít kiemelkedőnek, mivel a tavaly áprilisban mért folyósítási számokhoz, illetve kihelyezett összeghez képest 46%-os volt a növekedés.

A növekedés okaként egyértelműen okolható az otthonfelújítási támogatás megjelenése is, hiszen ebben az esetben lakáshitel alatt a lakáscélú jelzálogkölcsönöket kell érteni, amibe a felújítási hitel is tartozik. Mivel sokan nem tudnák megoldani az ingatlanfelújítást saját erőből, kénytelenek a hitelezőkhöz fordulni annak reményében, hogy így a támogatásra is jogosultak lesznek. Még ezzel együtt is megdöbbentő azonban, hogy a rekord magas folyósított összeg majdnem 70%-át használt lakás vásárlására fordították az igénylők!

Egyéb következmények

A lakáshitelek népszerűségének ilyen mértékű növekedése további következményekkel is járt: az átlagos kamatszint – minimális szinten ugyan, de – tovább csökkent, ahogy a THM is, bár ez minden bizonnyal csak átmeneti, hiszen a jegybanki alapkamat-emelés hatására ez a visszájára fog fordulni. Ez is lehet oka a hirtelen és kimagaslóan jó értékesítési számoknak, hiszen aki csak teheti, még azelőtt veszi fel a lakáshitelét, mielőtt a kamatok elkezdenének emelkedni.

Összegzés

A lakáshitelek áprilisi népszerűség-növekedése nem volt váratlan, hiszen minden tavasszal ugyanez történik, és a válság miatt elmaradt lakásvásárlásokat idén pótolták azok, akik megtehették, a mértéke azonban meglepő volt mind a bankok, mind a pénzügyi szakemberek számára.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

2022.07.08.

Dokumentumokat kérhet az értékbecslő a folyamat során, amelyek eltérhetnek az ingatlan típusától, készültségi fokától és a hitel típusától függően.

Tovább olvasom
Jelzáloghitelekről bővebben

Jelzáloghitelekről bővebben

2018.12.08.

A jelzáloghiteleket a legtöbbször ingatlan megvásárlására veszik fel, de a lényege az, hogy a fedezetet vonnak be mögé. Ha épp a felvételét tervezed, akkor összefoglaljuk neked, hogy mit kell tudnod a jelzáloghitelekről.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

2023.08.04.

Személyi kölcsön vagy lakáshitel? Ingatlan vásárlásakor merülhet fel ez a kérdés, és válasz is egyszerű. Néhány dolgot kell csak mérlegelni a döntés előtt. Mekkora összegre van szükség? Jelzáloghitel vagy szabad felhasználású hitel felel meg jobban a céljainknak? Gyorsan kell a pénz? Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor azt is tudjuk, hogy személyi kölcsönt vagy lakáshitelt igényeljünk.

Tovább olvasom
Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

Zöld hitel: mennyibe kerül a piaci lakáshitelhez képest?

2021.11.24.

Mit jelent a zöld hitel, és érdemes-e azt választani a többi lakáshitel helyett? Utóbbi kérdést nyilvánvalóan nagyobbrészt az dönti el, hogy a zöld hitel milyen feltételek mellett igényelhető és mennyibe is kerül a piaci lakáshitelhez képest.

Tovább olvasom