fbpx
Hirdetés

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

2021.08.23.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 23. 14:26

A bankkártya-adatok egyértelműen meghatározzák a kártyát, azonban nem köztudomású, mit is jelentenek valójában. Az alábbiakban érdekességeket osztunk meg a témáról!

Mit árulnak el a bankkártyád adatai?

A bankkártyán adatok tömkelege található meg, kezdve a tulajdonos nevével, de a rajta szereplő, különféle számok rengeteg dologra utalnak, amire Te laikusként nem is gondolnál. Lássuk, mit lehet tudni a bankkártya számáról, illetve a CVC / CVV kódról!

A kártyaszám

A bankkártyád adatainak legfontosabbika a kártyaszám, ami egy teljesen egyedi azonosító, és 16 számjegyből áll. Az első 6 karakter a bank azonosítására szolgál, míg a legelső karakter a kártyához kapcsolódó fizetési rendszert mutatja meg: 3 – American Express, 4 – Visa, 5 – MasterCard. A hetedik karaktertől számítva a többi már a Te azonosításodat szolgálja, ami alól kivétel a legutolsó; ez egy úgynevezett ellenőrző számjegy.

A CVC / CVV kód

A bankkártya adata a CVC / CVV kód is, ami az aláírási mező mellett található három számjegy. A kód az online vásárlások esetén fontos, mivel enélkül nem lehetséges fizetni. Jelentése a fentiekkel ellentétben egyetlen számjegyének sincs, mivel a CVC / CVV kód egy random generált számsor, ami véletlenszerűen kerül fel a bankkártyákra, azaz még a gyártás során sincs semmilyen meghatározott sorrend.

Fontos tudni, hogy a CVC / CVV kód és a bankkártya-szám együttesen lehetőséget nyújt bárkinek arra, hogy a kártyát használva vásárolhasson az interneten, azaz, ha elveszíted a kártyát, azt bárki használhatja. Éppen ezért fontos, hogyha van rá lehetőség, kétlépcsős azonosítást rendelj a kártya mellé, mert így elkerülhetőek a problémák, és nagyobb biztonságban tudhatod a pénzedet. Szerencsére napjainkban már számos banknál alapvető ez a biztonsági intézkedés, így érdemes lehet utánanézned, hogy nálad aktív-e, és, ha nem, akkor igényelni azt.

Lényeges, hogy a bankkártyád adatait a lehető legbiztonságosabban kezeld, és még véletlenül se hordd magadnál a PIN kódodat, főleg ne a tárcádban, a kártyával együtt, mert az elvesztése esetén komoly problémáid lehetnek!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával  fizetünk?

Mire figyeljünk, ha online vásárlás során bankkártyával fizetünk?

2021.01.14.

Az online vásárlás leggyakoribb veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmedet alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Banki átutalás ideje 2020-ban

Banki átutalás ideje 2020-ban

2020.06.22.

A banki átutalás ideje idén márciusban komoly változáson esett át hazánkban. Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésének köszönhetően komoly gyorsulás valósult meg bizonyos banki átutalásoknál.

Tovább olvasom
Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

2020.04.14.

Korábban 5.000 forintig nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél. Ez egyrészt egyszerűvé tette a vásárlást, másrészt viszont némileg veszélyes is volt. Hiszen ha elveszítettük a bankkártyánkat, és azt a letiltása előtt valaki más használta, akkor 5.000 forintig minden további nélkül meg is tehette. Költhette a pénzünket, amit soha többé nem kaphattunk vissza. Ennek biztonságosabbá tételére hozták azt a rendeletet, miszerint véletlenszerűen kérni fogja a rendszer a PIN kódot az 5.000 forint alatti vásárlások esetében is. Ám ez a koronavírus-járvány miatt egy egészen más veszélyforrást jelentene, amire sürgős megoldást kellett találni.

Tovább olvasom
Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

2020.09.18.

Az, hogy átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel, mondhatni napról napra változik, hiszen elég egyetlen banknak változtatnia a kondícióin, és máris más a végösszeg, ami az átlagszámítás után kijön.

Tovább olvasom