fbpx
Hirdetés

Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

2021.08.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 17. 14:52

Egy ingatlan értékbecslése sarkalatos pont a lakáshitel igénylése során – mutatjuk, hogy mire kell számítanod.

Lakáshitel: fedezetként bevont ingatlan értékbecslése

Az ingatlan értékbecslése kritikus lehet a lakáshitel felvételekor, hiszen ez alapján számolja ki a bank, hogy mekkora összeget igényelhetsz. Ha az ingatlan értéke magasabb, mint amekkorára számítottál, akkor lehetséges, hogy az önerőd kevés lesz, ha pedig alacsonyabbra értékelik, mint amennyit az eladó kér érte, akkor nem kapsz annyi hitelt, amiből megvehetnéd. Érdemes tehát jó előre tisztában lenni azzal, hogy mire számíthatsz, amikor egy bank kiküldi az ingatlan-értékbecslőt szemlére.

Miért ennyire fontos az ingatlan értékbecslése?

A bank szempontját talán nem szükséges hosszasan ecsetelni: ez alapján dönti el, hogy érdemes-e meghiteleznie az adott ingatlan megvásárlását, azaz hogy megtérül-e a befektetése, ha esetleg felmondásra kerül a szerződés. A Te szempontodból pedig azért, mert a becsült forgalmi érték legfeljebb 80%-áig kaphatsz hitelt, de a bankok jellemzően ennél alacsonyabb összeget folyósítanak. Erről érdemes előzetesen tájékozódni, mivel, ha már lefoglalóztad az ingatlant, a folyósított összeg nem elegendő, és nem rendelkezel plusz önerővel, amivel kipótolhatnád a hiányt, akkor a foglalót is elveszítheted.

Mi a megoldás?

Az ingatlan értékbecslése már a folyamat közepén helyezkedik el, ám mielőtt elindítanád azt, érdemes a kiválasztott banktól előzetes hitelképességi vizsgálatot kérni, amiből kiderül, hogy mennyi hitelre számíthatsz. Ezek után érdemes csak elindítanod a folyamatot, illetve az eladóval is csak ebben az esetben érdemes leülnöd tárgyalni, hiszen így már tudhatod, hogy milyen összeg a maximum, amire még rábólinthatsz az alku során.

Hogyan válassz bankot és hitelt?

Ez talán a legegyszerűbb, hiszen oldalunkon a legtöbb pénzintézetet megtalálhatod, és azok legjobb ajánlatait válogattuk össze, hogy neked – és mindenkinek, aki hitelt szeretne felvenni – megkönnyítsük a dolgodat. A hitelek legfontosabb jellemzői és értékei összehasonlításával könnyen megtalálhatod azt a konstrukciót, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek, és, ha ez megvan, már csak egyetlen dolgod maradt: indítsd el az igénylési folyamatot online, csupán néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

Mit érdemes tudni az értékbecslésről?

2021.09.10.

Az értékbecslés a jelzáloghitelek felvételének kulcsmomentuma, hiszen alapvetően ez határozza meg a hitel összegét. Lássuk, mit érdemes még tudni róla!

Tovább olvasom
Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

Mikor vehetjük igénybe az egyszerűsített értékbecslést?

2021.04.21.

Az egyszerűsített értékbecslést csupán bizonyos esetekben veheted igénybe, ám akkor nagyon is érdemes! Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

Milyen dokumentumokat kérhet az értékbecslő?

2022.07.08.

Dokumentumokat kérhet az értékbecslő a folyamat során, amelyek eltérhetnek az ingatlan típusától, készültségi fokától és a hitel típusától függően.

Tovább olvasom