fbpx
Hirdetés

Lakáshitelek népszerűsége tavasszal: nőtt, vagy csökkent?

2021.08.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 3. 12:34

A lakáshitelek áprilisban tovább döntögették a népszerűségi rekordokat, és az azóta eltelt időszakban a helyzet csak tovább fokozódott!

Lakáshitelek népszerűsége tavasszal: nőtt, vagy csökkent?

A lakáshitelezés áprilisi statisztikái alapján kimondhatjuk, hogy sosem látott népszerűségre tettek szert ezek a hitelkonstrukciók, ami mögött számos tényező állhat – ezeket szedtük össze, és mutatjuk be alábbi cikkünkben.

Minek köszönhető a lakáshitelek népszerűségének növekedése?

Április folyamán még érvényben voltak a lezárások, és ennek ellenére is rekordot döntött a lakáshitelek kihelyezése, ami meglepőnek tűnhet, ám az még inkább az, hogy azóta még tovább sikerült növelni az állományt. Lényeges adat, hogy az idei április azért számít kiemelkedőnek, mivel a tavaly áprilisban mért folyósítási számokhoz, illetve kihelyezett összeghez képest 46%-os volt a növekedés.

A növekedés okaként egyértelműen okolható az otthonfelújítási támogatás megjelenése is, hiszen ebben az esetben lakáshitel alatt a lakáscélú jelzálogkölcsönöket kell érteni, amibe a felújítási hitel is tartozik. Mivel sokan nem tudnák megoldani az ingatlanfelújítást saját erőből, kénytelenek a hitelezőkhöz fordulni annak reményében, hogy így a támogatásra is jogosultak lesznek. Még ezzel együtt is megdöbbentő azonban, hogy a rekord magas folyósított összeg majdnem 70%-át használt lakás vásárlására fordították az igénylők!

Egyéb következmények

A lakáshitelek népszerűségének ilyen mértékű növekedése további következményekkel is járt: az átlagos kamatszint – minimális szinten ugyan, de – tovább csökkent, ahogy a THM is, bár ez minden bizonnyal csak átmeneti, hiszen a jegybanki alapkamat-emelés hatására ez a visszájára fog fordulni. Ez is lehet oka a hirtelen és kimagaslóan jó értékesítési számoknak, hiszen aki csak teheti, még azelőtt veszi fel a lakáshitelét, mielőtt a kamatok elkezdenének emelkedni.

Összegzés

A lakáshitelek áprilisi népszerűség-növekedése nem volt váratlan, hiszen minden tavasszal ugyanez történik, és a válság miatt elmaradt lakásvásárlásokat idén pótolták azok, akik megtehették, a mértéke azonban meglepő volt mind a bankok, mind a pénzügyi szakemberek számára.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

2019.05.06.

Ha lakást vásárolnál, akkor több lehetőséged is van, de most maradjunk annál a helyzetnél, amikor nem áll a rendelkezésedre a teljes vételár; ebben az esetben választhatsz a lakáshitel és a lakáslízing között. A kérdés csak az, hogy melyikkel jársz jobban!

Tovább olvasom
Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

2020.05.18.

Lakáshitelt, illetve gyakorlatilag bármilyen fedezet alapú, azaz jelzáloghitelt csakis akkor igényelhetsz, illetve abban az esetben fogják folyósítani a számodra, ha rendelkezel önerővel – ez egy olyan, alapvető információ, amit mindenki ismer, akit akár csak egy minimális szinten is foglalkoztat a hitelezés, illetve szeretne valamilyen kölcsönt felvenni. Az önerő pontosítása viszont már sokaknak nincs meg, pedig érdemes tisztában lenni egyrészt a fogalommal, másrészt azokkal a kiskapukkal, amelyek abban az esetben is lehetővé teszik a hitelfelvételt, ha nem áll rendelkezésre a bankok által elvárt alaptőke.

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2021.04.24.

Ha megtaláltuk a legmegfelelőbb otthont, de nincs elegendő megtakarításunk, hogy megvehessük, akkor a bankok ajánlatai közül válogathatunk a hitelek között. Ha minden feltételnek meg tudunk felelni, és valóban jogosultak vagyunk a kölcsönre, akkor pedig egy nagyon fontos kérdés marad: mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Tovább olvasom
Mi vár ránk a kamatstop után?

Mi vár ránk a kamatstop után?

2022.04.29.

A kamatstop után semmi jó nem várható, épp ellenkezőleg, de szerencsére létezik megoldás is ez ellen.

Tovább olvasom