Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

2021.08.02.
Szerző: Expresszkolcson

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül elnéz egy számjegyet a számlaszám beírásakor, ennek következtében pedig rossz bankszámlára utalja a pénzét. Mit lehet tenni ilyen esetben? Mutatjuk!

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

Mit tehet az, aki rossz bankszámlára utalta a pénzét?

Ha rossz bankszámlára utalta a pénzét, az első és legfontosabb lépés, hogy jelezni kell a lehető leghamarabb a számlavezető bank felé a problémát. Akkor is, ha azonnal feltűnik, hogy rossz bankszámlára történt az utalás, és akkor is, ha csak hetekkel később derül ki. Ekkor a bank elkér néhány adatot: az utalt összeget, az utalás időpontját, valamint a kedvezményezett bankszámlaszámát. Ezután a bank felveszi a kapcsolatot a kedvezményezettel, ha bankon beül történt az utalás. Ha nem, akkor a kedvezményezett bankjával veszi fel a kapcsolatot, majd igényli az utalás visszavonását. Ez a folyamat elég komplikált és időigényes, akár három hónapot is igénybe vehet. Külföldi utalásoknál még bonyolultabb a dolog, szóval még több időbe telhet, mire rendeződik a helyzet. A fogadó bank egyeztet az ügyfelével az utalt összeg visszahívásáról és kéri a hozzájárulását. Ha megtörtént a hozzájárulás, a tranzakciós díjak levonását követően sor kerül a visszautalásra.

Mi történik, ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett?

Ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett, a bank nem tud mit tenni. Ebben az esetben polgári peres eljárásban lehet megpróbálni a követelés érvényesítését, hiszen jogalap nélküli gazdagodásnak számít a tévesen elutalt összeg megtartása. Ekkor természetesen elkérhető a kedvezményezett számlavezető bankjától a kedvezményezett neve és lakcíme. Ennek nincs akadálya, mivel ilyen esetben nem érvényes a banktitok. Ha cég számára került elutalásra az összeg, akkor egyszerűbb az adatok megszerzése, hiszen minden megtalálható a cégadatok között. Ritkán jut el idáig a dolog, hiszen sem a cégek, sem a magánszemélyek esetében nincs értelme a visszautalás elutasításának. Cégek esetében azért nincs, mert nem tudnak mit kezdeni a teljesítés nélkül befolyt összeggel. Magánszemélyként pedig azért nincs, mert a visszautalás megtagadása jogtalan elsajátításnak minősül, így akár börtönbüntetés is kiszabható miatta. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hibásan megadott bankszámlaszám miatti téves utalás teljes mértékben a kezdeményező felelőssége, nem lehet elvárni a banktól, hogy még utalás előtt észrevegye és jelezze a problémát. A bank csupán azt vizsgálja, hogy a beírt bankszámlaszám megfelel-e a formai követelményeknek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

2021.06.15.

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni? Mit kell figyelembe venni a választás során? Kinek éri meg e-számlát nyitni? Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla? Megválaszoljuk a vállalkozói bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Tovább olvasom
Bankszámlatulajdonosok és jogaik

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

2021.07.13.

Előfordul, hogy többen nyitnak meg egy bankszámlát, például a házastársak vagy a szülők a gyermekükkel. Ebben az esetben van egy fő kártyatulajdonos, valamint egy társtulajdonos. Vajon milyen jogokkal rendelkeznek a bankszámlatulajdonosok?

Tovább olvasom
Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

2021.07.20.

A prémium lakossági bankszámlák segítségével különféle előnyökhöz juthatsz – mutatjuk, mit kell tudnod róluk!

Tovább olvasom
Milyen költségekkel kell számolnunk, ha bankszámlát nyitunk?

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha bankszámlát nyitunk?

2020.12.17.

Bankszámlát nyitnál, és nem tudod, milyen költségei lesznek, illetve lehetnek? Az alábbiakból kiderül!

Tovább olvasom