fbpx
Hirdetés

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

2021.08.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 14:00

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül elnéz egy számjegyet a számlaszám beírásakor, ennek következtében pedig rossz bankszámlára utalja a pénzét. Mit lehet tenni ilyen esetben? Mutatjuk!

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

Mit tehet az, aki rossz bankszámlára utalta a pénzét?

Ha rossz bankszámlára utalta a pénzét, az első és legfontosabb lépés, hogy jelezni kell a lehető leghamarabb a számlavezető bank felé a problémát. Akkor is, ha azonnal feltűnik, hogy rossz bankszámlára történt az utalás, és akkor is, ha csak hetekkel később derül ki. Ekkor a bank elkér néhány adatot: az utalt összeget, az utalás időpontját, valamint a kedvezményezett bankszámlaszámát. Ezután a bank felveszi a kapcsolatot a kedvezményezettel, ha bankon beül történt az utalás. Ha nem, akkor a kedvezményezett bankjával veszi fel a kapcsolatot, majd igényli az utalás visszavonását. Ez a folyamat elég komplikált és időigényes, akár három hónapot is igénybe vehet. Külföldi utalásoknál még bonyolultabb a dolog, szóval még több időbe telhet, mire rendeződik a helyzet. A fogadó bank egyeztet az ügyfelével az utalt összeg visszahívásáról és kéri a hozzájárulását. Ha megtörtént a hozzájárulás, a tranzakciós díjak levonását követően sor kerül a visszautalásra.

Mi történik, ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett?

Ha nem járul hozzá a visszautaláshoz a kedvezményezett, a bank nem tud mit tenni. Ebben az esetben polgári peres eljárásban lehet megpróbálni a követelés érvényesítését, hiszen jogalap nélküli gazdagodásnak számít a tévesen elutalt összeg megtartása. Ekkor természetesen elkérhető a kedvezményezett számlavezető bankjától a kedvezményezett neve és lakcíme. Ennek nincs akadálya, mivel ilyen esetben nem érvényes a banktitok. Ha cég számára került elutalásra az összeg, akkor egyszerűbb az adatok megszerzése, hiszen minden megtalálható a cégadatok között. Ritkán jut el idáig a dolog, hiszen sem a cégek, sem a magánszemélyek esetében nincs értelme a visszautalás elutasításának. Cégek esetében azért nincs, mert nem tudnak mit kezdeni a teljesítés nélkül befolyt összeggel. Magánszemélyként pedig azért nincs, mert a visszautalás megtagadása jogtalan elsajátításnak minősül, így akár börtönbüntetés is kiszabható miatta. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hibásan megadott bankszámlaszám miatti téves utalás teljes mértékben a kezdeményező felelőssége, nem lehet elvárni a banktól, hogy még utalás előtt észrevegye és jelezze a problémát. A bank csupán azt vizsgálja, hogy a beírt bankszámlaszám megfelel-e a formai követelményeknek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

2020.11.16.

Napjainkban már szinte mindenkinek van bankszámlája, mégis folyamatosak az új bankszámlaigénylések. Ennek oka igen egyszerű: mindig lehet találni olyan bankot, amely jobb feltételekkel kecsegtet, alacsonyabb díjakat számol fel, és még sorolhatnánk. Ha Te is épp most készülsz bankot váltani, olvasd el alábbi cikkünket, amelyből megtudhatod a bankszámlaigénylés legfontosabb lépéseit!

Tovább olvasom
Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

2021.07.20.

A prémium lakossági bankszámlák segítségével különféle előnyökhöz juthatsz – mutatjuk, mit kell tudnod róluk!

Tovább olvasom
Hogyan válassz diákszámlát?

Hogyan válassz diákszámlát?

2021.05.03.

A diákok számára a bankok mindig kedvezményes számladíjakat nyújtanak, azonban jelentős különbségek lehetnek a különféle ajánlatok között. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, amikor diákszámlát választasz.

Tovább olvasom
Azonnali fizetési rendszer – indult!

Azonnali fizetési rendszer – indult!

2020.03.26.

Március 2.-án indult az azonnali fizetési rendszer, amelynek segítségével könnyebb és gyorsabb az átutalás. Eddig órákat kellett várni egy átutalás megérkezésére, hétvégén pedig nem is lehetett utalni, de ennek most vége! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom