Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

2021.07.16.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 8. 14:02

Bankszámlát nyitnál a gyermekednek? Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a témáról!

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Bankszámlát nyitni a gyermekednek kiváló ötlet, még akkor is, ha nincs saját keresete, hiszen érdemes már 6-8 éves korában elkezdeni a pénzügyi tudatosságra való nevelését. Ezt ugyanis nem elegendő megtanulni, nevelni kell rá, és ehhez a bankszámlanyitás lehet az első lépés. Persze ezek után jön a neheze, hiszen foglalkoznod kell vele, meg kell tanítanod arra, hogy hogyan kezelje a számláját, hogyan takarékoskodjon, és még hosszasan sorolhatnánk. A bankszámla nyitása a gyermekednek több előnnyel is rendelkezik; lássuk a legfontosabbakat!

Megismerkedik a pénzzel és a pénzügyekkel

Ha bankszámlát nyitsz a gyermekednek, akkor megismerkedhet az alapfogalmakkal, például a folyószámlával és a hitelszámlával, a kettő közötti különbséggel, illetve, hogy melyiket, mikor és mire használjuk. Amennyiben van hiteled, úgy a gyermek megtudhatja azt, hogy mi a THM, a kamat, a kölcsön, a törlesztőrészlet és a futamidő fogalma, de tisztába kerülhet a gazdaságilag tudatos lehetőségekkel, megtakarítási formákkal is, és felnőttként már sokkal gyakorlatiasabban viszonyulhat a pénzügyek világához.

Megtanulhatja a pénz kezelésének módjait

A zsebpénz, még ha minimális is, a pénz beosztására, illetve az azzal való tervezésre ösztönözheti a gyermeket, méghozzá valódi tét nélkül, tehát, ha elront valamit elsőre, gond nélkül levonhatja belőle a következtetéseket, amelyek alapján fejlődhet. Ráadásul viszonylag korán el tudja sajátítani a megtakarítás jelentőségét, és okos megoldásokat alkalmazhat a pénze gyarapítására.

Mikor érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Ha a 14. életévének betöltése előtt szeretnél bankszámlát nyitni a gyermekednek, akkor a legegyszerűbb, ha a saját bankszámládhoz csatolt alszámlával oldod ezt meg, mivel sajnos alig néhány bank hajlandó 14 év alatti kiskorú számára bankszámlát nyitni. Véleményünk szerint jól teszed, ha minél előbb elkezded a gyermek pénzügyi tudatosságra való nevelését, de természetesen ehhez nem feltétlenül szükséges a bankszámla; a döntés a tiéd.

Milyen költségeket jelent, ha bankszámlát nyitsz a gyermekednek?

A legtöbb banknál ingyenes, vagy minimális a számlavezetési díj a 18 év alattiaknak, de életkori megkötések vannak nem csak a számlanyitás, de a számlán bonyolítható tranzakciók esetében is. A bankszámlanyitás gyermekek számára tehát akár nulla forintból is kihozható, de a maximális költsége sem haladja meg éves szinten a 4.000 forintot.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Harmadára csökken az alapszámlák havidíja: érdemes lehet-e váltani?

Harmadára csökken az alapszámlák havidíja: érdemes lehet-e váltani?

2023.05.12.

Alapszámla eddig is létezett, de a kormány új szabályozása értelmében még kedvezőbb áron nyithatjuk meg júliustól. De mi az az alapszámla? Mennyire csökken az alapszámlák havidíja? Milyen szolgáltatásai vannak? És egyáltalán miért jó, ha van bankszámlánk, ha eddig nem volt? Mutatjuk a válaszokat.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

2023.03.07.

Az elektronikus bankszámlakivonat számos előnnyel rendelkezik a papírra nyomtatott változattal szemben – az alábbiakban ezekkel ismerkedhetsz meg.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

Milyen előnyei vannak a bankkártyás fizetésnek?

2023.02.03.

A legtöbb ember ma már bankkártyát használ vásárlásaihoz, hiszen ez a természetes számára már hosszú évek óta. Mások viszont még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, pedig a bankkártyás fizetés számos előnyt biztosít a hagyományos megoldáshoz képest.

Tovább olvasom
Bankszámlatulajdonosok és jogaik

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

2021.07.13.

Előfordul, hogy többen nyitnak meg egy bankszámlát, például a házastársak vagy a szülők a gyermekükkel. Ebben az esetben van egy fő kártyatulajdonos, valamint egy társtulajdonos. Vajon milyen jogokkal rendelkeznek a bankszámlatulajdonosok?

Tovább olvasom