Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyermeked

2021.06.25.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 25. 12:39

Ez a téma egy sokkal hosszabb értekezést is megérne, így viszont néhány fontos lépést tudunk csak kiemelni, amit mindenképpen tudatosítanunk kell a gyermekünkben, hogy könnyebben boldoguljon az életben. A legfontosabb, amire szükséged lesz, ha arra az útra lépsz, hogy a pénz jó és rossz tulajdonságait megértesd vele, az a türelem. Sosem késő elkezdeni, de érdemes minél hamarabb: neveld pénzügyi tudatosságra már két- vagy hároméves korától.

Így neveld pénzügyi tudatosságra a gyermeked

Óvodás korában is neveld pénzügyi tudatosságra a gyermeked

Mikor a gyermek megtanulja a számokat elmondani, mire rájön, hogy mit jelent, ha két kekszet ad anyának, vagy három kanál levest eszik még a kistesó kedvéért, onnantól neveld pénzügyi tudatosságra a kicsit. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy innentől el kell küldeni dolgozni, és be kell, hogy szálljon a rezsibe minden hónapban. Ekkor még csak azt kell megértetni vele, hogy nem kaphat meg mindent azonnal, amit akar, főleg, ha az pénzbe kerül. Próbáljuk meg arra nevelni, hogy ha türelmes, akkor akár nagyobb, vagy több dolgot kap – legyen az akár játék, akár valami nassolnivaló. Óvodás korában érdemes megismertetni a pénzzel, bemutatni, hogy az mire való. Ne engedjük neki, hogy kikönyörögjön minden játékot, amit csak meglát, tudatosítsuk benne, hogy az nincs ingyen, hogy azért mennyit kell dolgozni. Nagyon fontos, hogy egyetértés legyen a szülők között: ne legyen meg a lehetősége a gyermeknek arra, ha az egyik szülő nemet mond, akkor a másik (vagy a nagymama) megveszi neki – ezzel sokat árthatunk a pénzügyi tudatosságra nevelésében. Ugyanakkor bizonyos időközönként ajánljuk fel neki, hogy választhat a sok játékból egyet, amit szeretne. Ezzel megtaníttathatjuk vele, hogy arra költsön a későbbiekben, amire igazán szüksége van.

Iskolás korától felnőttkoráig neveld pénzügyi tudatosságra

Legkésőbb iskolaévei elején megtanul összeadni, szorozni, érdemes ekkorra megmutatni neki, hogy mi mennyibe kerül. Adhatunk neki zsebpénzt, amit bármire költhet. Próbáljuk meg takarékosságra nevelni ezáltal, ugyanis ha jól tesszük a dolgunkat, a gyermek belátja, hogy amennyiben a kapott pénzt nem költi el azonnal, például édességre, akkor idővel megveheti, amit szeretne. Ez azonban nem elég. Neveld pénzügyi tudatosságra a gyermeket egészen felnőttkoráig. Ahogy egyre inkább felnő, könnyebben meg lehet vele beszélni a reklámok szerepét, a munka fontosságát, a bankkártya, valamint a hitelkártya jó és rossz tulajdonságait. Pénzügyi tudatosság része a megfelelő pályaválasztás is, azaz ha tudatosítjuk benne, hogy könnyebb olyan munkával pénz keresni, melyet szívesen végzünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Adunk pár pénzügyi tippet, ha gyermeked egyetemre szeretne menni

Adunk pár pénzügyi tippet, ha gyermeked egyetemre szeretne menni

2021.01.26.

Az egyetem még akkor is költséges dolog, ha maga az oktatás ingyenes. Jelen cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani pénzügyi tippekkel arra az esetre, ha a gyermeked egyetemre menne.

Tovább olvasom
Így vezesd a kiadásaid!

Így vezesd a kiadásaid!

2021.02.18.

Így vezesd a kiadásaid, hogy mindig tisztában lehess a pénzügyi helyzeteddel, és többet tudj megtakarítani!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával