Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

2021.07.16.
Szerző: expresszkolcson.hu

Bankszámlát nyitnál a gyermekednek? Az alábbiakból mindent megtudhatsz erről a témáról!

Miért érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Bankszámlát nyitni a gyermekednek kiváló ötlet, még akkor is, ha nincs saját keresete, hiszen érdemes már 6-8 éves korában elkezdeni a pénzügyi tudatosságra való nevelését. Ezt ugyanis nem elegendő megtanulni, nevelni kell rá, és ehhez a bankszámlanyitás lehet az első lépés. Persze ezek után jön a neheze, hiszen foglalkoznod kell vele, meg kell tanítanod arra, hogy hogyan kezelje a számláját, hogyan takarékoskodjon, és még hosszasan sorolhatnánk. A bankszámla nyitása a gyermekednek több előnnyel is rendelkezik; lássuk a legfontosabbakat!

Megismerkedik a pénzzel és a pénzügyekkel

Ha bankszámlát nyitsz a gyermekednek, akkor megismerkedhet az alapfogalmakkal, például a folyószámlával és a hitelszámlával, a kettő közötti különbséggel, illetve, hogy melyiket, mikor és mire használjuk. Amennyiben van hiteled, úgy a gyermek megtudhatja azt, hogy mi a THM, a kamat, a kölcsön, a törlesztőrészlet és a futamidő fogalma, de tisztába kerülhet a gazdaságilag tudatos lehetőségekkel, megtakarítási formákkal is, és felnőttként már sokkal gyakorlatiasabban viszonyulhat a pénzügyek világához.

Megtanulhatja a pénz kezelésének módjait

A zsebpénz, még ha minimális is, a pénz beosztására, illetve az azzal való tervezésre ösztönözheti a gyermeket, méghozzá valódi tét nélkül, tehát, ha elront valamit elsőre, gond nélkül levonhatja belőle a következtetéseket, amelyek alapján fejlődhet. Ráadásul viszonylag korán el tudja sajátítani a megtakarítás jelentőségét, és okos megoldásokat alkalmazhat a pénze gyarapítására.

Mikor érdemes bankszámlát nyitnod a gyermekednek?

Ha a 14. életévének betöltése előtt szeretnél bankszámlát nyitni a gyermekednek, akkor a legegyszerűbb, ha a saját bankszámládhoz csatolt alszámlával oldod ezt meg, mivel sajnos alig néhány bank hajlandó 14 év alatti kiskorú számára bankszámlát nyitni. Véleményünk szerint jól teszed, ha minél előbb elkezded a gyermek pénzügyi tudatosságra való nevelését, de természetesen ehhez nem feltétlenül szükséges a bankszámla; a döntés a tiéd.

Milyen költségeket jelent, ha bankszámlát nyitsz a gyermekednek?

A legtöbb banknál ingyenes, vagy minimális a számlavezetési díj a 18 év alattiaknak, de életkori megkötések vannak nem csak a számlanyitás, de a számlán bonyolítható tranzakciók esetében is. A bankszámlanyitás gyermekek számára tehát akár nulla forintból is kihozható, de a maximális költsége sem haladja meg éves szinten a 4.000 forintot.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

Rossz bankszámlára utalta a pénzét? Mutatjuk, mit tegyen!

2021.08.02.

Bárkivel előfordulhat, hogy véletlenül elnéz egy számjegyet a számlaszám beírásakor, ennek következtében pedig rossz bankszámlára utalja a pénzét. Mit lehet tenni ilyen esetben? Mutatjuk!

Tovább olvasom
Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

2021.07.20.

A prémium lakossági bankszámlák segítségével különféle előnyökhöz juthatsz – mutatjuk, mit kell tudnod róluk!

Tovább olvasom
Miért válaszd az Erste George Díjcsomagot?

Miért válaszd az Erste George Díjcsomagot?

2021.04.01.

Az Erste George Díjcsomag a bank újdonsága, amely a Te figyelmedre is érdemes lehet!

Tovább olvasom
Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

Bankszámlaigénylés legfontosabb lépései

2020.11.16.

Napjainkban már szinte mindenkinek van bankszámlája, mégis folyamatosak az új bankszámlaigénylések. Ennek oka igen egyszerű: mindig lehet találni olyan bankot, amely jobb feltételekkel kecsegtet, alacsonyabb díjakat számol fel, és még sorolhatnánk. Ha Te is épp most készülsz bankot váltani, olvasd el alábbi cikkünket, amelyből megtudhatod a bankszámlaigénylés legfontosabb lépéseit!

Tovább olvasom