Bankszámlatulajdonosok és jogaik

2021.07.13.
Szerző: expresszkolcson.hu

Előfordul, hogy többen nyitnak meg egy bankszámlát, például a házastársak vagy a szülők a gyermekükkel. Ebben az esetben van egy fő kártyatulajdonos, valamint egy társtulajdonos. Vajon milyen jogokkal rendelkeznek a bankszámlatulajdonosok?

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

A bankszámlatulajdonosok jogai

A fő kártyatulajdonosnak, valamint a társtulajdonosnak ugyanolyan jogai vannak a bankszámla felett. Bizonyos helyzetben egymástól függetlenül is hozhatnak döntést a számla tekintetében. Ilyen szolgáltatás például az átutalás, az értesítő kérése vagy éppen a készpénzfelvétel. Azonban vannak olyan esetek, amelyeknél együttesen kell meghozniuk a döntést. Ilyen lehet többek között a bankszámlához tartozó hitelkeret meghatározása, további rendelkező személy megadása, a bankszámla megszüntetése és a szerződésmódosítás.

Mi történik akkor, ha a közös számla tulajdonosai közül az egyik fél elhalálozik?

Amennyiben a bankszámlatulajdonosok közül az egyik fél elhalálozik, bankonként eltér, hogy mi történik a bankszámlával. Ezt az adott bank szabályzatának ismerete nélkül nem lehet egyértelműen meghatározni. A pénzintézetek szabályzata abban is eltér, hogy megadható-e haláleseti kedvezményezett. Egyes bankok engedélyeik a kedvezményezett megjelölését, míg mások ezt nem teszik lehetővé. Ha engedélyezi a bank és korábban megjelölésre került haláleseti kedvezményezett, akkor az adott bankszámlához tartozó haláleseti rendelkezésben rögzítésre kerültek érvényesülnek. Ebben a haláleseti rendelkezésben rögzítik korábban a tulajdonosok, hogy egy esetleges haláleset során mi történjen. Azonban előfordulhat, hogy a tulajdonosok nem határozták meg, hogy ilyen esetben mi legyen a számlával. Ha nincs megjelölve haláleseti kedvezményezett, akkor, ha a bankszámla közös tulajdonosainak egyike elhalálozik, a számlaegyenleg ötven százaléka zárolásra kerül, majd öröklés alá esik. Ha a bank nem engedélyezi a haláleseti kedvezményezett megjelölését, előfordulhat, hogy az elhalálozást követően automatikusan a másik számlatulajdonos rendelkezik a számlán lévő összeg felett. Tovább bonyolítja majd a kialakult helyzetet, ha az adott bankszámlához értékpapírszámla kapcsolódik, amin befektetési jegyek, értékpapírok vagy részvények vannak. Illetve az is bonyolítja a szituációt, ha az érintett bankszámlához lekötött betét tartozik. Ez azért nehezítő körülmény, mert az értékpapírszámlához kapcsolódóan nem lehet haláleseti rendelkezést adni. Ehhez az összeghez csupán öröklés útján lehet hozzáférni, ami hosszadalmas lehet.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha bankszámlát nyitunk?

Milyen költségekkel kell számolnunk, ha bankszámlát nyitunk?

2020.12.17.

Bankszámlát nyitnál, és nem tudod, milyen költségei lesznek, illetve lehetnek? Az alábbiakból kiderül!

Tovább olvasom
Revolut kártya igénylési menete és információ

Revolut kártya igénylési menete és információ

2019.11.28.

Ha még nem hallottál a Revolut kártyáról, akkor itt az ideje megismerkedned vele, mert számos előnnyel rendelkezik, és könnyen meglehet, hogy pont ezekre lenne szükséged. Lássuk, mi is ez pontosan, mik az előnyei és hogyan tudod igényelni!

Tovább olvasom
Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

2021.09.01.

Megszüntetnéd a bankszámládat? Akkor alábbi cikkünk neked szól, hiszen mindent megtudhatsz belőle a folyamatról!

Tovább olvasom
A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

2021.08.25.

Ki lehet a rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál? Alábbi cikkünkben erre a kérdésre adunk egy minden részletre kiterjedő választ!

Tovább olvasom