Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

2021.06.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 9. 11:59

Az osztatlan közös tulajdon meglehetősen gyakran bukkan fel az ingatlanpiacon, de előnyei mellett buktatói is vannak. Lássuk, mit kell tudni erről a témáról!

Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

Egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan mindig problémásabb, mintha csak egyetlen tulajdonos lenne, és bár kétségtelenül vannak előnyei is egy ilyen ingatlannak, a hátrányai számosabbak, és adásvétel során továbbiak is felmerülhetnek. Ennek ellenére a kereskedelmük virágzik, hiszen az áruk többnyire sokkal alacsonyabb, mint egytulajdonos társaiké. Az alábbi cikkben tehát ezzel, illetve a használati megállapodással foglalkozunk.

Osztatlan közös tulajdon használati megállapodása

A használati megállapodás az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok használatának megosztásáról szóló szerződés, amit banki finanszírozáshoz kell készíttetni. Fontos, hogy a pénzintézetek csak ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyzői okiratba foglalt formában fogadják el. Szerepelnie kell benne az ingatlan összes tulajdonosának, haszonélvezőjének, illetve az egyéb, használati jogosultsággal rendelkező személyeknek is, emellett fel kell tüntetni a legfontosabb személyes adataikat, vagyis a név, a születési hely és idő, az édesanyja neve, a lakcím és az állampolgárság, valamint a cselekvőképesség is kötelező elem. Gyámhivatali jóváhagyásra is szükség van, ha kiskorú, vagy gondnokolt tulajdonostárs is részt vesz az ügyletben. Fontos emellett, hogy a célingatlan adatait, vagyis a címét és helyrajzi számát is meg kell adni az osztatlan közös tulajdon használati megállapodásában.

Az osztatlan közös tulajdon használati megállapodásában szereplő további információk a következők:

  • A társtulajdonosak tulajdoni hányadának mértéke, esetleges haszonélvezeti jog
  • Adott ingatlanon lévő lakó- és egyéb épületek megnevezése, területe, elhelyezkedése, használati jogosultsága
  • A külön használatban álló épületek megközelíthetősége
  • Ha a célingatlan közútról nem megközelíthető, akkor a bejárást biztosító ingatlant a zálogkötelembe be kell vonni
  • Közüzemi mérőórák felszereltsége
  • Telek használata, vagyis mely területek kizárólagos használatúak és melyek közös használatúak
  • A használati megállapodás kötelező melléklete továbbá a vázrajz.

Hitelt vennél fel egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra? Tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

Az ingatlanárak változása az elmúlt fél évben

2020.12.01.

Az elmúlt néhány esztendőben hihetetlen mértékű árnövekedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, de az elmúlt fél évben az ingatlanárak változása már nem ezt követte. Bár országos szinten minimális emelkedésnek lehetünk a tanúi, ez csupán a községekben megemelkedett lakásáraknak köszönhető. A mérsékelt áresés már tavaly megkezdődött, amire most a koronavírus még rátesz egy lapáttal.

Tovább olvasom
Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

Így alakult a felvett lakáshitelek száma az első félévben

2021.12.01.

A felvett lakáshitelek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es esztendő első felében a lakossági hitelek közel fele lakáscélú volt.

Tovább olvasom
Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

2020.11.15.

Természetesen minden körülmények között eladhatod az ingatlanod, még akkor is, ha jelzáloghitellel terhelt, csupán oda kell figyelned néhány dologra, amikre egyéb esetekben nem. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

A 6 legjobb befektetési lehetőség 2022-ben

2022.05.10.

Befektetési lehetőségekből 2022-ben sem lesz hiány, de most jobban meg kell fontolni, hogy mibe helyezed el a vagyonodat!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával