Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

2021.06.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 9. 11:59

Az osztatlan közös tulajdon meglehetősen gyakran bukkan fel az ingatlanpiacon, de előnyei mellett buktatói is vannak. Lássuk, mit kell tudni erről a témáról!

Mire kell figyelni, ha osztatlan közös tulajdonú ingatlant vásárolnál?

Egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan mindig problémásabb, mintha csak egyetlen tulajdonos lenne, és bár kétségtelenül vannak előnyei is egy ilyen ingatlannak, a hátrányai számosabbak, és adásvétel során továbbiak is felmerülhetnek. Ennek ellenére a kereskedelmük virágzik, hiszen az áruk többnyire sokkal alacsonyabb, mint egytulajdonos társaiké. Az alábbi cikkben tehát ezzel, illetve a használati megállapodással foglalkozunk.

Osztatlan közös tulajdon használati megállapodása

A használati megállapodás az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok használatának megosztásáról szóló szerződés, amit banki finanszírozáshoz kell készíttetni. Fontos, hogy a pénzintézetek csak ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyzői okiratba foglalt formában fogadják el. Szerepelnie kell benne az ingatlan összes tulajdonosának, haszonélvezőjének, illetve az egyéb, használati jogosultsággal rendelkező személyeknek is, emellett fel kell tüntetni a legfontosabb személyes adataikat, vagyis a név, a születési hely és idő, az édesanyja neve, a lakcím és az állampolgárság, valamint a cselekvőképesség is kötelező elem. Gyámhivatali jóváhagyásra is szükség van, ha kiskorú, vagy gondnokolt tulajdonostárs is részt vesz az ügyletben. Fontos emellett, hogy a célingatlan adatait, vagyis a címét és helyrajzi számát is meg kell adni az osztatlan közös tulajdon használati megállapodásában.

Az osztatlan közös tulajdon használati megállapodásában szereplő további információk a következők:

  • A társtulajdonosak tulajdoni hányadának mértéke, esetleges haszonélvezeti jog
  • Adott ingatlanon lévő lakó- és egyéb épületek megnevezése, területe, elhelyezkedése, használati jogosultsága
  • A külön használatban álló épületek megközelíthetősége
  • Ha a célingatlan közútról nem megközelíthető, akkor a bejárást biztosító ingatlant a zálogkötelembe be kell vonni
  • Közüzemi mérőórák felszereltsége
  • Telek használata, vagyis mely területek kizárólagos használatúak és melyek közös használatúak
  • A használati megállapodás kötelező melléklete továbbá a vázrajz.

Hitelt vennél fel egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra? Tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ez a pontos meghatározás. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor van rá szükségünk? Mire lehet jó nekünk? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

Milyen ingatlanba érdemes fektetni jelenleg?

2021.06.24.

Vajon újépítésű házat, panel- vagy téglalakást érdemes leginkább befektetési céllal vásárolni jelenleg? Eláruljuk, milyen ingatlanba érdemes fektetni, továbbá arra is kitérünk, milyen egyéb szempontokat ajánlott figyelembe venni a vásárlás során.

Tovább olvasom