Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

2021.06.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 11. 14:16

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni? Mit kell figyelembe venni a választás során? Kinek éri meg e-számlát nyitni? Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla? Megválaszoljuk a vállalkozói bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Hogyan válassz vállalkozói bankszámlát?

Kiknek kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni?

Kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnia a közkereseti társaságnak, a betéti társaságnak, a korlátolt felelősségű társaságnak és a részvénytársaságnak. Továbbá vállalkozói számlával kell rendelkeznie mindenkinek, aki áfa-fizetésre kötelezett. Amennyiben az egyéni vállalkozó tevékenységi köre nem tartozik áfa-köteles kategóriába, a lakossági bankszámláját is használhatja a vállalkozásához. A vállalkozói bankszámla kiválasztásakor meghatározó a vállalkozás mérete, a várható pénzforgalom és a felmerülő igények. Egész más igényei vannak egy induló, egy kis, egy közepes és egy nagy cégnek. Nyilvánvalóan, ami az egyik vállalkozásnak tökéletes ajánlat, az a másiknak kellemetlenséget okozhat. A cégméret mellett fontos a tevékenységi kör is, hiszen más szempont fontos egy szoftverfejlesztő cégnek és egy ruhaboltnak.

Milyen költségekkel jár egy vállalkozói bankszámla?

A cégméret mellett a bankszámla kiválasztása során figyelembe kell venni a várható pénzfogalmat és azt, hogy várható-e devizában történő számlázás. Az induló vállalkozások esetében célszerű a legkedvezőbb konstrukciót választani, amely alacsony számlavezetési díjat és tranzakciós költségeket kínál. Később, komolyabb forgalom esetén pedig ajánlott új számlacsomagra váltani. Amennyiben külföldi partnerekkel dolgozik a cég, devizaszámlát kell választani, amely számos kedvezményt kínál. Amennyiben forintban és devizában is komoly forgalma van a vállalkozásnak, célszerű fenntartania két számlát, egyet a hazai és egyet a külföldi ügyletek számára. Ennek nincs akadálya, hiszen egy vállalkozásnak akár több pénzforgalmi számlája is lehet. A vállalkozói bankszámla megnyitása előtt alaposan át kell nézni a bankok ajánlatait, hiszen a megfelelő bankszámla kiválasztásával akár százezrek is spórolhatóak. Elsősorban a számlavezetési díjat és az átutalási díjakat kell átnézni a választás során. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az alszámlák nyitása, valamint a pénztári befizetések tovább növelhetik a költségeket. Ráadásul már a számlázás is történhet elektronikusan. Jó néhány bank lehetőséget kínál erre, ennek köszönhetően környezetbaráttá tehető a vállalkozás. Sőt, kedvezményekkel és gyorsabb ügyintézéssel is jár az e-számla.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

Dombornyomott, vagy vésett – milyen bankkártyát válasszunk?

2022.03.25.

Dombornyomott, vagy vésett bankkártyát érdemesebb használni? Van különbség a használatukban? És a költségeikben? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom
Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

2021.07.20.

A prémium lakossági bankszámlák segítségével különféle előnyökhöz juthatsz – mutatjuk, mit kell tudnod róluk!

Tovább olvasom
Bankszámlák ingyenes számlavezetéssel: íme, a legjobb ajánlatok!

Bankszámlák ingyenes számlavezetéssel: íme, a legjobb ajánlatok!

2023.12.15.

A bankszámlanyitás gyakran kötelező, de ha nem, akkor sincs jobb, mint egy havidíjmentes számlacsomag. Az ingyenes számlavezetés éves szinten több tízezer forint megtakarításhoz segíthet hozzá bennünket. Ezért utánajártunk, hogy mik jelenleg a legjobb ajánlatok. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

2024.01.28.

A banki szolgáltatások díjazása az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A banki költségek növekedése a lakossági ügyfelekre is kihat. A bankszámlák, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások már túl sokba kerülnek. De mit tehetünk? Hogyan találhatjuk meg a legkedvezőbb bankszámlát? Adunk néhány ötletet ehhez. És ahogy látható lesz, nem is lesz ez olyan nehéz.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával