Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

2021.06.30.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 30. 12:53

Ugye azt már tudjuk, hogy a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kiváló opció a gyermekes és a gyermekvállalást még csupán tervező pároknak is, hiszen ha megfelelnek a támasztott követelményrendszernek, az állam vissza nem térítendő támogatás formájában segíti őket.

Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

Igen ám, de azt azért nem árt tudatosítani magunkban a CSOK felvétele előtt, hogy a nemzeti patronálás bizony egy hosszú távú és kemény kikötést is megfogalmaz az igénylők felé, amibe még a rendkívül tudatos pároknak is könnyen beletörhet a bicskája. Az egyik ilyen kritérium, miszerint az állami támogatás segítségével megvásárolt lakásra tíz évre elidegenítési és jelzálogtilalom kerül, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy sem eladni, sem elcserélni nem lehet a CSOK-os ingatlant. Vajon mi van akkor, ha egész egyszerűen mégis váltani kényszerülsz? Nézzük meg a lehetőségeket!

Hogyan adhatsz vagy cserélhetsz el egy CSOK-os ingatlant anyagi veszteség nélkül?

Nyilvánvaló, hogy van kiút, de azt tudnod kell, hogy a döntésednek bizony financiális fejleményei lehetnek. Ha azt szeretnéd, hogy egyáltalán ne kelljen visszafizetned a CSOK-ot, ami nyilván érthető, akkor kétalternatívás megoldási halmazban szükséges gondolkodnod:

  • Előbb eladod a CSOK-os ingatlant, majd ezt követően, 60 napon belül vásárolsz egy újat! – Ebben az esetben légy résen, hogy az eladott objektum eladását a tranzakciót követő 30 napon belül jelenteni szükséges az illetékes járási hivatalnál, és az új ingatlan alapterületének és/vagy értékének nagyobbnak kell lennie a korábbinál, máskülönben a CSOK részlegesen visszafizetendő. Arra is figyelj, hogy amennyiben eredetileg újépítésű lakásra igényelted a CSOK-ot, és használtra váltanál, akkor erre kizárólag a CSOK-szerződés megkötésétől számított öt éven túl van módod.
  • Előbb vásárolsz egy új ingatlant, majd ezt követően 1 éven belül adod el a CSOK-os lakást! – Kemény dió, hisz ehhez a megvalósításhoz rendelkezned kell akkora önerővel, hogy a meglévő ház eladása nélkül vegyél egy újat. Ebben az esetben is él az előzőleg már említett, eredendően újépítésű, majd használt ingatlanos váltásra érvényes ötéves moratórium.

Mi van akkor, ha a már felvázolt opciók egyszerűen nem megvalósíthatók?

Ha nem rendelkezel még egy ingatlan megvételére jogosító anyagi fedezettel, illetve a 60 nap is kevésnek bizonyul egy új lakóhely megteremtésére, akkor van még egy járható út, de ebben az esetben ideiglenesen már vissza kell fizetned sajnos a CSOK támogatás összegét. Ilyenkor első körben eladod a CSOK-os ingatlant, majd 1 éven belül vásárolsz, vagy 3 éven belül építesz egy újat, annyi könnyítéssel, hogy a jelzett intervallumok egyszeri lehetőséggel, 2 évvel meghosszabbíthatók. Itt is hatályos az ötéves halasztási kényszer az újról használtra váltás esetében, és fontos kitétel, hogy a bevállalt vételt vagy építést akkor is realizálnod kell, ha időközben lejárna a 10 évben rögzített elidegenítési és jelzálog tilalom hatálya.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

2023.02.22.

CSOK bővítésre is igényelhető, ha szeretnéd megtartani a jelenlegi otthonod, de nagyobb élettérre lenne szükséged a család bővülése miatt.

Tovább olvasom
Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Tovább olvasom
CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

Jó hír a CSOK igénylőknek: jelentősen csökkent a büntetőkamat

2022.10.03.

A kormány csökkentette a CSOK támogatás esetleges késedelmi kamatát. A csökkenés jelentős, hiszen az új szabály értelmében nem lehet magasabb a büntetőkamat 5 százaléknál. Kinek lehet ez fontos? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával