Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

2021.06.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 4. 13:05

Kilépnél a moratóriumból, de nem tudod, érdemes-e? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a témáról!

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

Ha a lejárata előtt kilépsz a moratóriumból, azzal spórolhatsz – ez teljesen biztos. Más kérdés azonban a megspórolt összeg mértéke, hiszen a moratórium a nyár folyamán véget ér, és már a kapujában állunk. Az, hogy megéri-e, attól is függ, hogy milyen hiteled van, illetve mekkora a törlesztőrészleted.

Miről szól a moratórium?

A koronavírus-járvány, illetve az általa okozott egészségügyi és gazdasági problémák ellensúlyozására vezették be még 2020 tavaszán, és a lejárati dátumig mentesít a törlesztőrészletek megfizetésének kötelezettsége alól. Hátránya viszont, hogy a moratórium időtartamával meghosszabbodik a hitel futamideje, aminek „köszönhetően” a hitel összköltsége is növekszik. Ennek oka, hogy a moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, emiatt pedig az ez idő alatt összegyűlő kamatot utólag kell megfizetni. Mivel a havi törlesztőrészlet összege nem nőhet a moratórium miatt, a bankok a futamidőt kellett hosszabbították meg, így viszont a teljes visszafizetendő összeg nő meg.

Kik éltek a moratórium lehetőségével?

Gyakorlatilag mindenki, hiszen a rendelet kötelezővé tette a bankok számára az összes hiteles ügyfélen történő alkalmazását – kivéve a 2020. március 18. után kötött hitelszerződéseket –, de természetesen sokan rövid időn belül ki is léptek a moratóriumból, hiszen az ügyfelek számára nem volt kötelező érvényű. Ezzel együtt is sokan voltak azonban, akiknek nem lett volna szüksége a moratórium nyújtotta segítségre, mégis maradtak.

Megéri most kilépni a moratóriumból?

Ha tudod törleszteni a hiteledet, és szeretnéd, ha valamivel rövidebb lenne a futamidő, akkor érdemes. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy most már szinte minimális a hátralévő idő, tehát nem sokat nyersz a dolgon, ráadásul a kilépéshez intézkedned is kell, ami banktól függően mehet egyszerűen, de akár úgy is, hogy be kell menned miatta a bankfiókba. A döntés a tiéd, de, ha azt választod, hogy megvárod a moratórium végét, akkor sem fogsz vagyonokat veszíteni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A hitelmoratórium folytatódik

A hitelmoratórium folytatódik

2020.09.21.

A hitelmoratórium bevezetése a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt tavasszal, mely az év végével ért volna véget.

Tovább olvasom
Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

2020.05.13.

Azt a kérdést, hogy hogy fizethetem tovább az adott hitelt, ha nem kívánok élni a fizetési moratóriummal, amit a kormány ajánlott fel a koronavírus-járvány idejére. Számos helyen fejtették már ki, ám mégis rengetegen kérdezik meg tőlünk. Éppen ezért az alábbiakban olvashatóak az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

Tovább olvasom
Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

2020.12.31.

Kiderültek a részletek a 2021. június 30-ig meghosszabbított moratóriumról. A fő pontok megegyeznek az idei szabályokkal, ám jövőre már a magáncsődeljárásban résztvevő adósok is igénybe vehetik a halasztást. A cégeknél a bevételek csökkenése alapján lehet majd kérvényezni.

Tovább olvasom
Moratórium után emelkednek a törlesztők?

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

2020.06.24.

A magyar kormány gazdasági intézkedéscsomagjának részeként március derekán jelentette be, hogy fizetési moratóriumot hirdet. A hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét érintő moratórium azokra a kölcsönökre vonatkozik, amelyeket a bejelentés előtt kötöttek, a felfüggesztés határideje pedig 2020. december 31. Mi lesz a moratórium után?

Tovább olvasom