Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

2021.06.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 4. 13:05

Kilépnél a moratóriumból, de nem tudod, érdemes-e? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a témáról!

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

Ha a lejárata előtt kilépsz a moratóriumból, azzal spórolhatsz – ez teljesen biztos. Más kérdés azonban a megspórolt összeg mértéke, hiszen a moratórium a nyár folyamán véget ér, és már a kapujában állunk. Az, hogy megéri-e, attól is függ, hogy milyen hiteled van, illetve mekkora a törlesztőrészleted.

Miről szól a moratórium?

A koronavírus-járvány, illetve az általa okozott egészségügyi és gazdasági problémák ellensúlyozására vezették be még 2020 tavaszán, és a lejárati dátumig mentesít a törlesztőrészletek megfizetésének kötelezettsége alól. Hátránya viszont, hogy a moratórium időtartamával meghosszabbodik a hitel futamideje, aminek „köszönhetően” a hitel összköltsége is növekszik. Ennek oka, hogy a moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, emiatt pedig az ez idő alatt összegyűlő kamatot utólag kell megfizetni. Mivel a havi törlesztőrészlet összege nem nőhet a moratórium miatt, a bankok a futamidőt kellett hosszabbították meg, így viszont a teljes visszafizetendő összeg nő meg.

Kik éltek a moratórium lehetőségével?

Gyakorlatilag mindenki, hiszen a rendelet kötelezővé tette a bankok számára az összes hiteles ügyfélen történő alkalmazását – kivéve a 2020. március 18. után kötött hitelszerződéseket –, de természetesen sokan rövid időn belül ki is léptek a moratóriumból, hiszen az ügyfelek számára nem volt kötelező érvényű. Ezzel együtt is sokan voltak azonban, akiknek nem lett volna szüksége a moratórium nyújtotta segítségre, mégis maradtak.

Megéri most kilépni a moratóriumból?

Ha tudod törleszteni a hiteledet, és szeretnéd, ha valamivel rövidebb lenne a futamidő, akkor érdemes. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy most már szinte minimális a hátralévő idő, tehát nem sokat nyersz a dolgon, ráadásul a kilépéshez intézkedned is kell, ami banktól függően mehet egyszerűen, de akár úgy is, hogy be kell menned miatta a bankfiókba. A döntés a tiéd, de, ha azt választod, hogy megvárod a moratórium végét, akkor sem fogsz vagyonokat veszíteni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

Kevesen élnek a meghosszabbított moratóriummal

2021.11.05.

Sok kérdés látott napvilágot a meghosszabbított moratóriummal kapcsolatban, a koronavírus-járvány miatt meghozott hiteltörlesztési könnyítés jelenleg is tart, megváltozott feltételek és csökkenő népszerűség mellett.

Tovább olvasom
A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

2020.04.07.

A banki ügyeink intézésének nagy részére igaz az, hogy online is megoldható, hiszen az utalásokat eddig is lehetett mobilalkalmazáson, vagy netbankban intézni, és egy személyi kölcsön, hitelkártya, vagy egyéb hiteligénylés is megoldható volt eddig is az interneten keresztül. A lakáshitelek esetében azonban más a helyzet, hiszen rengetegszer kell személyesen befáradni a bankfiókba, mire folyósításra kerül az összeg. Lássuk, mi a teendő ebben az esetben most, a koronavírus-járvány idején, a hiteligénylést mennyire befolyásolja.

Tovább olvasom
Ismét meghosszabbította a kormány a törlesztési moratóriumot

Ismét meghosszabbította a kormány a törlesztési moratóriumot

2021.06.21.

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot, azaz tovább halaszthatod a hiteled törlesztését – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

2020.09.25.

Többen is kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy ha a moratóriumot igénybe vették, vehetnek-e fel másik kölcsönt. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy bővebben kifejtjük, mi is a hivatalos helyzet ezzel kapcsolatban.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával