Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ki jogosult családi adókedvezményre?

2021.06.10.
Szerző: Expresszkolcson

A családi adókedvezmény minden gyermeket nevelő családnak komoly segítség lehet – lássuk, mit kell tudni róla!

Ki jogosult családi adókedvezményre?

A családi adókedvezmény kizárólag a jövedelemadó-köteles jövedelmek esetén vehető igénybe, azaz nem feltétlenül alkalmazotti jogviszonyról van szó, hanem lehet más típusú jövedelem is. A kedvezmény a jövedelemadó-alapot csökkenti, azaz a megadott mértékben a nettó jövedelem növekszik általa.

Ki kaphatja meg a családi adókedvezményt?

Aki jogosult a családi pótlékra, automatikusan jogosult a családi adókedvezményre is, de ez nem feltétel, hiszen azok is megkaphatják, akik nem részesülnek családi pótlékban. Ha a szülők elváltak, és emiatt már nem élnek együtt, a családi adókedvezmény annak jár, aki a családi pótlékot is kapja. Az elvált pár csak akkor oszthatja meg a családi adókedvezményt, ha a családi pótlékot is megosztják. Az egyedülálló szülők is jogosultak a kedvezményre, de csak akkor, ha a gyereket hivatalosan is egyedül nevelik. Csak saját háztartásban nevelt gyerek után lehetséges érvényesíteni a családi adókedvezményt. Ha több ember is jogosult rá, akkor közösen kell érvényesíteni a kedvezményt.

A gyermekek számának hatása

Fontos, hogy legalább egy gyermek kell az igényléshez, és a gyermekek száma befolyásolja a kedvezmény mértékét is. Egy eltartott gyerek esetén 66.670 forint, két eltartott gyerek esetén 133.330 forint, három, vagy több gyerek esetén 220.000 forint az igényelhető keretösszeg. A családi adókedvezmény kizárólag tankötelezett gyermekek után jár.

Hogyan lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt?

Egy adóelőleg-nyilatkozattal lehet érvényesíteni, amit a NAV honlapjáról lehet letölteni. A kitöltése után a munkáltatónak kell átadni, így a következő hónapban már levonásra kerül a jövedelemből a családi adókedvezmény, illetve a családi járulékkedvezmény összege. Persze egy összegű kifizetés is lehetséges, ami azonban csak az év végén válik esedékessé, és ehhez egy külön nyilatkozatot is kell tenni. Visszamenőlegesen viszont nem lehet igényelni, tehát érdemes minél előbb benyújtani a rá vonatkozó nyilatkozatot.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

2021.04.28.

Az első házasok kedvezménye egy olyan lehetőség, amivel érdemes élni, hiszen hatalmas előnyt tartogat azoknak, akik az első házasságukban élnek. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

Mikor vehető igénybe az energiahatékonysági adókedvezmény?

2021.05.28.

Az energiahatékonysági adókedvezmény egy olyan lehetőség, amivel nem csak az energiaszámlák, de a társasági adó mértéke is csökkenthető!

Tovább olvasom