Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

2021.06.04.
Szerző: Expresszkolcson

Kilépnél a moratóriumból, de nem tudod, érdemes-e? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a témáról!

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

Ha a lejárata előtt kilépsz a moratóriumból, azzal spórolhatsz – ez teljesen biztos. Más kérdés azonban a megspórolt összeg mértéke, hiszen a moratórium a nyár folyamán véget ér, és már a kapujában állunk. Az, hogy megéri-e, attól is függ, hogy milyen hiteled van, illetve mekkora a törlesztőrészleted.

Miről szól a moratórium?

A koronavírus-járvány, illetve az általa okozott egészségügyi és gazdasági problémák ellensúlyozására vezették be még 2020 tavaszán, és a lejárati dátumig mentesít a törlesztőrészletek megfizetésének kötelezettsége alól. Hátránya viszont, hogy a moratórium időtartamával meghosszabbodik a hitel futamideje, aminek “köszönhetően” a hitel összköltsége is növekszik. Ennek oka, hogy a moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, emiatt pedig az ez idő alatt összegyűlő kamatot utólag kell megfizetni. Mivel a havi törlesztőrészlet összege nem nőhet a moratórium miatt, a bankok a futamidőt kellett hosszabbították meg, így viszont a teljes visszafizetendő összeg nő meg.

Kik éltek a moratórium lehetőségével?

Gyakorlatilag mindenki, hiszen a rendelet kötelezővé tette a bankok számára az összes hiteles ügyfélen történő alkalmazását – kivéve a 2020. március 18. után kötött hitelszerződéseket –, de természetesen sokan rövid időn belül ki is léptek a moratóriumból, hiszen az ügyfelek számára nem volt kötelező érvényű. Ezzel együtt is sokan voltak azonban, akiknek nem lett volna szüksége a moratórium nyújtotta segítségre, mégis maradtak.

Megéri most kilépni a moratóriumból?

Ha tudod törleszteni a hiteledet, és szeretnéd, ha valamivel rövidebb lenne a futamidő, akkor érdemes. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy most már szinte minimális a hátralévő idő, tehát nem sokat nyersz a dolgon, ráadásul a kilépéshez intézkedned is kell, ami banktól függően mehet egyszerűen, de akár úgy is, hogy be kell menned miatta a bankfiókba. A döntés a tiéd, de, ha azt választod, hogy megvárod a moratórium végét, akkor sem fogsz vagyonokat veszíteni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ki maradhat a moratóriumban?

Ki maradhat a moratóriumban?

2020.10.16.

Mint nyilván Te is tudod – sőt, talán a részese is vagy –, a kormány idén tavasszal bevezette a lakossági hitelekre az úgynevezett hitelmoratóriumot, ami 2020. december 31.-ig él, 2021 januárjától azonban minden visszaáll a régibe, vagyis folytatódnak a törlesztések a korábbiak szerint. Most azonban felmerült a lehetőség ennek meghosszabbítására, ám nem mindenki számára, így adott a kérdés, hogy ki maradhat a moratóriumban.

Tovább olvasom
Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

2020.12.31.

Kiderültek a részletek a 2021. június 30-ig meghosszabbított moratóriumról. A fő pontok megegyeznek az idei szabályokkal, ám jövőre már a magáncsődeljárásban résztvevő adósok is igénybe vehetik a halasztást. A cégeknél a bevételek csökkenése alapján lehet majd kérvényezni.

Tovább olvasom
A hitelmoratórium folytatódik

A hitelmoratórium folytatódik

2020.09.21.

A hitelmoratórium bevezetése a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt tavasszal, mely az év végével ért volna véget.

Tovább olvasom
Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

2020.05.13.

Azt a kérdést, hogy hogy fizethetem tovább az adott hitelt, ha nem kívánok élni a fizetési moratóriummal, amit a kormány ajánlott fel a koronavírus-járvány idejére. Számos helyen fejtették már ki, ám mégis rengetegen kérdezik meg tőlünk. Éppen ezért az alábbiakban olvashatóak az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

Tovább olvasom