fbpx
Hirdetés

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

2021.06.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 4. 13:05

Kilépnél a moratóriumból, de nem tudod, érdemes-e? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a témáról!

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

Ha a lejárata előtt kilépsz a moratóriumból, azzal spórolhatsz – ez teljesen biztos. Más kérdés azonban a megspórolt összeg mértéke, hiszen a moratórium a nyár folyamán véget ér, és már a kapujában állunk. Az, hogy megéri-e, attól is függ, hogy milyen hiteled van, illetve mekkora a törlesztőrészleted.

Miről szól a moratórium?

A koronavírus-járvány, illetve az általa okozott egészségügyi és gazdasági problémák ellensúlyozására vezették be még 2020 tavaszán, és a lejárati dátumig mentesít a törlesztőrészletek megfizetésének kötelezettsége alól. Hátránya viszont, hogy a moratórium időtartamával meghosszabbodik a hitel futamideje, aminek “köszönhetően” a hitel összköltsége is növekszik. Ennek oka, hogy a moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, emiatt pedig az ez idő alatt összegyűlő kamatot utólag kell megfizetni. Mivel a havi törlesztőrészlet összege nem nőhet a moratórium miatt, a bankok a futamidőt kellett hosszabbították meg, így viszont a teljes visszafizetendő összeg nő meg.

Kik éltek a moratórium lehetőségével?

Gyakorlatilag mindenki, hiszen a rendelet kötelezővé tette a bankok számára az összes hiteles ügyfélen történő alkalmazását – kivéve a 2020. március 18. után kötött hitelszerződéseket –, de természetesen sokan rövid időn belül ki is léptek a moratóriumból, hiszen az ügyfelek számára nem volt kötelező érvényű. Ezzel együtt is sokan voltak azonban, akiknek nem lett volna szüksége a moratórium nyújtotta segítségre, mégis maradtak.

Megéri most kilépni a moratóriumból?

Ha tudod törleszteni a hiteledet, és szeretnéd, ha valamivel rövidebb lenne a futamidő, akkor érdemes. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy most már szinte minimális a hátralévő idő, tehát nem sokat nyersz a dolgon, ráadásul a kilépéshez intézkedned is kell, ami banktól függően mehet egyszerűen, de akár úgy is, hogy be kell menned miatta a bankfiókba. A döntés a tiéd, de, ha azt választod, hogy megvárod a moratórium végét, akkor sem fogsz vagyonokat veszíteni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ki maradhat a moratóriumban?

Ki maradhat a moratóriumban?

2020.10.16.

Mint nyilván Te is tudod – sőt, talán a részese is vagy –, a kormány idén tavasszal bevezette a lakossági hitelekre az úgynevezett hitelmoratóriumot, ami 2020. december 31.-ig él, 2021 januárjától azonban minden visszaáll a régibe, vagyis folytatódnak a törlesztések a korábbiak szerint. Most azonban felmerült a lehetőség ennek meghosszabbítására, ám nem mindenki számára, így adott a kérdés, hogy ki maradhat a moratóriumban.

Tovább olvasom
Ismét meghosszabbította a kormány a törlesztési moratóriumot

Ismét meghosszabbította a kormány a törlesztési moratóriumot

2021.06.21.

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot, azaz tovább halaszthatod a hiteled törlesztését – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

2020.04.07.

A banki ügyeink intézésének nagy részére igaz az, hogy online is megoldható, hiszen az utalásokat eddig is lehetett mobilalkalmazáson, vagy netbankban intézni, és egy személyi kölcsön, hitelkártya, vagy egyéb hiteligénylés is megoldható volt eddig is az interneten keresztül. A lakáshitelek esetében azonban más a helyzet, hiszen rengetegszer kell személyesen befáradni a bankfiókba, mire folyósításra kerül az összeg. Lássuk, mi a teendő ebben az esetben most, a koronavírus-járvány idején, a hiteligénylést mennyire befolyásolja.

Tovább olvasom
A hitelmoratórium folytatódik

A hitelmoratórium folytatódik

2020.09.21.

A hitelmoratórium bevezetése a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt tavasszal, mely az év végével ért volna véget.

Tovább olvasom