Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

SZJA-bevallás: mutatjuk, mire kell figyelned

2021.05.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. május 17. 13:36

Az SZJA-bevallás minden évben kötelező, és ugyan a legtöbbeknek a munkahelyük adja be a NAV felé, sokan önadózók. Mutatjuk, hogy idén mire szükséges odafigyelni az SZJA-bevallás elkészítésekor.

SZJA-bevallás: mutatjuk, mire kell figyelned

Az SZJA-bevallást május 20.-ig szükséges benyújtani, akár elektronikus, akár postai úton adod azt be. Ha elektronikus, akkor természetesen nem sok dolgod lesz vele, hiszen csak ellenőrizned kell azt az eSZJA weboldalon, és, ha szükséges, ki kell egészítened a 20SZJA nyomtatványon.

Mire figyelj, amikor az SZJA-bevallást készíted?

Az SZJA-bevallás készítésekor érdemes ellenőrizni az adókedvezményeket és az önkéntes pénztári kedvezményeket. Ezen túl fokozottan érdemes a négygyermekes anyák, az első házasok, a családi adóalap, a személyi és az önkéntes pénztári kedvezményeket is átnézni, és, ha tagja vagy egy egészség- és nyugdíjpénztárnak is, és mindkét pénztárból jogosult vagy visszaigénylésre, akkor a tervezetben mindenképpen nyilatkozz arról, hogy melyik pénztárába kéred vissza a visszaigényelhető kedvezményt! Az adó 1+1 százalékáról többféle módon is lehet nyilatkozni: az adóbevallás-tervezet jóváhagyásával egyidejűleg, online, vagy az erre rendszeresített nyomtatványon is. Ezt ne felejtsd el, hiszen, ha nem rendelkezel az adód 1+1 százalékáról, a pénzed bent marad az államkasszában!

Ne feledkezz meg a határidőről!

Ha nem nyújtod be a tavalyi évre vonatkozó SZJA-bevallást akár elektronikusan, akár papír alapon, és nem is módosítod, vagy egészíted ki, illetve, ha nem hagyod jóvá a tervezetet, akkor a 2021. május 20.-i határidő lejárata után a NAV úgy tekinti majd, hogy a tervezetben foglaltakkal egyetértesz, a tervezet pedig végleges SZJA-bevallássá válik

Fontos, hogy ha nem boldogulsz a tervezet ellenőrzésével, vagy az SZJA-bevallás elkészítésével, akkor mindenképp ajánlott felkeresned egy könyvelőt! Ő leellenőrzi a tervezetet, és, ha szükséged van rá, el is készíti neked az SZJA-bevallásodat, méghozzá úgy, ahogy azt kell.

Fontos, hogy ne hagyj ki semmit a fentebb felsoroltakból, mert a NAV szigorúan veszi az évenkénti SZJA-bevallásokat mind határidő, mind szabályosság szempontjából, és, ha valami nem stimmel, akár büntetéssel is számolnod kell!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

2021.04.28.

Az első házasok kedvezménye egy olyan lehetőség, amivel érdemes élni, hiszen hatalmas előnyt tartogat azoknak, akik az első házasságukban élnek. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Jövedelemadó-mentesség 25 év alatt – milyen hatásai lehetnek?

Jövedelemadó-mentesség 25 év alatt – milyen hatásai lehetnek?

2021.05.18.

Jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak 2022-től, ami több százezer fiatal munkavállalót érint majd; mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával