Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

SZJA-bevallás: mutatjuk, mire kell figyelned

2021.05.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. május 17. 13:36

Az SZJA-bevallás minden évben kötelező, és ugyan a legtöbbeknek a munkahelyük adja be a NAV felé, sokan önadózók. Mutatjuk, hogy idén mire szükséges odafigyelni az SZJA-bevallás elkészítésekor.

SZJA-bevallás: mutatjuk, mire kell figyelned

Az SZJA-bevallást május 20.-ig szükséges benyújtani, akár elektronikus, akár postai úton adod azt be. Ha elektronikus, akkor természetesen nem sok dolgod lesz vele, hiszen csak ellenőrizned kell azt az eSZJA weboldalon, és, ha szükséges, ki kell egészítened a 20SZJA nyomtatványon.

Mire figyelj, amikor az SZJA-bevallást készíted?

Az SZJA-bevallás készítésekor érdemes ellenőrizni az adókedvezményeket és az önkéntes pénztári kedvezményeket. Ezen túl fokozottan érdemes a négygyermekes anyák, az első házasok, a családi adóalap, a személyi és az önkéntes pénztári kedvezményeket is átnézni, és, ha tagja vagy egy egészség- és nyugdíjpénztárnak is, és mindkét pénztárból jogosult vagy visszaigénylésre, akkor a tervezetben mindenképpen nyilatkozz arról, hogy melyik pénztárába kéred vissza a visszaigényelhető kedvezményt! Az adó 1+1 százalékáról többféle módon is lehet nyilatkozni: az adóbevallás-tervezet jóváhagyásával egyidejűleg, online, vagy az erre rendszeresített nyomtatványon is. Ezt ne felejtsd el, hiszen, ha nem rendelkezel az adód 1+1 százalékáról, a pénzed bent marad az államkasszában!

Ne feledkezz meg a határidőről!

Ha nem nyújtod be a tavalyi évre vonatkozó SZJA-bevallást akár elektronikusan, akár papír alapon, és nem is módosítod, vagy egészíted ki, illetve, ha nem hagyod jóvá a tervezetet, akkor a 2021. május 20.-i határidő lejárata után a NAV úgy tekinti majd, hogy a tervezetben foglaltakkal egyetértesz, a tervezet pedig végleges SZJA-bevallássá válik

Fontos, hogy ha nem boldogulsz a tervezet ellenőrzésével, vagy az SZJA-bevallás elkészítésével, akkor mindenképp ajánlott felkeresned egy könyvelőt! Ő leellenőrzi a tervezetet, és, ha szükséged van rá, el is készíti neked az SZJA-bevallásodat, méghozzá úgy, ahogy azt kell.

Fontos, hogy ne hagyj ki semmit a fentebb felsoroltakból, mert a NAV szigorúan veszi az évenkénti SZJA-bevallásokat mind határidő, mind szabályosság szempontjából, és, ha valami nem stimmel, akár büntetéssel is számolnod kell!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

Tudnivalók az első házasok kedvezményének igénybevételéről

2021.04.28.

Az első házasok kedvezménye egy olyan lehetőség, amivel érdemes élni, hiszen hatalmas előnyt tartogat azoknak, akik az első házasságukban élnek. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Jövedelemadó-mentesség 25 év alatt – milyen hatásai lehetnek?

Jövedelemadó-mentesség 25 év alatt – milyen hatásai lehetnek?

2021.05.18.

Jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak 2022-től, ami több százezer fiatal munkavállalót érint majd; mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom