Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 16. 12:49

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

Mikor beszélhetünk foglalóról?

A tökéletes ingatlan kiválasztása után lehetőség szerint meg kell egyeznünk az eladóval a vételárról. Ha egymás tenyerébe csaptunk, akkor a következő lépés az adás-vételi szerződés aláírása lehet, ügyvéd által hitelesítve, melybe bele kell foglalnunk a kifizetés módját, és időpontját, időpontjait. Ekkor kerülhet sor – amennyiben a megbeszéltek szerint szükség van rá – a foglaló kifizetésére. A mai szabályozás alapján már nem feltétlenül kell azonnal készpénzben, az aláírás időpontjában átadnunk azt. A legfontosabb tulajdonság, amit a foglalóról tudnunk kell, hogy mindenképpen rögzítenünk kell az adás-vételi szerződésben, illetve csak pénzösszegben adhatjuk meg (nem lehet például arany, vagy egy autó a foglaló fedezete). Ennek oka, hogy a foglaló adott esetben visszakérhető vagy elveszíthető bizonyos feltételek mellett. Ha a vevő hibájából, a fizetésképtelensége miatt, vagy mert indoklás nélkül el akar állni a szerződés teljesítésétől, akkor az eladó megtarthatja a foglaló összegét. Ha viszont az eladó a hibás, vagy meggondolja magát, és mégsem adná el az ingatlan, akkor a vevő a kifizetett foglaló kétszeresét igényelheti vissza. Ha egyik fél sem hibás, vagy mindketten el akarnak állni a szerződéstől, akkor egyszerűen visszakapja a vevő a kifizetett pénzt – ilyen eset lehet egy természeti csapás miatt elértéktelenedett ingatlan miatti elállás (földrengés, viharkár, tűzeset).

Mit kell még tudnunk a foglalóról?

A foglaló mértéke általában a vételár tíz százaléka. Ettől eltérő is lehet, de mindenképpen rögzíteni kell a szerződésben, hogy mekkora összeget tekintenek a felek foglalónak. A túl magas értékű foglaló egy esetleges, későbbi bírósági eljárás során megtámadható, vagyis ha valamilyen okból nem teljesülnek az adás-vételi szerződésben leírtak, akkor ez még több galibát okozhat. Ezért, ha foglalóról beszélünk, érdemes ragaszkodnunk az általánosan elfogadotthoz. Az is igaz, hogy kihagyni sem érdemes, egyrészt a kötelezettség-vállalás megerősítésére szolgál, másrészt beleszámít a vételárba, vagyis normál esetben nem emeli az ingatlan értékét sem. Legújabb szabályozás alapján manapság már nem is kell feltétlenül készpénzben kifizetnünk, át is utalhatjuk az összeget.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban?

2023.03.29.

Hogy mibe fektesd a pénzedet 2023-ban, az bizony egy fogós kérdés, de megpróbáljuk megválaszolni; olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Erste Lakástakarék: akár 30% kamatbónusszal az álom otthonodért!

Erste Lakástakarék: akár 30% kamatbónusszal az álom otthonodért!

2023.09.20.

Higgy magadban, és érd el lakáscéljaidat az Erste EgyOtthon Lakástakarékkal. Erste Lakástakarék akár kamatbónusszal. Jól hangzik. De vajon megéri lakástakarékba fektetni egy lakáscélért? Úgy tűnik, igen. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom
Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

Melyik bankoknál igényelhetünk türelmi idős lakáshitelt?

2023.10.27.

A türelmi idős lakáshitel a Gránit Banknál és az OTP Banknál érhető el. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői röviden és közérthetően mutatják be ezeket a hiteleket. Két perces olvasási idő.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával