Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi történik, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjmegtakarítást?

2021.04.26.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 26. 13:47

A jelenlegi krízishelyzet sokak vagyoni helyzetére mért súlyos csapást. Csökkentek a bevételek, ezzel együtt nyilván a megtakarítási hajlandóságok és lehetőségek is. Hosszú távú megtakarítások esetén – mint amilyenek a nyugdíjcélú formák is – könnyen adódhatnak ilyen válságos körülmények, amikor kelletlenül ugyan, de kénytelenek vagyunk felfüggeszteni a befizetéseket.

Mi történik, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjmegtakarítást?

Ez lehet egy viszonylag könnyen elhárítható átmeneti állapot, de a nehézség horderejének függvényében, akár végérvényes is. De vajon mi történik a már felhalmozott összeggel egy ilyen szituációban? Mik a következmények, ha egyszerűen nem tudjuk tovább fizetni a nyugdíjmegtakarítást?

Nyugdíjmegtakarítást érintő válságok

Hazánkban három olyan nyugdíjcélú befektetési alternatíva létezik, amelyek lehetőségeket teremtenek számunkra, amennyiben előreláthatóan egy kis tőkét kívánunk összegyűjteni idősebb napjainkra. Mik ezek?

1. Nyugdíjbiztosítás

Ez a konstrukció havi szinten díjfizetési kötelezettséggel jár együtt, amit szigorúan is vesznek. A minimális tarifa 10-12 ezer forint havonta.

2. Önkéntes nyugdíjpénztár

A minimális kötelező tagdíj mértéke átlagosan nagyjából 5-6 ezer forint, persze ezen felül bárki bármikor utalhat a számlára. Az alapszabály rögzíti, hogy a díjfizetés elmaradása nem szabályozható drasztikusan, így a pénztár ilyen esetben csupán az őt megillető működési költségeket vonja, és azt is maximum az éves hozam mértékéig.

3. Nyugdíj-előtakarékossági számla, azaz a NYESZ

A legszabadabb nyugdíj előtakarékossági opció, hiszen akkor és annyit fektetünk be, amikor és ahogy szeretnénk. Így a folytonosság szempontjából nem jár következményekkel, ha egy időszakra szüneteltetjük a befizetéseket. Viszont, amennyiben a maximális SZJA visszatérítésre utazunk, mindenképpen fordítsunk figyelmet az éves 500 ezer forintos limitösszeg meglétére.

Mik a lehetőségeim, ha nem tudom fizetni a nyugdíjmegtakarítást?

Ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjmegtakarítást, az alábbi lehetőségek valamelyikében gondolkodhatunk a jövőt illetően.

· Díjfizetés szüneteltetése

Általában a futamidő első 3 évében erre nincs lehetőség, de a kezdeti vaskalapos intervallum után 6-12 hónapos periódusra kérhető kedvezmény, és ebben a ciklusban a biztosító csupán az őt megillető működtetési költségeket kéri. A díjak elmaradása viszont sajnos negatívan befolyásolja a megtakarítás várható lejárati értékét. A hűség bónuszok elvesztésének lehetséges kategóriája.

· Díjmentesítés

Ha az észlelt krach maradandó, a szerződés végleges lezárása az optimális megoldás. Ilyenkor a biztosító a szerződés eredeti végdátumáig megőrzi az összegyűjtött tőkét, de a kockázati elemeket törli. A szerződés érvényben maradása miatt a fenntartási költségek végig fizetendőek, de ugyanezen okból a mentesítés dátumáig realizálódott adóvisszatérítések nem visszautalandók. A bónusz-visszatérítés megszűnik.

· Díjcsökkentés

A havi díjszabás rugalmas alakíthatósága lehetőséget teremt arra vonatkozóan, hogy egy ínségesebb időszakot is szerencsésen átvészeljünk nyugdíjbiztosításaink tekintetében, és megőrizhessük a lojalitásunk fejében kapott bónuszokat.

Fontos megjegyezni, hogy ha nyugdíj irányítottságú megtakarításunkat nyugdíjbiztosítás keretében szeretnénk megteremteni, akkor a havi díjfizetés minden körülmény között kötelező. Van ugyan némi lehetőségünk a szigor oldására, de ezek kivétel nélkül, mindig anyagi hátránnyal járnak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Érdemes korán elkezdeni a pénzügyi felkészülést a nyugdíjas éveidre!

Érdemes korán elkezdeni a pénzügyi felkészülést a nyugdíjas éveidre!

2021.07.30.

A nyugdíjas éveidet életed legszebb és legnyugodtabb időszakának nevezheted majd, de csak akkor, ha időben elkezded a felkészülést rá!

Tovább olvasom
Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Segítünk eldönteni!

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? Segítünk eldönteni!

2022.01.17.

Nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár? A nyugdíj előtakarékosság két leginkább népszerű formájáról van szó. Ahhoz, hogy dönteni tudjunk közöttük, érdemes megismerni a részleteket!

Tovább olvasom
Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Tovább olvasom
Milyen szempontok alapján válasszunk nyugdíj-megtakarítást?

Milyen szempontok alapján válasszunk nyugdíj-megtakarítást?

2022.06.30.

A nyugdíj-megtakarítás kiválasztását nem szabad sem elkapkodni, sem a véletlenre bízni, hiszen komoly összegek múlhatnak rajta.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával