Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így készülj fel a nyugdíjas évekre!

2021.01.08.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. január 8. 12:22

Lényeges végig gondolni a megtakarításokat, hogy a nyugdíjas évekre is fent tudjuk tartani életszínvonalunkat!

Így készülj fel a nyugdíjas évekre!

A nyugalmazott, időskorú életünkre való felkészülés az egyik legfőbb megtakarítási cél, helyrehozhatatlan problémát eredményezhet, ha véletlenül elszámoljuk magunkat. Sajnos roppant nehéz, majdnem lehetetlen megjósolni, hogyan is alakulnak évtizedes viszonylatban a gazdasági és demográfiai folyamatok, de már most jól látható, hogy a nyugdíjcélú megtakarítás és az öngondoskodás elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy a nyugdíjas évekre is fent tudjuk tartani életszínvonalunkat. De hogyan takarékoskodjunk hatékonyan ezekre az esztendőkre?

Így készülj a nyugdíjas évekre! 

Nyilvánvaló, hogy a hazai nyugdíjrendszer kezdi felélni a készleteit, így egy szép és tartalmas öregkor biztosítását jobb híján csak saját magunktól várhatjuk el, amire előrelátóan és felelősségteljesen készülni kell. Milyen lépéseket tehetünk a nyugdíjas évekre történő előtakaréskoskodáshoz?

  • Tájékozódjunk a pénzügyi piac nyugdíjcélú megtakarítási szortimentjét illetően. Ne sajnáljuk rá az időt, maxoljuk ki az információgyűjtést, fontoljuk meg a felmerülő költségek és hozamok szintjét, mérlegeljük a kockázati tényezőket is!
  • Nem szégyen, ha nem mozgunk stabilan financiális berkekben, kérjük nyugodtan tanácsadó vagy szakember segítségét.
  • Állítsunk össze egy hosszú távú monetáris ütemtervet, amihez szűkölködés nélkül, kényelmesen tudjuk tartani magunkat. Gondoljuk át körültekintően, hogy mi az az optimális összeg, amit nélkülözni tudunk a havi keretből, és törekedjünk rá, hogy ezt valóban félre is tegyük. Ne felejtsük el a belénk plántált „sok kicsi sokra megy” aranyköpést, mert hosszú évek eredményeként valóban kis ráfordítással is tetemes értéket lehet felhalmozni.
  • Célzatosan nyugdíjcélú megtakarítást válasszunk, hogy akaratlanul se csábuljunk el idő előtt.
  • Véletlenül se feledkezzünk meg arról, hogy a hatályos magyar törvények alapján a nyugdíjbiztosításra fordított összeg után adójóváírás járhat, ügyeljünk rá, hogy a portfólió olyan produktumát válasszuk, amire érvényes az adókedvezmény, hiszen a megtakarításunk mértékét így az állami támogatás is gyarapítja.
  • Kezdjünk minél előbb gyűjteni, ha lehet, akár már húszas éveink végén. Ne keressünk kifogásokat, mert azok mindig lesznek, sőt az évek előrehaladtával sokasodni fognak.
  • A különböző biztosítótársaságok nyugdíjkalkulátorai hatékony segítséget nyújthatnak a számvetés terén.

Végezetül kicsit gondolkodjunk együtt: ha egy húszas évei végén járó alany már most elkezdi a spórolást a nyugdíjas évekre, körülbelül 15 ezer forint havi ráfordítással 20-25 milliós megtakarítást rakhat össze, ami már egy jelentős biztos plusz az élet alkonyán. Viszont, amennyiben valaki csak negyven körül kapcsol, úgy a havidíj már duplájára is rúghat, ötvenfelé pedig ijesztően nagy magasságokba szárnyalhat, így nem tanácsos késlekedni!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

Mennyi kamatot hoznak az állampapírok 2024-ben?

2024.02.27.

Az állampapírok kamata a hozam egyik fontos mutatója. Nem mindegy mennyi a kamat. Ahhoz, hogy megfelelő befektetési döntést tudjunk hozni, tudnunk kell, hogy mennyi idő alatt mennyi kamatra számíthatunk. Segítünk eligazodni az állampapírok kamatai között. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

Milyen euró alapú megtakarítási formák közül választhatunk?

2023.09.07.

Forintban vagy euróban takarítsunk meg? Hogyan hat az infláció egy forint alapú befektetésre? Mi a jó döntés? Mit vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk? Körbejártuk a kérdést, és összeszedtek a válaszokat.

Tovább olvasom
LTP állami támogatás, mit kell tudni róla?

LTP állami támogatás, mit kell tudni róla?

2018.05.31.

A lakástakarék manapság az egyik legnépszerűbb befektetési forma a magas hozama és a biztonságossága miatt. A magas hozamot az állami támogatás teszi lehetővé, amit a befizetésre kapsz, és fixen 30%. De mit is jelent ez konkrétan?

Tovább olvasom
Melyik a legjövedelmezőbb megtakarítási forma?

Melyik a legjövedelmezőbb megtakarítási forma?

2018.06.06.

Akik szokták olvasni a cikkeinket, biztos azonnal rávágják, hogy a lakástakarék az a legjobb megtakarítási forma, pedig a válasz nem is ennyire egyértelmű, illetve nem úgy, ahogy gondolhatnánk. Nézzük meg ezt a kérdést kicsit alaposabban, hiszen ahogy mindenki, úgy mi is a legjobbat keressük!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával