Hirdetés

Felvehetjük az otthonfelújítási hitelt meglévő lakáshitel mellé?

2021.03.08.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. március 8. 13:33

Az idei év első napjától vált elérhetővé az otthonfelújítási támogatás, ennek hála az állam akár 3 millió forintot is biztosít az igénylőknek.

Felvehetjük az otthonfelújítási hitelt meglévő lakáshitel mellé?

Mivel utófinanszírozásról beszélünk, elengedhetetlen, hogy az igénylők akkora tőkével legyen „felszerelkezve”, ami elegendő a munkálatok teljes finanszírozásához. Ezzel a lehetséges kérelmezők sok esetben nem rendelkeznek – nekik jelenthet hatalmas segítséget az otthonfelújítási hitel, ami akár meglévő lakáshitel mellé is igényelhető.

Otthonfelújítási hitel és otthonfelújítási támogatás

Sok családnak hatalmas segítséget jelent az otthonfelújítási támogatás, aminek értelmében az állam utólagos finanszírozással átvállalja a felmerülő költségek 50 százalékát maximum 3 millió forintig. Mivel a támogatás kérelmezőjének rendelkeznie kell akkora önerővel, ami állja a tervezett felújítás teljes költségét, február 1. óta több banknál is igényelhetővé vált az otthonfelújítási hitel, ez a legfeljebb 6 millió forintos önerő előteremtését hivatott szolgálni. A hitel egyébként igencsak kedvező, hiszen maximum 3 százalékos kamatozással igényelhető, a törlesztésre pedig 10 éves futamidő áll rendelkezésre. A hitelbírálat során meg kell felelni a támogatási feltételrendszernek, továbbá a bank által szabott követelményeknek. A hitelbírálat során ellenőrzik az igénylő rendszeres havi jövedelmét, továbbá az ingatlant szükséges fedezetként felajánlani. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy kapunk-e hitelt a házunkra egy banktól, hogy már egy másik pénzintézetnek van bejegyezve jelzálogjoga az adott ingatlanra.

Egyedi megítéléstől függ, hogy meglévő lakáshitel mellé milyen támogatást biztosítanak

A bankok egyénileg dönthetnek a kérdésben, tehát nincs egységes álláspont. Nézzünk néhány példát! A CIB Banknál például márciustól a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönként lehet igénybe venni a már meglévő szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelét. A leendő igénylők kedvezményes kamatban részesülnek, amennyiben az igényléskor bemutatják a felújítási terveket, vagy a vállalkozói szerződéseket. A K&H Banknál már lehetőség van a hitel igénylésére, itt minden kérelmet egyedileg bírálnak el. Az egyedi elbírálás után derül ki, hogy meglévő lakáshitel mellé adnak-e további kölcsönt. Már szintén igényelhető a hitel az OTP Banknál, itt az intézmény álláspontja szerint nem jelent problémát, ha már van terhelés az ingatlanon. A Takarék Banknál is adható hitel egy már jelzáloggal terhelt ingatlanra, azonban csak azzal a feltétellel, hogy az igénylő ad egy igazolást a fennálló tartozásról, továbbá beszerez egy hozzájárulást a másik a banktól, amiben engedélyezik, hogy a kölcsön folyósításától fogva a Takarék Bank is jogosult lesz önálló jelzálogjog bejegyzésére.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

További blogbejegyzések

2021-től elérhető lakástámogatások részletesen!

2021-től elérhető lakástámogatások részletesen!

2021.01.04.

Az utóbbi hónapokban egymás után érkeztek a bejelentések az ingatlanvásárlással és építkezéssel kapcsolatos állami támogatásokkal kapcsolatban. Most egy csokorba szedtük az elérhető lakástámogatásokat.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumok szükségesek a lakásfelújítási támogatáshoz?

Milyen dokumentumok szükségesek a lakásfelújítási támogatáshoz?

2021.03.25.

Számos dokumentum szükséges a lakásfelújítási támogatás igényléséhez; az alábbi listában ezekről tudhatsz meg mindent!

Tovább olvasom
Hitellel terhelt ingatlanra is igényelhetjük a lakásfelújítási támogatást?

Hitellel terhelt ingatlanra is igényelhetjük a lakásfelújítási támogatást?

2021.02.03.

A lakásfelújítási támogatás és a hitellel terhelt ingatlanok kapcsolatára sokan kérdeznek rá az utóbbi időben; alábbi cikkünkben sok mindenre választ kaphatsz!

Tovább olvasom
Az MKB Banknál is elérhető az Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön

Az MKB Banknál is elérhető az Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön

2021.05.21.

Már az MKB Bank portfóliójában is megtalálhatod az Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsönt, azaz igényelheted – mutatjuk a részleteit!

Tovább olvasom