fbpx
Hirdetés

Milyen hátrányokkal járhat a KATA adózási forma választása?

2021.02.25.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. február 25. 11:08

Nem csak előnyökkel, de hátrányokkal is járhat a KATA adózási forma választása. Ha Te is így adózol, érdemes tisztában lenned azokkal a dolgokkal, amelyeket az alábbiakban sorolunk fel.

Milyen hátrányokkal járhat a KATA adózási forma választása?

KATA adózási forma azóta rendkívül népszerű a kisvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók körében, mióta bevezetésre került, és sokan sikeresek lettek általa, ami főleg a bevételeikben mutatható ki. A KATA adózási formát választó vállalkozásoknak azonban sokféle kihívásra kell felkészülniük, és a rengeteg előny mellett azzal is számolniuk kell, hogy ez az adózási, illetve működési forma bizony komoly hátrányokkal is járhat. Amennyiben ezekre felkészülten vágnak bele az üzleti tevékenységbe, illetve, ha menet közben úgy alakítják az üzletmenetet és a mindennapokat, hogy ki tudják őket küszöbölni, akkor sokáig és nagy mértékben lehetnek haszonélvezői egy jelentősen könnyített adózási rendszernek.

A KATA adózási forma legfontosabb hátrányai

•    A KATA adózási forma előnyei leginkább az alanyi adómentesség választásából adódnak, ám ez csak a belföldön teljesített ügyletek esetén igaz, a külföldieknél nem.
•    A nyugdíj kérdése egy KATA adózó számára tulajdonképpen nem is kérdés, hiszen ebben a formában gyakorlatilag a mindenkori minimál nyugdíjat, vagy annál valamivel többet fog kapni, azaz érdemes nyugdíjbiztosítást kötnie, méghozzá minél hamarabb.
•    Ha a KATA adózási formát választó vállalkozás, illetve vállalkozó egy adott naptári évben több, mint 1 millió forint bevételt ér el, adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik.
•    A KATA adózási formát választó vállalkozásnak érdeke az, hogy a bevétele nem haladja meg jelentősen a 40%-os mértékű adó fizetésével nem járó összeghatárt. Ha ez nem így sikerül, akkor a vállalkozás 40%-os mértékű áfa fizetésére kötelezett.

Mint látható, a KATA adózási formát választó vállalkozások számára jelentős kockázatot hordoz, ha így adóznak. Érdemes tehát alaposan megfontolnod, hogy mit teszel, és ha azt látod, hogy több a hátrány, mint az előny, főleg, ha hosszú távban gondolkodsz, akkor érdemes más adózási formára áttérned.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyi lesz a KATÁS vállalkozók nyugdíja?

Mennyi lesz a KATÁS vállalkozók nyugdíja?

2020.10.07.

A KATÁS egyéni vállalkozás egy rendkívül egyszerű vállalkozói konstrukció, amely segítségével gyorsan tudunk hasznot termelni, mindezt úgy, hogy az adókötelezettségeink egy fix havi 50.000 Ft-os, vagy 75.000 Ft-os befizetéssel teljesülhetnek hónapról-hónapra.

Tovább olvasom