Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi lesz a KATÁS vállalkozók nyugdíja?

2020.10.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. október 17. 00:02

A KATÁS egyéni vállalkozás egy rendkívül egyszerű vállalkozói konstrukció, amely segítségével gyorsan tudunk hasznot termelni, mindezt úgy, hogy az adókötelezettségeink egy fix havi 50.000 Ft-os, vagy 75.000 Ft-os befizetéssel teljesülhetnek hónapról-hónapra.

Mennyi lesz a KATÁS vállalkozók nyugdíja?

KATÁS vállalkozók létszáma Magyarországon jelenleg több mint 300 ezer főt számlál, és 2013-ban került bevezetésre, ez az egyéni vállalkozó forma. Nagyobb számban jelenleg is sikeresen vállalkoznak, ami azt jelenti, hogy magasabb jövedelemre tudnak szert tenni az alkalmazotti viszonyban dolgozókkal szemben.

Ez így könnyűnek és biztonságosnak tűnik, de kardinális kérdésként joggal szembe kell néznünk azzal, hogy miként hathat a nyugdíjunkra nézve egy sikeres és hosszú távú KATÁS vállalkozás üzemeltetése. Tény, hogy amíg vállalkozunk ebben a konstrukcióban, addig potenciálisan mindenképp magasabb nettó jövedelemre tehetünk szert, mint azok, akik bejelentetten, alkalmazotti viszonyban végzik munkájukat. Ezt már le is szögeztük az elején. Nyilván ennek fő oka az, hogy az alkalmazotti bérekre jóval magasabb közterhek vonatkoznak.

Hosszútávon viszont a mérleg egészen mást mutat, hiszen a leendő nyugdíjasok tekintetében pont a KATA előnye lesz a hátránya. Az alkalmazotti viszonyban dolgozók pedig előnybe fognak kerülni a kézhez kapott nyugdíj és szolgálati idő tekintetében is a KATÁS vállalkozókkal szemben.

Nézzük a számokat, és lássuk a KATÁS nyugdíjak kalkulációit és fontosabb paramétereit vázlatosan, 40 év szolgálati idővel 50.000 Ft-os és a 75.000 Ft-os konstrukcióval számolva.

50.000 Ft-os KATÁS-ként a nyugdíjalap nagyon alacsony és a szolgálati évek is csak 0,61 évnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a bruttó járulékalap nem éri el a bruttó minimálbér szintjét.

Gyakorlatban ez 40 év munkaviszony esetén, ez csak 24 év szolgálati időnek fog megfelelni. Ezt tovább kalkulálva, a kereset 52.000 forintot fog mutatni, ami arányosítva a törvény szerint odaítélhető összeggel 24 év szolgálati év után a korábbi átlagfizetés 61%-át lehet megállapítani, ami pedig 32.000 Ft-os nyugdíjat jelent, ami valljuk be, hogy nem sok.

A második konstrukció esetében, amely a havi 75.000 Ft-os KATA megfizetését jelenti, valamivel kedvezőbb számokra számíthatunk. Ebben az esetben a bruttó járulékalap el fogja érni a minimálbér szintjét, ezért a szolgálati évek így nem csökkennek, szemben a fenti konstrukcióval. Számolni lehet azzal is, hogy a minimálbér összege évről-évre emelkedik, és talán dinamikusabban is, mint a KATA járulékalapja, ezért ez kedvező is lehet.

A példánál maradva, amikor a bruttó járulékalap meghaladja a bruttó minimálbért, onnantól fogva ismét arányosítani kell a 75.000 Ft-os KATÁS konstrukciót, mint akár az 50.000 Ft-os esetében is. Ellenben az utóbbi nem csökkenti a szolgálati éveket, ezért a törvény szerint a korábbi fizetés 80%-át lehet érdemben figyelembe venni 40 év után, ami ez esetben 70.000 forintos nyugdíjat fog jelenteni. Ez már valamivel kedvezőbb számadatot mutat, az előbbihez képest.

KATA és az öngondoskodás

Láthattuk a fenti kalkulációban is, hogy mindenképpen szükségünk lesz egy bizonyos szintű öngondoskodásra is a KATÁS nyugdíj mellé. Illetve létezik talán egy rögösebb út is. Ha mindenképp vállalkozni szeretnénk KATÁS-ként és rendelkezünk egy 8 órás főállással, akkor már csak havi 25.000 Ft-os befizetés mellett ezt meg is tehetjük. Így egyrészről plusz bevételre tehetünk szert a vállalkozásunk okán, és emellett még tisztességes nyugdíjra is számíthatunk a főállásunkból fakadóan. Természetesen ebben a konstrukcióban figyelembe kell vennünk saját munkaterhelési képességeinket is (8óra + a vállalkozásra fordított idő).

Mindenesetre a KATA-ás vállalkozóknak (bármely konstrukció esetén is) kifejezetten érdemes előre gondolkodniuk nyugdíjuk tekintetében, és valamely nyugdíjbiztosítást választaniuk, amely a jól üzemelő vállalkozás bevételeihez mérten illeszkedik és fizethető. Ez a megoldás mindenképpen kényelmesebb és okosabb döntés, mint 8 óra főállás mellett egy KATA-ás vállalkozást is fenntartani. Sikeres KATA-ásoknak már most érdemes kalkulálni a nyugdíjbiztosítások által nyújtott előnyökkel.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Így kaphatnak lakáshitelt a KATA-sok

Így kaphatnak lakáshitelt a KATA-sok

2022.09.06.

Lakáshitelt KATA adózóként felvenni nem egyszerű, épp ellenkezőleg, ám nem is megoldhatatlan – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Milyen hátrányokkal járhat a KATA adózási forma választása?

Milyen hátrányokkal járhat a KATA adózási forma választása?

2021.02.25.

Nem csak előnyökkel, de hátrányokkal is járhat a KATA adózási forma választása. Ha Te is így adózol, érdemes tisztában lenned azokkal a dolgokkal, amelyeket az alábbiakban sorolunk fel.

Tovább olvasom
Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával