Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

2021.01.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. január 4. 12:10

A hitelkérelem elutasításának számos oka lehet; az alábbiakban sorra veszünk minden lehetséges indokot.

Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

A hitelkérelem elutasítását, illetve jóváhagyását a hitelbírálat előzi meg, ahol a bank többek között ellenőrzi azt is, hogy képes vagy visszafizetni a hitelt, ám ez csupán az egyik lépés, ami elutasítást vonhat maga után. Ha nem közölték, hogy miért utasították el a hitelkérelmedet, akkor érdemes ennek utánanézned, hiszen csakis így tudsz változtatni a helyzeteden.

A lehetséges okok

Ahhoz, hogy hitelhez juthass, meg kell felelned bizonyos, a bankok és a törvényi szabályozás által támasztott követelményeknek. Ilyen például a magyarországi lakcím, vagy a betöltött 18. életév, de vannak olyan bankok is, ahol csak 21, vagy 24 évnél idősebbeknek adnak hitelt, de a túl magas életkor is hátrány, hiszen létezik felső korhatár is.

Azonban a leggyakoribb oka annak, hogy elutasítják a hitelkérelmedet, ha szerepelsz a KHR listán, mivel ez azt jelenti, hogy vettél már fel kölcsönt, és nem fizetted vissza. Fontos, hogy ez a lista nem csak a negatív, hanem a pozitív információkat is tartalmazza, vagyis ha volt már hiteled, és a törlesztőrészleteket időben fizetted, akkor akár előnyösebb feltételeket is kaphatsz.

A jövedelem nagysága szintén egy lehetséges elutasítási ok, hiszen a JTM szabályozás szerint kell a banknak eljárnia. Ha csökkented a felvenni kívánt hitelösszeget, vagy adóstársat vonsz be a hitelügyletbe, akkor már jobb esélyekkel indulhatsz a hitelért. Ha nincs rendszeres, vagy igazolható jövedelmed, akkor viszont sajnos csak a munkahelyváltás segít.

Lényeges még a munkahely kapcsán, hogy nem állhatsz próbaidő alatt, a cég pedig nem állhat csődeljárás alatt. Ha ezek fennállnak, az automatikus elutasítást von maga után.

Ha vannak adósságaid, régebben felvett hiteleid, akkor szintén elutasíthatják a hitelkérelmedet. A sok hitel fizetésképtelenné tud tenni, ezért nem ajánlott újabbat felvenni. Ugyanez a helyzet a negatív bankszámlakivonatok, a végrehajtási eljárások és a visszafizetési terhelések megléte esetében is, ami szintén azt jelzi a banknak, hogy nem vagy hitelképes.

Ha úgy gondolod, hogy ezek nem lehettek a hitelkérelem elutasításának okai, akkor viszont érdemes egy másik banknál próbálkoznod. Oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és a hiteligénylést is elindíthatod online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

Hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel – lehetséges?

2020.11.23.

Néhány évvel ezelőtt gyakori volt, hogy a hitelfelvétel kritériumai „legalább három hónapos, határozatlan időre szóló munkaszerződést” tartalmaztak, és a határozott idejű munkaviszonnyal hitelért folyamodó ügyfeleket pedig automatikusan elutasították, de a helyzet azóta gyökeresen megváltozott, és napjainkban már lehetséges a hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel is.

Tovább olvasom
Leggyakoribb hibák hitelfelvétel előtt

Leggyakoribb hibák hitelfelvétel előtt

2020.11.10.

Csak az adásvételi szerződés aláírása után foglalkozol a lakáshitel kérdésével A leggyakoribb hiba a hitelfelvétel során a nem megfelelő konstrukció igénylése. Sokan csak az ingatlan kiválasztása, vagy az adásvételi szerződés aláírása után kezdenek el foglalkozni a lakáshitellel. Ha az ajánlat adása, illetve rosszabb esetben a foglaló kifizetése után derül ki, hogy nem vagy hitelképes, könnyen bajba kerülhetsz, […]

Tovább olvasom
A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

Tovább olvasom
Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

2022.11.22.

A kiterjesztett kamatstop az energiakrízis átvészelését célozza, de ezen túl is érkezik segítség a magyarországi KKV-k számára.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával