Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

2021.01.04.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. január 4. 12:10

A hitelkérelem elutasításának számos oka lehet; az alábbiakban sorra veszünk minden lehetséges indokot.

Mit tegyünk hitelkérelem elutasítása esetén?

A hitelkérelem elutasítását, illetve jóváhagyását a hitelbírálat előzi meg, ahol a bank többek között ellenőrzi azt is, hogy képes vagy visszafizetni a hitelt, ám ez csupán az egyik lépés, ami elutasítást vonhat maga után. Ha nem közölték, hogy miért utasították el a hitelkérelmedet, akkor érdemes ennek utánanézned, hiszen csakis így tudsz változtatni a helyzeteden.

A lehetséges okok

Ahhoz, hogy hitelhez juthass, meg kell felelned bizonyos, a bankok és a törvényi szabályozás által támasztott követelményeknek. Ilyen például a magyarországi lakcím, vagy a betöltött 18. életév, de vannak olyan bankok is, ahol csak 21, vagy 24 évnél idősebbeknek adnak hitelt, de a túl magas életkor is hátrány, hiszen létezik felső korhatár is.

Azonban a leggyakoribb oka annak, hogy elutasítják a hitelkérelmedet, ha szerepelsz a KHR listán, mivel ez azt jelenti, hogy vettél már fel kölcsönt, és nem fizetted vissza. Fontos, hogy ez a lista nem csak a negatív, hanem a pozitív információkat is tartalmazza, vagyis ha volt már hiteled, és a törlesztőrészleteket időben fizetted, akkor akár előnyösebb feltételeket is kaphatsz.

A jövedelem nagysága szintén egy lehetséges elutasítási ok, hiszen a JTM szabályozás szerint kell a banknak eljárnia. Ha csökkented a felvenni kívánt hitelösszeget, vagy adóstársat vonsz be a hitelügyletbe, akkor már jobb esélyekkel indulhatsz a hitelért. Ha nincs rendszeres, vagy igazolható jövedelmed, akkor viszont sajnos csak a munkahelyváltás segít.

Lényeges még a munkahely kapcsán, hogy nem állhatsz próbaidő alatt, a cég pedig nem állhat csődeljárás alatt. Ha ezek fennállnak, az automatikus elutasítást von maga után.

Ha vannak adósságaid, régebben felvett hiteleid, akkor szintén elutasíthatják a hitelkérelmedet. A sok hitel fizetésképtelenné tud tenni, ezért nem ajánlott újabbat felvenni. Ugyanez a helyzet a negatív bankszámlakivonatok, a végrehajtási eljárások és a visszafizetési terhelések megléte esetében is, ami szintén azt jelzi a banknak, hogy nem vagy hitelképes.

Ha úgy gondolod, hogy ezek nem lehettek a hitelkérelem elutasításának okai, akkor viszont érdemes egy másik banknál próbálkoznod. Oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, és a hiteligénylést is elindíthatod online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Áprilisi hitelkamatok: mire számíthatnak a hitelfelvevők?

Áprilisi hitelkamatok: mire számíthatnak a hitelfelvevők?

2024.04.08.

A hitelkamatok változása hatással van a törlesztőkre és a teljes visszafizetendő összegre is. Alacsonyabb kamattal hitelt igényelni mindenképpen előnyös. De mire számíthatnak a hitelfelvevők? Érdemes-e kamatcsökkenésre várni? Mivel a kérdés összetett, ezért szakértőink segítenek a döntésben.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

2023.10.24.

20 millió forint lakáshitel elég lehet ahhoz, hogy valaki megvásárolja álmai ingatlanát. De mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez? Mi számít még, a jövedelem nagyságán kívül? Hol találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb lakáshitelt? Minden fontos információ a lakáshitel igényléshez szükséges jövedelem nagyságáról egy helyen.

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom
A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával