Hirdetés

2021-től elérhető lakástámogatások részletesen!

2021.01.04.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. január 4. 10:48

Az utóbbi hónapokban egymás után érkeztek a bejelentések az ingatlanvásárlással és építkezéssel kapcsolatos állami támogatásokkal kapcsolatban. Most egy csokorba szedtük az elérhető lakástámogatásokat.

2021-től elérhető lakástámogatások részletesen!

Elérhető lakástámogatások: csok, csok-hitel, falusi csok, babaváró, jelzáloghitel-elengedés

2021-ben is változatlan formában felvehető a népszerű csok, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény. Ez a meglévő és vállalt gyermekekre is igényelhető állami támogatás akár önerőként is felhasználható lakáshitelhez. A csok mellett a népszerű csok-hitel, vagyis a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kedvezményes lakáshitel is az elérhető lakástámogatások sorában marad idén. Az említett állami kamattámogatással rendelkező hitel összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ. A falusi csok lehetőségével is élhetnek a családok. A falusi csok a meghatározott kistelepüléseken lévő használt ingatlanok megvásárlásához és felújításához vehető igénybe. Ráadásul a falusi csok által érintett ingatlanok esetén a felújítási költségek áfája maximum 5 millió forintig visszaigényelhető. Mindemellett a babaváró hitel nyújtotta lehetőségekkel is élhetnek a családok. Ez a hitel az első 5 évben kamatmentes. Amennyiben ezalatt az 5 év alatt gyermek születik, vissza nem térítendő támogatássá alakul át a babaváró hitel. Továbbá a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedéssel idén is milliókat spórolhatnak a családok.

2021-től elérhető lakástámogatások: lakásfelújítási támogatás, 5 százalékos áfa, visszaigényelhető 5 százalékos áfa, illetékmentesség

Január 1-jétől a lakásfelújítási költségek felét legfeljebb hárommillió forintig átvállalja az állam a legalább egy gyermeket nevelő családok esetében. Ez a lehetőség a munkaerő- és az anyagköltségekre egyaránt igénybe vehető. A lakásfelújítási támogatás igénybevételének nem feltétele a csok felhasználása. Szintén 2021 első napján csökkentik a 27 százalékos áfát 5 százalékosra a 2022 végéig épülő újépítésű ingatlanok esetében. Ezzel bárki élhet, nincs gyermekvállaláshoz vagy családi állapothoz kötve ez a lehetőség. Ráadásul, akik az elérhető lakástámogatások közül igénybe veszik a csokot és újépítésű ingatlant vásárolnak 2021. január 1-je után, az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik. Sőt, a csokkal történő vásárlás után illetékmentességgel is élhetnek, vagyis az alapesetben 4 százalékos illetéket sem kell megfizetniük. Az illetékmentesség az újépítésű és a használt lakások esetén is elérhető lesz.

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Takarék Fix Személyi Kölcsön

THM

7,52% - 19,51%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitellel terhelt ingatlanra is igényelhetjük a lakásfelújítási támogatást?

Hitellel terhelt ingatlanra is igényelhetjük a lakásfelújítási támogatást?

2021.02.03.

A lakásfelújítási támogatás és a hitellel terhelt ingatlanok kapcsolatára sokan kérdeznek rá az utóbbi időben; alábbi cikkünkben sok mindenre választ kaphatsz!

Tovább olvasom
Ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

Ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra?

2021.02.05.

Azt, hogy ki nem jogosult a lakásfelújítási támogatásra, számos tényező határozza meg; az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Tovább olvasom
Melyik a legnépszerűbb családtámogatási forma jelenleg?

Melyik a legnépszerűbb családtámogatási forma jelenleg?

2021.09.22.

A kormány Otthonteremési programja a gyereket tervező családoknak nyújt segítséget ingatlanvásárláshoz. Az igénylők többsége nem vágott volna bele ingatlanvásárlásba az Otthonteremtési támogatás nélkül. A családok támogatásának más formái is léteznek. Megnéztük, hogy melyek ezek, és hogy ezek közül jelenleg melyik a legnépszerűbb.

Tovább olvasom
Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

2021.09.13.

Az Otthonteremtési program támogatásainál újabb változások léptek életbe. A változásokkal tovább finomodtak a feltételek. Bővül a támogatáshoz jutók köre, és a feltételek is pozitív irányba változtak. Lássuk, hogy egyszerűsödtek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében, és hogy hogyan tudjuk ezeket a legjobban felhasználni.

Tovább olvasom