Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

2020.12.31.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 26. 17:19

Kiderültek a részletek a 2021. június 30-ig meghosszabbított moratóriumról. A fő pontok megegyeznek az idei szabályokkal, ám jövőre már a magáncsődeljárásban résztvevő adósok is igénybe vehetik a halasztást. A cégeknél a bevételek csökkenése alapján lehet majd kérvényezni.

Amit a meghosszabbított moratóriumról tudni érdemes

Az Országgyűlés októberben 2021. június 30-ig meghosszabbította a hitelmoratóriumot, amelyet a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai miatt vezettek be. Ez a döntés nem minden adósra vonatkozott: egyes kiemelt társadalmi csoportokat, valamint jelentős pénzügyi nehézséggel küzdő cégeket, vállalkozásokat érint a döntés. Elsősorban a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, az álláskeresők, valamint a közfoglalkoztatottak érintettek, illetve a bajba jutott vállalkozások élhetnek a lehetőséggel. A meghosszabbított moratóriumról tudni kell, hogy továbbra is csak a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre érvényes. A féléves hosszabbítás érinti a hitelből, kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségeket, ám természetesen továbbra is lehet az eredeti feltételek alapján törleszteni.

A meghosszabbított moratóriumról kiderült, újdonságok is lesznek benne

Tudni kell a meghosszabbított moratóriumról, hogy lesznek benne változások januártól. Természetesen a törlesztők díját nem engedik el, de kitolják a visszafizetés határidejét, valamint kamatos kamatot sem számolnak fel. A lehetőséget azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek igazolni tudják, hogy a működésüket negatívan érintette a járvány, azaz jelentősen csökkent a bevételük. Az irányszám várhatóan 25 százalék lesz – egynegyednyi forgalomcsökkenés után vehető majd igénybe a további halasztás. A lehetőséggel azok a cégek és magánszemélyek élhetnek, akik a törvény hatályba lépésekor, azaz a jövő év első napján megfelelnek a feltételeknek, de azok is jogosultak lesznek, akik a 2021-es év első félévében kerülnek bele valamelyik kategóriába, például ekkor válnak munkanélkülivé, ekkor alapítanak családot. 

Egymillió hitelnek le kell mondania a meghosszabbított moratóriumról

Jó hír, hogy a magánszemélyeknek a hosszabbítást nem kell kérvényezniük, automatikusan érvénybe lép majd a jövő év elején. Ennek ellenére a hitelt vagy kölcsönt szolgáltató pénzintézet kérhet igazolást arról, hogy az adós jogosult a halasztásra. Ami a babaváró kölcsönt illeti, elengedik az állami garancia kezességvállalási díját, azaz nem keletkezik plusz költség a moratórium miatt. Újdonság, hogy a meghosszabbított moratóriumról kiderült, immár igénybe vehetik azt a magáncsődeljárásban résztvevő adósok is, ha kiemelt társadalmi csoportba tartoznak. A cégeknél más a helyzet, ebben a szegmensben igényelni kell a folytatást, valamint igazolni kell a jogosultságot. Így is marad a becslések szerint egymillió olyan hitel, amelyre nem alkalmazható a 2021-es moratórium. Ha ezek adósai nem tudják a szerződésben foglalt ütemezéssel fizetni a törlesztőt, a hitelfelmondási tilalom védelme alatt meg kell állapodniuk a bankjukkal annak módosításáról.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

2020.09.25.

Többen is kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy ha a moratóriumot igénybe vették, vehetnek-e fel másik kölcsönt. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy bővebben kifejtjük, mi is a hivatalos helyzet ezzel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Moratórium után emelkednek a törlesztők?

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

2020.06.24.

A magyar kormány gazdasági intézkedéscsomagjának részeként március derekán jelentette be, hogy fizetési moratóriumot hirdet. A hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét érintő moratórium azokra a kölcsönökre vonatkozik, amelyeket a bejelentés előtt kötöttek, a felfüggesztés határideje pedig 2020. december 31. Mi lesz a moratórium után?

Tovább olvasom
Érdemes most kilépni a moratóriumból?

Érdemes most kilépni a moratóriumból?

2021.06.04.

Kilépnél a moratóriumból, de nem tudod, érdemes-e? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a témáról!

Tovább olvasom
Fizetési moratórium hatása a törlesztőrészletre

Fizetési moratórium hatása a törlesztőrészletre

2020.12.04.

Abban az esetben, ha valaki idén március 18-ig kapott hitelt – beleértve a kölcsönöket és a lízinges megállapodásokat is –, a kormány által kihirdetett moratórium hatása, illetve érvényessége kiterjed a következőkre: személyi kölcsön, lakásra felvehető hitel, Babaváró-támogatás, lízingelt autó, vagy a jelenleg is népszerű CSOK. Fontos viszont tisztában lennünk azzal, hogy a halasztás nem azt jelenti, hogy nem kell majd fizetnie az adósnak. Nézzük, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával