Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

2020.11.20.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 20. 17:50

Ingatlant készülsz vásárolni? Jó, ha tudod, hogy nem csak a vételárat kell előteremtened, hanem egyéb fizetnivalóid is lesznek. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen költségekkel kell számolnod, ha lakásvásárlásra adod a fejed.    

Milyen költségekkel kell számolnunk lakásvásárlás esetén?

Vagyonszerzési illeték

Az egyik legjelentősebb költség ilyenkor a vagyonszerzési illeték, ami alapesetben a vételár 4%-a, ám többféleképpen csökkenthető:

a három éven belül eladott ingatlan eladási árára számított értékkel, ami azt jelenti, hogy egy 30 millió forintos ingatlan vásárlása és egy másik, 20 millió forintos ingatlan eladása után csak a különbözet után kell 4% illetéket fizetni egyenes ági leszármazottak, illetve szülők, valamint házastársak közötti adásvétel esetén nem kell illetéket fizetni közös ingatlanszerzés esetén pedig minden fél a saját részére fizeti a vagyonszerzési illetéket, illetve csökkenti az illeték mértékét a három éven belül eladott ingatlan vagy ingatlanrész értékével.

Ügyvédi költség

Az ingatlanvásárlást kötelező ügyvédi, vagy közjegyzői okiratba foglalni, mert enélkül az ügylet érvénytelen. Az okiratot ellenjegyző intézi a Földhivatalnál az új tulajdonos bejegyzését is. Törvény azonban nem szabályozza azt, hogy a vevőnek, vagy az eladónak kell fizetni az ügyvédi díjat – jellemzően a vevőre terhelődik ez a költség, ami általában a vételár 0,5-3%-a.

Földhivatali illeték

A földhivatali illeték 6.600 forint. Ezt általában az ügyvéd, illetve a közjegyző fizeti be, és a saját díján felül kell neki kifizetni.

A lakáshitel költségei

Ha hitelből vásárolod meg a lakást, akkor ennek is lesznek költségei, mint például a hitel kamata, vagy az értékbecslési és folyósítási díj, de ezek nagy részét tartalmazza a THM. A lakáshitel közjegyzői díját azonban bizonyosan Neked kell kifizetned.

Egyéb költségek

Ide sorolhatjuk az ingatlanközvetítési jutalékot – bár ezt a vételár tartalmazza –, illetve az esetleges felújítás, kisebb javítások költségét, a költözést és a megvásárolandó bútorokat és gépeket.
Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, a rendelkezésedre állunk! Tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a kölcsön igénylési folyamatát online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakásvásárlás alkuval? Adunk néhány tippet!

Lakásvásárlás alkuval? Adunk néhány tippet!

2020.11.09.

Ingatlant készülsz vásárolni? Ha ez lesz az első alkalom, akkor hadd osszuk meg veled az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat, amiket érdemes megfogadnod annak érdekében, hogy a lehető legjobb üzletet tudd megkötni.

Tovább olvasom
Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

Hitelfelvételről – hogy csináljam okosan?

2018.11.28.

A fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen ahány ember, annyiféle élethelyzet, amikhez más és más hiteltípusok tartoznak, és azokból is számtalan létezik. A most következő írásunkban tehát általánosságban fogunk beszélni a hitelfelvételről és annak buktatóiról.

Tovább olvasom
Babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek?

Babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek?

2019.08.05.

Rengeteg információ jelent már meg a babaváró hitelről, és mi is közzéteszünk szinte mindent, amit tudni lehet róla, ám egyvalami eddig kimaradt: az, hogy a babaváró hitelhez milyen dokumentumok szükségesek. Ezzel a cikkel pótoljuk ezt a mulasztást; lássuk a dokumentumok listáját!

Tovább olvasom
OTP személyi kölcsön kalkulátorát, hogy használjuk

OTP személyi kölcsön kalkulátorát, hogy használjuk

2019.01.16.

Ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni, akkor azt nem teheted meg csak úgy, hirtelen felindulásból. Hiszen be kell szerezned bizonyos dokumentumokat. Illetve meg is kell fontolnod, hogy mit választasz, nehogy olyan hitellel terheld meg a költségvetésedet, amivel rosszul jársz.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával