Örökösödési illeték 2020-ban

2020.02.17.

Az örökösödési illeték fogalmat sokszor nevezik örökösödési, vagy öröklési adónak is. Ami gyakorlatilag ugyanazt takarja, ám nem adóról van szó, még ha fizetni ugyanúgy kell is. Az örökös, amennyiben az öröklés lezajlik, köteles örökösödési illetéket fizetni. Kivéve néhány esetet, amelyeket az alábbiakban fel is sorolunk majd. Amennyiben örököltél, érdemes lesz elolvasnod cikkünket, mert számos hasznos információhoz juthatsz hozzá.

Örökösödési illeték 2020-ban

Az örökösödési illeték mértéke általánosan 18%. Ám ennek fele, azaz 9% lakástulajdon, vagy tulajdonrész, illetve lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog öröklése esetén. Illetve gépjármű öröklésekor a visszterhes vagyonszerzési illeték kétszerese. Örökösödési illeték-mentesség jár ugyanakkor abban az esetben, ha az örökös az örökhagyó egyenes ági rokona, vagyis gyermeke, unokája, dédunokája, avagy szülője, nagyszülője, illetve dédszülője, de ugyanez vonatkozik a házastársra, illetve a bejegyzett élettársra. Illetékmentesség jár emellett 20.000.000 forintig a mostoha, illetve nevelt gyermekeknek is, ám ez nem vonatkozik gépjárművekre.

Az örökösödési illeték-mentesség továbbá az ingóvagyonra is kiterjed 300.000 forintig, és a lakástakarék-szerződés alapján történő vagyonszerzés is illetékmentes, de meg kell említenünk még a tudományos, művészeti, oktatási, közművelődési, közjóléti célra juttatott örökséget is.

Személyi kölcsön ajánlatokat vagy lakáshitel termékeket nézd meg oldalunkon, kattints a linkre.

A jogszabály sok esetben illetékmentességet, vagy -csökkentést biztosít, például cégtulajdon öröklésénél. Lényeges tudnivaló, hogy az oldalági rokonokra viszont nem vonatkozik az illeték-mentesség!

Az örökösödési illeték alapja az örökös által megszerzett vagyon tiszta értéke, ami a vagyonszerző által megszerzett vagyon értéke a hagyatéki terhek levonása után. Ezek lehetnek adósságok, a közjegyzői, temetési költségek, és az esetleges hagyatéki gondnok díja.

Amennyiben kérdéseid lennének az örökösödési illetékkel, vagy az egyes eljárások menetével kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és szívesen megválaszoljuk őket!

További blogbejegyzések

Fizetendő illeték, ingatlanvásárlásnál 2018-ban?

Fizetendő illeték, ingatlanvásárlásnál 2018-ban?

2018.10.25.

Mivel pörög az ingatlanpiac, érdemes minden szegmensére kitérnünk, hogy ha ingatlanfedezetű hitelt tervezel felvenni, akkor minden eshetőségre fel tudj készülni. Fontos részlete az ingatlanvásárlásnak az utána fizetendő illeték. Lássuk, mik a tudnivalók idén!

Tovább olvasom