Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Mitől függ a forint gyengülése az euróval szemben?

2020.07.15.
Szerző: expresszkolcson.hu

Biztosan Te is hallottad az utóbbi időben többször is, hogy a forint árfolyama csökkent, a forint gyengült, illetve rekordokat döntöget az euró a forinthoz képest. Sokan tették fel nekünk a kérdést, hogy mitől függ a forint gyengülése, ezért úgy gondoltuk, érdemes erre egy cikket áldozni, hiszen így mindenki tisztában lehet azzal, mi is történik a pénzügyi világban, ami miatt hazánk pénzneme ennyire alacsonyan repül az utóbbi időben.

Mitől függ a forint gyengülése az euróval szemben?

Ahhoz, hogy megértsük, mitől függ a forint gyengülése, tisztában kell lennünk az alapfogalmakkal, hiszen a magyarázatban ezek is benne lesznek. Így például a valuta, ami egy másik ország törvényes fizetőeszköze, azaz a külföldi készpénz. A deviza ezzel szemben olyan eszköz, ami helyettesíti a pénzt, tehát külföldi pénznemben keletkező tartozást jelent – ezért hívjuk a valutában felvett hitelt devizahitelnek. Az árfolyam pedig a kereslet és a kínálat mennyisége által meghatározott ár, ami folyamatosan változik; ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a valuta vételi és eladási árfolyamai között általában nagyobb a különbség, mint a devizaárfolyamok között.

Most következik a lényeg, vagyis, hogy mitől függ a forint gyengülése! Azt, hogy egy ország hivatalos pénzneme éppen erős, vagy gyenge, számos tényező határozza meg, ám azt érdemes szem előtt tartani, hogy az aktuális árfolyam nem feltétlenül tükrözi a gazdaság állapotát. A devizaárfolyam szintjének mozgásának okai a következők lehetnek:

•    A nagy tőkealapok tevékenysége, ami hosszú távú mozgást generál a devizaárfolyam-szintek között. Ide tartoznak többek között a nyugdíj-, a beruházási- és a biztosítási alapok.
•    Emellett az árfolyammozgást befolyásolja azoknak a cégeknek a tevékenysége, akik export- és importtevékenységet végeznek.
•    Hatással lehetnek az árfolyam mozgására a gazdaságot érintő politikai bejelentések is.
•    És persze nem szabad megfeledkezni a Magyar Nemzeti Bank befolyásáról sem.

Mondhatjuk tehát, hogy a forint gyengülése, mind belföldi, mind külföldi okokra vezethető vissza, és elég összetett folyamat ahhoz, hogy az átlagember ne tudja azt követni. Reméljük, hogy írásunk segített, de ha kérdésed maradt volna, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Megújuló Hitel

THM

20,74 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen hatásai lehetnek a dollár erősödésének?

Milyen hatásai lehetnek a dollár erősödésének?

2021.07.22.

Erősödött a dollár júniusban, és bár hullámzó a teljesítménye, bizakodásra ad okot a jelenlegi állapota is – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom