Egészségbiztosítás, mi változik 2020-ban!

2020.07.14.

Az idei év számos változást hozott, amelyeket egyrészt a koronavírusnak köszönhetünk, másrészt annak, hogy a kormány folyamatosan alakítja át a törvényeket, és rendeleteket hoz a fejlődés érdekében. Ezek hatásosságáról nem nyitunk vitát, mint ahogy politikai állásfoglalást sem tervezünk, azonban úgy gondoljuk, érdemes tudnod róluk. Július 1.-től például változik az egészségbiztosítás is.

Egészségbiztosítás, mi változik 2020-ban!

Az egészségbiztosítás változásai a következők: a nyugdíjasok általános járulékmentessége, az egyéni járulékkötelezettségek összevonása, a járulékfizetési alsó határ, a társas és egyéni vállalkozók járulékalap-korrekciójának megszüntetése és a TAJ kártya hátralék miatti inaktiválása, valamint a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5%-ra csökken.

Az egészségbiztosítás változásainak első pontja, hogy a nyugdíjasokat – függetlenül a foglalkoztatásuk formájától – általános járulékmentesség illeti majd meg, és a kifizető is mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól, ha nyugdíjast foglalkoztat.

Az egyéni járulékkötelezettségek összevonása azt jelenti, hogy a biztosítottakat egységes, 18,5%-os TB kötelezettség terheli a korábbi külön járulékok, azaz a nyugdíjjárulék, a pénzbeli és természetbeni egészségbiztosítási járulék, valamint munkaerőpiaci járulék helyett. A gyermekgondozási díj, gyermeknevelési támogatás, ápolási díj esetében pedig csupán 10% nyugdíjjárulék fizetendő.

A járulékfizetési alsó határ lényege, hogy ez alapján a munkaviszony keretében foglalkoztatott személyek esetén is a TB járulékot legalább a minimálbér 30%-a után kell majd megfizetni, még abban az esetben is, ha a foglalkoztatott tényleges jövedelme ennél alacsonyabb.

Ez a rendelkezés a részmunkaidőben foglalkoztatottakat érintheti, és így a járulékalap eltérhet a személyi jövedelemadó alapjától. Ha a munkavállaló jövedelme nem éri el a fenti összeget, a kifizetett járulékalapot képező jövedelem és a járulékfizetési alsó határ közötti különbözet után fennálló TB kötelezettséget a munkáltatónak kell megfizetni anélkül, hogy ezt a munkavállalótól visszakövetelné.

A különbözet alapján fennálló TB járulékfizetési kötelezettséget a 2020. július és augusztus hónapokra vonatkozóan nem kell majd teljesíteni – ezekre a hónapokra a járulékalapot képező jövedelmet az általános szabályok szerint kell megállapítani.

A leglényegesebb azonban a TB kártya inaktiválása, hiszen ennek ideje alatt egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, és mind az így igénybe vett egészségügyi szolgáltatás költsége, mind pedig az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulék behajtandó köztartozásnak minősül.

Ha a hátralék meghalad egy meghatározott szintet, akkor ez megtörténik. A hátralék mértéke 2020. július 1.-től 6 havi kötelezettség összege, az ez előtt keletkezett tartozás összegét viszont nem kell figyelembe venni.

Amennyiben kérdésed lenne az egészségbiztosítás változásairól, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Adósságrendező Hitel

THM

15,35%

Futamidő

60 hónap

Hitelösszeg

3.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

2021.02.09.

Az egészségbiztosítás mellett számtalan érvet lehet felsorakoztatni, amelyeket megosztunk Veled alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom