Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Emelkednek a lakáshitel kamatok – pontosan mit jelent ez?

2020.03.03.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 21. 10:40

A változó kamatozású hitelek tulajdonosai az utóbbi időben igencsak meglepődhettek, mert a hiteleik kamata megemelkedett, méghozzá nem is kicsit. Az emelkedő lakáshitel kamatok persze csak a lakáshitelek azon részére jellemzőek, amelyek a BUBOR-hoz kötöttek.

Emelkednek a lakáshitel kamatok – pontosan mit jelent ez?

A BUBOR a változó kamatozású hitelek irányadó kamatlába, és ennek változása okozta azt, hogy emelkedtek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapban. A változás nem elegendő annak kifejezésére, ami történt: a BUBOR értéke a januári értékhez képest majdnem a háromszorosára, 0,58%-ra növekedett! Ez ugyan nem jelent háromszoros kamatot a lakáshiteleknél, de jelentős emelkedést hozott magával.

A változó kamatozású hiteleknél a fix kamatfelár mellé 3, 6 vagy 12 havi BUBOR értéket rendelnek hozzá, ami a fizetendő kamatot adja ki. A változó kamatú hiteleknél ez kedvezőbb, mint a fixált társaiknál. Azonban kockázatos is, hiszen minden egyes fordulónapkor hozzáigazítják az aktuális BUBOR-hoz, és ennek legközelebbi fordulónapja már nincs messze. Ha addig a jelenlegi értéken marad a BUBOR értéke, akkor emelkednek a lakáshitel kamatok, ha visszacsökken, akkor viszont nem tapasztalható majd jelentős eltérés. Arról ne beszéljünk, mi lesz, ha emelkedik…

Addig viszont még van egy kis idő cselekedni, tehát, ha nem szeretnéd, hogy megemelkedjen a törlesztőrészleted, és ezzel a hitel összköltsége, akkor van választási lehetőséged is. Az egyik a hitelkiváltás, amit akár a saját bankodnál is el tudsz indítani, illetve a kamatperiódus megváltoztatása. Az emelkedő lakáshitel kamatokkal párhuzamosan a bankod küld majd neked egy tájékoztatót, amelyben felajánlják a kamatrögzítés lehetőségét. Ez persze szerződésmódosítási díjjal jár, ám az összköltséget tekintve az összege elhanyagolható. Ha emellett döntesz, akkor a választott kamatperiódustól függően hosszabb távon védelmet élvezhetsz a kamatváltozással szemben.

Természetesen mindkét lehetőséget igénybe veheted bármikor, de ha az emelkedő lakáshitel kamatok ellentételezéseként a hitelkiváltás mellett döntesz, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunk segítségével, és válaszd a számodra leginkább megfelelőt. Kérdésed van? Tedd fel nekünk megadott elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kamat jelentése

Kamat jelentése

2019.02.14.

Mindenki tudja, mi az a kamat – vélik sokan, de ez nem biztos, hogy így is van, vagy legalábbis nem pontosan. Úgy gondoltuk, hogy érdemes erről a témáról is írnunk egy rövid értekezést, hiszen a jó pap is holtig tanul. Akkor nézzük mi a kamat jelentése.

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatstopról tudni kell

Minden, amit a kamatstopról tudni kell

2022.03.22.

A kamatstop a kormány 2022. január 1.-én hatályba lépett inflációellenes intézkedése, ami októberi szinten rögzíti a már felvett jelzáloghitelek kamatait.

Tovább olvasom
Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

Minden, amit a késedelmi kamatról tudni kell

2022.09.30.

Amikor hitelt veszünk fel egy banknál, vállaljuk, hogy a kölcsön kapott összeget havi részletekben fizetjük, rászámolva a kamatot, amelyet a banknak fizetünk azért cserébe, hogy kölcsön adták nekünk a pénzt. Ezt a kötelezettséget egy fix időre, úgynevezett futamidőre vállaljuk, és aláírásunkkal igazoljuk, hogy a 5-30 év alatt havi rendszerességgel törlesztjük a tartozásunkat.

Tovább olvasom
Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

2020.04.04.

Sokaknak nem mond semmit az annuitásos hitel, pedig a legtöbb konstrukció ilyen. Alapvetően arról van szó, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt azonosak a törlesztőrészletek, vagy legalábbis így lehet a legkönnyebben felismerni ezt a hiteltípust, ám egyéb részletei is vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával