Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Állampapír – mit érdemes tudni róla, miért éri meg vásárolni?

2020.01.24.
Szerző: expresszkolcson.hu

A magyar állampapír biztonságos befektetés, a vásárlása pedig nem bonyolultabb, mint egy bankbetét, viszont számos előnye van ez utóbbival szemben. Garantáltak a kamatai, és a magyar állam vállal rá garanciát, ami az államcsőd bekövetkeztéig védi a megtakarításaidat. Az állampapírok ráadásul magasabb kamatokat kínálnak, mint a bankbetétek, emellett rugalmasabban is kezelhetőek.

Állampapír – mit érdemes tudni róla, miért éri meg vásárolni?

Az állampapír az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, vagyis, ha állampapírt veszel, akkor valójában hitelt adsz az államnak, amiért az kamatot fizet neked, majd lejáratkor visszafizeti a teljes kölcsönt. Kamatot jellemzően évente kapsz, míg a lejáratkor egy összegben fizetik vissza a befektetett pénzedet.

Fontos viszont azt is tudnod, hogy az állampapír vásárlása sem teljesen kockázatmentes, de azt is hozzá kell tenni, hogy a kockázata gyakorlatilag minimális. Ha emlékszel még, mi történt néhány éve Görögországban, akkor tudod, milyen az, amikor egy állam csődbe megy. Nos, a görögök hajszálnyira voltak tőle, de mégis sikerült valahogy megoldaniuk a problémát. Ha magyar állampapírt vásárolsz, akkor jól jársz, hiszen nálunk majdhogynem nulla az esélye az államcsődnek. Így a pénzed is biztonságban lesz. Ellenkező esetben persze elveszítheted a pénzedet, vagy annak egy részét, de mivel Magyarország is az EU része, valószínűtlen az államcsőd bekövetkezése. Összességében tehát az állampapír vásárlása biztonságos, nyugodtan megteheted hosszabb-rövidebb távra is, és akár nagyobb összeget is befektethetsz.

Az állampapír vásárlása egyszerű, mivel szinte minden bank, illetve az Államkincstár fiókjai is kínálják, mindössze egy értékpapírszámlát kell nyitnod, majd akár online is vásárolhatsz állampapírt. A banki vásárlás előnye, hogy a saját számlavezető fiókodban is elintézheted a számla nyitását, az Államkincstár fiókjai viszont pontosan ugyanúgy működnek, mint egy bankfiók, de ami lényegesebb: nincs számlavezetési díj, míg a bankodnál ez évente 5-12 ezer forintodba is kerülhet.

Ha befektetés helyett hitelt keresel, akkor nem kell mást tenned csak nézd meg itt. 

Azt is jó, ha tudod, hogy számos állampapír-típus létezik, és sok szempontot kell figyelembe venned, mielőtt vásárolsz. Éppen ezért jobban jársz, ha segítséget kérsz egy szakembertől, aki meg tudja mondani, hogy mivel jársz a legjobban. Ha kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot! További információt itt találsz, kattints ide. 

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom