Tőke-és hozamgarantált betét


Miért éri meg ebben a formában takarékoskodni?

A tőke-és hozamgarantált betét lényege, hogy a megtakarítás havi összegéhez az állam 30% támogatást nyújt, így a havi 20.000 Ft-os betét 26.000 Ft-ra emelkedik. Ezen felül bankonként változó mértékű kamat is jár megtakarításunkra. Szintén nagy segítség számunkra, hogy kamatadó mentes, tehát a 16%-os adó összege is nálunk marad. Amennyiben a 20.000 Ft-ot vállaljuk szerződéskötéskor havi megtakarításként, kihasználhatjuk a legmagasabb támogatást, mely évente max. 72.000 Ft.


Van-e garancia a tőke-és hozamgarantált betét megtakarításra?

A befizetett tőke, az állami támogatás és a kamattal is növekvő összeg a teljes futamidő alatt az Országos Betétbiztosítási Alap által garantált. Nem fordulhat elő, hogy pl. egy bankcsőd miatt elveszítjük megtakarításunkat.


Ki igényelhet tőke-és hozamgarantált betétet?

A tőke-és hozamgarantált LTP betét bármely magyar állampolgár által igényelhető, anyagi helyzettől és munkaviszonytól függetlenül. Amennyiben havi rendszerességgel befizeti a betét kiválasztott összegét a teljes futamidő alatt, megilleti az állami támogatás is.


Milyen megkötésekkel igényelhető az állami támogatás?

Egy adószámra egyazon futamidő alatt egyszer vehető igénybe, viszont a futamidő lejártát követően ismét nyithatunk új LTP-t és a befizetett összeg függvényében ismét részesülhetünk a hozzáadott állami támogatásban is. Szintén szabály, hogy csak lakáscélra használhatjuk fel, de ezen belül is sokféle módozat áll rendelkezésünkre.


Egy személy csak egyszer veheti igénybe?

Mivel a tőke-és hozamgarantált betét nemcsak remek öngondoskodási forma lakáscéljaink megvalósításához, hanem kiugróan magas, garantált hozamú befektetés is, érdemes rendszeresen takarékoskodva többször is kihasználni.

A tőke-és hozamgarantált betéti szerződéshez nyújtott állami támogatás összegét családi összefogással megnövelhetjük, amennyiben ugyanarra a 4 éves futamidőre több LTP-t kötünk és fizetünk párhuzamosan, mindegyiknél másik egyenes ági rokont megjelölve kedvezményezettként. A futamidő végén az összegek összevonhatóak és felhasználhatóak lesznek ugyanarra az ingatlanra.

Ennek további részleteiről itt tudhat meg többet


A megtakarítás szabadon felhasználható?

Sajnos nem, az állami támogatás által növelt összeget csak lakáscélú felhasználásra költhetjük, tehát el kell számolnunk vele, számlákkal vagy lakásvételkor adásvételi szerződéssel igazolva a felhasználás módját.