Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Miért emelkednek a lakáshiteleknek a kamatai?

2024.10.11.
Szerző: Ujvári Krisztina
Utoljára módosítva: 2024. október 11. 12:42

Az utóbbi években a lakáshitelek kamatai jelentősen megemelkedtek, és ez sokakat érint, akik új lakást szeretnének vásárolni vagy meglévő hitelüket kiváltani. De mi áll a kamatok emelkedésének hátterében? Utánajártunk és megvizsgáltuk a főbb tényezőket, amelyek hatással vannak a lakáshitelek kamatainak alakulására. Mutatjuk a lényeget.

Miért emelkednek a lakáshiteleknek a kamatai?

Jegybanki alapkamat változása

Az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a lakáshitelek kamatát, a jegybanki alapkamat változása.  A jegybank (Magyar Nemzeti Bank, MNB) az alapkamat megállapításával szabályozza a pénzpiaci kamatszintet.  Az alapkamat egyfajta irányadó kamat, amely befolyásolja a kereskedelmi bankok által nyújtott hitelek és betétek kamatát.

Amikor az infláció emelkedik, a jegybank gyakran úgy reagál, hogy megemeli az alapkamatot annak érdekében, hogy csökkentse a pénzmennyiséget a gazdaságban. Ez segít az infláció mérséklésében, de egyben drágítja a hiteleket, hiszen a bankok magasabb kamaton jutnak forráshoz.  A 2020-as évek elején tapasztalt inflációs nyomás miatt számos ország jegybankja, köztük az MNB is, fokozatosan emelte az alapkamatot, ami közvetlenül növelte a lakáshitelek kamatait.

Inflációs nyomás

Az infláció, azaz az árak általános szintjének emelkedése az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint szoros kapcsolatban áll a hitelkamatokkal. Amikor az infláció magas, a pénz vásárlóereje csökken, és a hitelezők magasabb kamatot kérnek annak érdekében, hogy kompenzálják ezt a veszteséget. 

Az elmúlt években számos gazdasági tényező, például a globális ellátási láncok megszakadása, az energiaárak drasztikus növekedése, és a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok növelték az inflációt.  Ez növekvő kamatokhoz vezetett, mivel a bankoknak alkalmazkodniuk kellett a megváltozott pénzügyi környezethez.

Nemzetközi gazdasági helyzet

A globális gazdasági folyamatok jelentős hatással vannak a helyi pénzpiacokra és kamatokra is. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) kamatpolitikája például nagy hatással van az egész világ gazdaságára. Amikor a Fed emeli az alapkamatot, az globálisan drágítja a pénzforráshoz jutást. A nemzetközi befektetők magasabb hozamot várnak el, ami az európai, így a magyar piacra is hatással van.

Az olyan nemzetközi események, mint az orosz-ukrán háború, szintén növelték a gazdasági bizonytalanságot, ami felerősítette az inflációt és az energiahordozók árának emelkedését. Ezek az események a bankok kockázati felárainak növekedéséhez vezettek, ami magasabb hitelkamatokat eredményezett.

A bankok kockázatkezelése

A bankok számára fontos a kockázatkezelés, különösen bizonytalan gazdasági helyzetben.  A lakáshitelek esetében a bankok kockázatként értékelik a gazdasági visszaesést, a munkaerő-piaci problémákat, vagy az ingatlanpiac árainak ingadozását. 

Ha a bankok nagyobb kockázatot látnak a gazdasági környezetben, magasabb kamatokat számítanak fel annak érdekében, hogy kompenzálják a hitelek esetleges nemfizetéséből adódó veszteségeket. Ez a kockázati prémium különösen fontos szerepet játszik válságok idején, amikor a pénzintézetek nagyobb biztonsági puffereket alakítanak ki.

Az állam szerepe és a költségvetési politika

Az állam gazdaságpolitikai intézkedései, például az adózás vagy a költségvetési hiány finanszírozása, szintén befolyásolják a hitelezés költségeit. Amennyiben az állam nagyobb költségvetési hiányt halmoz fel, azt gyakran hitelekből finanszírozza, ami növeli az állampapírok iránti keresletet. 

A növekvő kereslet az állampapírok iránt magasabb hozamokat eredményez, és mivel a bankok számára ezek biztonságos befektetések, a magasabb hozamú állampapírok a lakossági hiteleknél is magasabb kamatokhoz vezetnek.

Az ingatlanpiac helyzete

A lakáshitelek kamatainak alakulását befolyásolja az ingatlanpiac helyzete is. Amikor az ingatlanpiac felfelé ível, és az ingatlanárak növekednek, a bankok gyakran alacsonyabb kamattal adnak hitelt, mivel az ingatlanok értéke növeli a fedezet biztonságát. 

Ezzel szemben, amikor az ingatlanpiac stagnál vagy csökken, a bankok nagyobb kockázatot látnak a hitelezésben, és magasabb kamatokat számítanak fel. Az elmúlt években a lakásárak emelkedése ugyan pozitív volt a bankok számára, de az árak csökkenése vagy lassulása ismét növelheti a hitelezési költségeket.

A hitelfelvevők pénzügyi helyzete

Végül a hitelfelvevők egyéni pénzügyi helyzete is hatással van a kamatokra. A bankok hitelbírálati rendszerei figyelembe veszik a hitelfelvevők jövedelmét, adósságterheltségét és hitelmúltját. Amikor a gazdasági bizonytalanság növekszik, a bankok szigorítják a hitelfelvételi feltételeket, és magasabb kamatot számolnak fel azoknak, akik nagyobb kockázatot jelentenek.

A lakáshitelek kamatainak emelkedése több tényező együttes hatásából ered. A jegybanki alapkamat emelkedése, az inflációs nyomás, a nemzetközi gazdasági helyzet, a bankok kockázatkezelése, az állami költségvetési politika, az ingatlanpiac helyzete és a hitelfelvevők pénzügyi helyzete mind hozzájárulnak a kamatok növekedéséhez. 

Azok számára, akik lakáshitel felvételét tervezik, fontos, hogy figyelemmel kísérjék ezeket a tényezőket, és alaposan mérlegeljék, mikor és milyen feltételekkel érdemes hitelt felvenni.

Összefoglalva

A lakáshitelek kamatainak emelkedését számos tényező befolyásolja, például a jegybanki alapkamat változása, az infláció, a nemzetközi gazdasági helyzet és az ingatlanpiac állapota. A cikk bemutatja, hogyan hatnak ezek a tényezők a hitelköltségekre, és milyen kockázatokat mérlegelnek a bankok, amikor lakáshitelt nyújtanak. A hitelfelvevők számára fontos, hogy figyelemmel kísérjék ezeket a tényezőket, mielőtt döntést hoznak.

 

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Praktikus Kölcsön

THM

10,4%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A törlesztőrészlet – pontosan miből tevődik össze?

A törlesztőrészlet – pontosan miből tevődik össze?

2019.03.12.

Mindenki tudja, hogy ha hitelt veszünk fel, akkor azt törlesztenünk is kell; hiteltípustól és az igényelt hitelösszegtől függ, hogy mennyi is lesz a törlesztőrészlet. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy miből is tevődik ez össze. Lássuk kicsit részletesebben!

Tovább olvasom
Kamat jelentése

Kamat jelentése

2019.02.14.

Mindenki tudja, mi az a kamat – vélik sokan, de ez nem biztos, hogy így is van, vagy legalábbis nem pontosan. Úgy gondoltuk, hogy érdemes erről a témáról is írnunk egy rövid értekezést, hiszen a jó pap is holtig tanul. Akkor nézzük mi a kamat jelentése.

Tovább olvasom
Kedvező, fix kamatozású lakáshitelt miért érdemes felvenni?

Kedvező, fix kamatozású lakáshitelt miért érdemes felvenni?

2020.10.23.

Ingatlanvásárlásnál – amennyiben azt hitelből szeretnénk megoldani – van lehetőség kedvező, fix kamatozású, illetve változó kamatozású lakáshitelek közül választani. Mindegyiknek más az előnye, illetve mindkettőnek van hátránya is; az alábbiakban megnézzük, melyiket miért érdemes választani.

Tovább olvasom
Emelkednek a lakáshitel kamatok – pontosan mit jelent ez?

Emelkednek a lakáshitel kamatok – pontosan mit jelent ez?

2020.03.03.

A változó kamatozású hitelek tulajdonosai az utóbbi időben igencsak meglepődhettek, mert a hiteleik kamata megemelkedett, méghozzá nem is kicsit. Az emelkedő lakáshitel kamatok persze csak a lakáshitelek azon részére jellemzőek, amelyek a BUBOR-hoz kötöttek.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával