Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor nem fizet a kötelező biztosítás?

2024.05.25.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. május 25. 10:48

A kötelező biztosítás kötelező minden forgalomban részt vevő jármű számára. De mi az a kötelező biztosítás? Mikor fizet és kinek? És ami a szakértőink szerint nagyon fontos: mikor nem fizet a kötelező biztosítás? Válaszolunk a kérdésekre.

Mikor nem fizet a kötelező biztosítás?

Mi az kötelező biztosítás?

A kötelező biztosítás vagy gépjármű-felelősségbiztosításra (KGFB), amely minden közúti közlekedésben részt vevő gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója számára kötelező.

A KGFB célja, hogy fedezetet nyújtson azoknak a károknak a megtérítésére, amelyeket a gépjármű tulajdonosa vagy vezetője másoknak okoz a közlekedés során.

A kötelező biztosítás legfontosabb jellemzői:

Kötelező jelleg: Minden gépjármű tulajdonosának vagy üzemben tartójának kötelessége megkötni ezt a biztosítást, és azt folyamatosan fenntartani.

Kárfedezet: A biztosítás a harmadik félnek okozott károkat téríti meg, beleértve a személyi sérüléseket és az anyagi károkat is.

Szankciók hiány esetén: Ha valaki nem rendelkezik érvényes KGFB-vel, annak komoly jogi következményei lehetnek, például bírság kiszabása, a gépjármű forgalomból való kivonása vagy a kár megtérítésének kötelezettsége saját zsebből.

Díjfizetés: A biztosítási díj függ a gépjármű típusától, a tulajdonos lakhelyétől, a vezetési előzményektől és egyéb kockázati tényezőktől.

A KGFB tehát fontos védelmet nyújt mind a gépjármű tulajdonosának, mind a közlekedésben részt vevők számára, biztosítva, hogy baleset esetén a károk megtérüljenek anélkül, hogy az érintettek anyagi nehézségbe kerülnének.

Mikor fizet és kinek?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) akkor fizet, amikor a biztosított gépjárművel balesetet okoznak, és ennek következtében kár keletkezik.

A biztosító a következő esetekben fizet:

Károsult félnek: A biztosító kifizeti a kártérítést annak a személynek vagy szervezetnek, akinek a biztosított gépjárművel balesetet okoztak. Ez magában foglalhatja:

Személyi sérüléseket: Orvosi költségek, rehabilitációs költségek, munkából való kiesés miatti jövedelem kiesés és egyéb járulékos költségek.

Anyagi károkat: Gépjárműben, ingatlanban vagy egyéb tulajdonban keletkezett károk javításának vagy pótlásának költségei.

Harmadik fél jogi képviselőjének: Amennyiben a károsult jogi képviselőt vesz igénybe, a biztosító a kártérítést a jogi képviselő által megadott számlára is kifizetheti.

Hogyan fizet a biztosító?

A biztosító az alábbi lépések után fizet:

 • Kárbejelentés: A károkozó gépjármű tulajdonosának vagy üzemben tartójának kötelessége a baleset után a lehető legrövidebb időn belül bejelenteni a kárt a biztosítónak.
 • Kárfelmérés: A biztosító szakértői felmérik a kárt, hogy meghatározzák a kár mértékét és a kártérítés összegét.
 • Döntéshozatal: A biztosító döntést hoz a kárigény elbírálásáról, és megállapítja a kártérítés összegét.
 • Kifizetés: A biztosító kifizeti a megállapított kártérítési összeget a károsult félnek vagy annak jogi képviselőjének.

Lényeges, hogy a KGFB csak a másoknak okozott károkra nyújt fedezetet, tehát a saját gépjárműben keletkezett károkat nem téríti meg.

Ezen károk fedezésére kiegészítő biztosítás, például casco biztosítás köthető.

Mikor nem fizet a kötelező biztosítás?

Az Expresszkölcsön szakértői szerint fontos, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) bizonyos esetekben nem fizet, azaz nem nyújt fedezetet a bekövetkezett károkra.

Ezek az esetek a következők lehetnek:

 • Saját kár: A KGFB nem téríti meg a biztosított gépjármű tulajdonosának vagy üzemben tartójának saját gépjárművében keletkezett károkat. Ehhez casco biztosítást kell kötni.
 • Szándékos károkozás: Ha a balesetet szándékosan okozták, a biztosító nem fizet. Ez magában foglalja a szándékos rongálást vagy más szándékos károkozást.
 • Ittas vagy drog hatása alatti vezetés: Ha a balesetet okozó vezető alkohol vagy drog hatása alatt állt a baleset idején, a biztosító megtagadhatja a kár kifizetését.
 • Jogosítvány nélküli vezetés: Ha a balesetet okozó személynek nincs érvényes vezetői engedélye, a biztosító nem téríti meg a károkat.
 • Közúti közlekedés szabályainak súlyos megsértése: Ha a balesetet okozó személy súlyosan megsérti a közúti közlekedés szabályait (pl. jelentős sebességtúllépés, tilos jelzésen való áthaladás), a biztosító megtagadhatja a kár kifizetését.
 • Verseny vagy edzés során bekövetkezett baleset: Ha a baleset versenyen vagy versenyre való felkészülés során történik, a biztosító nem térít.
 • Nem megfelelő műszaki állapot: Ha a gépjármű nem felel meg a műszaki követelményeknek, és ez hozzájárult a balesethez, a biztosító megtagadhatja a kifizetést.
 • Nem rendeltetésszerű használat: Ha a gépjárművet nem a rendeltetésének megfelelően használták (pl. személyautót teherfuvarozásra), és emiatt történt a baleset, a biztosító nem fizet.
 • Időben be nem jelentett kár: Ha a káreseményt nem jelentik be időben a biztosítónak, az is alapot adhat a kártérítés megtagadására.

Ezek az esetek mind azt a célt szolgálják, hogy a biztosítási fedezet a jogszabályok és a szerződéses feltételek keretein belül maradjon, és a felelőtlen vagy jogellenes magatartást ne támogassa.

Összefoglalás

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) minden forgalomban részt vevő jármű számára kötelező, és a közlekedés során másoknak okozott károkat téríti meg. Azonban vannak esetek, amikor nem fizet a kötelező biztosítás. Ilyen például, ha a balesetet szándékosan okozták, a vezető alkohol vagy drog hatása alatt állt, érvényes jogosítvány nélkül vezetett, vagy ha a baleset a közúti szabályok súlyos megsértése miatt történt. A saját járműben keletkezett károkra sem nyújt fedezetet, ehhez casco biztosítás szükséges. Fontos tehát tisztában lenni ezekkel a feltételekkel, hogy elkerüljük a kártérítési igények elutasítását.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

2021.08.19.

A jövedelempótló biztosítás igénylése egyszerűbb, mint gondolnád – mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Tovább olvasom
Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

Utasbiztosítás belföldre – mire érdemes figyelni?

2020.10.18.

Az idei nyaralás sokak számára volt más, mint a korábbiak, hiszen a külföldi utazás nem volt biztonságos, ami miatt felpörgött a belföldi turizmus. Utasbiztosítás belföldre is szükséges, nem csak abban az esetben ha távoli tájakat fedezünk fel, hiszen a határon innen is érhet bennünket baleset, azonban van különbség a két típus között.

Tovább olvasom
Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

Mikor nyújthat segítséget az utasbiztosítás?

2021.06.28.

Az utasbiztosítás minden, utazás közben történt egészségügyi problémánál, illetve anyagi gondnál segítséget nyújt – mutatjuk, miért érdemes neked is megkötnöd!

Tovább olvasom
Egy átlagos életbiztosítás mire fizet és mennyibe kerül?

Egy átlagos életbiztosítás mire fizet és mennyibe kerül?

2020.11.04.

Életbiztosítást érdemes kötni, hiszen biztonságban tudhatod magadat és a szeretteidet, ráadásul befektetésnek sem utolsó. Azonban mielőtt megtennéd, érdemes néhány dolgot tudnod róla, hiszen nem lényegtelen kérdés az, hogy az életbiztosítás mire fizet és mikor, valamint az sem, hogy mennyibe kerül.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával