Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

2024.05.10.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. május 10. 19:58

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szeretnénk lakáshitelt felvenni. Mennyire lesz ez nehéz? Mennyi időt vesz igénybe? Milyen lépéseket kövessünk? Lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni? Minden kérdésre választ adunk. Szakértőnk cikke.

Így vehetsz fel lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú ingatlanra

Nem lehetetlen osztatlan közös tulajdonú ingatlanra lakáshitelt felvenni

Az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra is lehet lakáshitelt igényelni, de lesz néhány feltétel, aminek meg kell megfelelni, hogy a pénzintézet szóba álljon velünk.

Ezeknek a feltételeknek kell megfelelni:

 • az ingatlannak (lakásnak, háznak, házrésznek) önállóan is forgalomképesnek kell lennie
 • az ingatlannak (lakásnak, háznak, házrésznek) a hiteligénylő tulajdonában kell lennie. Amikor több tulajdonosa van az ingatlannak, akkor minden tulajdonosnak részt vesz az igénylésben
 • az ingatlannak saját bejárattal kell rendelkeznie
 • műszakilag el kell választani a többi ingatlantól (külön mérőórával kell rendelkezni minden közműhöz)
 • az ingatlan csak lakóingatlan lehet

A tulajdonostársak is szerepet kapnak

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint fontos, hogy osztatlan közös tulajdon esetén a hiteligénylésnél az ingatlan használati megállapodást is adjuk be. Ez az ingatlan a megosztását tartalmazza.

Ezt a megállapodást alá kell írni minden tulajdonostársnak.

A tulajdonostársaknak le kell mondaniuk az elővásárlási jogukról is.

Ha mindez rendben van – jöhet a lakáshitel igénylés

A lakás hitel összegét több tényező is befolyásolhatja, például a jövedelmed, a hitelképességed, a hitelintézetek kamata és az ingatlan értéke.

Általánosságban elmondható, hogy a havi jövedelmed és a meglévő adósságaid befolyásolják a rendelkezésre álló hitelösszeget.

A bankok a havi jövedelem egy bizonyos százalékát engedik csak havi törlesztő részletre kifizetni.

A hitelképességed értékelése során a bankok figyelembe veszik a hiteltörténetedet is.

Az ingatlan értéke is szerepet játszik, mivel a pénzintézetek csak az ingatlan bizonyos százalékát finanszírozzák, ami a hitel fedezetéül szolgál.

A kamatok is fontosak, mivel a magasabb kamatok növelhetik a havi törlesztő részletet, és csökkenthetik a rendelkezésre álló hitelösszeget.

Az optimális hitelösszeg meghatározása előtt érdemes egy pénzügyi tanácsadótól vagy hitelügyintézőtől tanácsot kérni, és részletesen megvizsgálni a saját pénzügyi helyzetünket és a bankok ajánlatait.

Mi kell a lakáshitel igényléshez osztatlan közös tulajdon esetén?

Lakáshitel igényléséhez szükségesek a következő dokumentumok:

 • Jövedelemigazolás, például munkabér-igazolás vagy vállalkozói bevételi nyilatkozat.
 • Bankszámlakivonatok, hogy igazolják a pénzügyi tranzakciókat és megtakarításokat.
 • Személyazonosság igazolása, például személyi igazolvány vagy útlevél másolata.
 • Adóazonosító szám vagy személyigazolvány.
 • Ingatlan értékbecslés, amely az ingatlan értékét meghatározza.
 • Tulajdonostársak lemondó nyilatkozata.

Lényeges, hogy a konkrét dokumentumok és követelmények változhatnak a pénzintézettől függően. Érdemes előzetesen konzultálni a kiválasztott pénzintézettel a pontos követelményekről és folyamatról.

A lakáshitel folyósítás folyamata osztatlan közös tulajdon esetén

A lakáshitel folyósítás folyamata osztatlan közös tulajdon esetén a következő lépésekből áll:

Hitelfelvétel előtti tájékozódás

A lakáshitel felvétele előtt érdemes tájékozódni a különböző bankok ajánlatairól és feltételeiről. Ehhez használhatunk online hitelkalkulátort, vagy személyesen is érdeklődhetünk a bankoknál.

Hiteligénylés

A hiteligényléshez szükséges dokumentumokat be kell nyújtani a kiválasztott bankhoz. Ezek a következők:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Munkáltatói igazolás vagy jövedelemigazolás
 • Nyugdíjasnak nyugdíjigazolás
 • Adásvételi szerződés
 • Tulajdoni lap
 • Energetikai tanúsítvány

Hitelbírálat

A bank a hiteligénylést elbírálja, és döntést hoz arról, hogy a hitelt jóváhagyja-e. A hitelbírálat során a bank figyelembe veszi az igénylő jövedelmét, munkaviszonyának hosszát, hiteltörténetét, és az ingatlan értékét.

Hitelszerződés

A hitel jóváhagyása esetén a bank hitelszerződést küld az igénylőnek. A hitelszerződést gondosan át kell olvasni, és csak akkor kell aláírni, ha az igénylő minden pontjával egyetért.

Lakáshitel fedezetének biztosítása

A lakáshitel fedezetet igényel, amely az ingatlan tulajdonjoga. A fedezetbe vételhez az ingatlan tulajdoni lapjára kell bejegyeztetni az elidegenítési és terhelési jogot.

Hitel folyósítás

A hitel folyósításával a bank az igénylő rendelkezésére bocsátja a hitel összegét. A hitel folyósítása általában 3-4 hétig tart.

Hitel törlesztés

A lakás hitelt havi törlesztőrészletekben kell visszafizetni. A törlesztőrészlet összege a hitel összegétől, a futamidőtől és a kamattól függ.

A lakáshitel folyósítás folyamata összetett lehet osztatlan közös tulajdon esetén, ezért érdemes szakember segítségét kérni.

Összefoglalás

Lakáshitel felvétele osztatlan közös tulajdonú ingatlanra kihívásokkal járhat, mivel a bankok szigorúbb feltételeket támaszthatnak az ilyen típusú ingatlanokra. Az igénylési folyamat részeként elengedhetetlen egy használati megállapodás benyújtása, ami részletezi az ingatlan használati feltételeit. A lakáshitel összegét a jövedelem, a hitelképesség, a kamatok és az ingatlan értéke egyaránt befolyásolja. Mivel az osztatlan közös tulajdon sajátos kihívásokat rejt, a hitelfelvétel előtt ajánlott pénzügyi tanácsadóval konzultálni, aki segíthet a legmegfelelőbb hiteltermék kiválasztásában és a szükséges dokumentumok összeállításában.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

Mennyit számítanak most az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor?

2022.07.14.

Az otthonteremtési támogatások ingatlanvásárláskor nagy segítséget jelentenek – vagy legalábbis jelentettek, mostanra azonban megváltozott a helyzet.

Tovább olvasom
Miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel?

2021.09.30.

A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel felhasználását tekintve nem különbözik egymástól. Mindkettő korlátozás nélkül, szabadon, bármire elkölthető. Az igénylés menete, a kamatok, a felmerülő előzetes költségek és a kiutalási idő viszont már lényeges eltéréseket mutatnak. Megnéztük, miben különbözik a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel. Melyiket érdemes választani nagyobb hitelösszegnél? Melyik a jobb, ha gyorsan kell a pénz és rövid időre? Mutatjuk.

Tovább olvasom
Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

2022.09.27.

A kamatemelés a lakáshitelekre is hat, méghozzá nem is akárhogyan – tudj meg mindent a témával kapcsolatban alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom
Mennyi a törlesztője jelenleg egy 15 millió forintos lakáshitelnek?

Mennyi a törlesztője jelenleg egy 15 millió forintos lakáshitelnek?

2024.03.05.

Amikor lakáshitelt igényelünk, fontos, hogy tisztában legyünk a várható költségekkel. Az a költség, ami évekig minden hónapban jelentkezni fog, a törlesztőrészlet. Utánajártunk, hogy mennyi a törlesztője jelenleg egy 15 millió forintos lakáshitelnek.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával