Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel 2024-ben?

2024.03.27.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2024. március 27. 14:07

Amikor hitelt igényelünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora hitelösszeggel gazdálkodhatunk. De mi a helyzet, ha átlagkeresettel igényelnénk? Mekkora összeget kapunk? Szakértőink fontosnak tartják a kérdést, ezért utánajártunk, hogy mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel 2024-ben. Mutatjuk.

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel 2024-ben?

Kezdjük a legfontosabbal: a JTM szabály

A jövedelem terhelhetőségét törvény szabályozza. A JTM szabály meghatározza a felvehető hitelösszeg maximumát. De mi az a JTM szabály?

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) szabályozza, hogy a havi nettó jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre.

Ez a szabály bennünket óv a túlzott eladósodástól, mert így csak a jövedelmünk megadott százalékát fordíthatjuk törlesztésre.

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutatónak van egy maximuma, ami fölé semmiképpen nem mehet a törlesztésünk, még akkor sem, ha mi úgy érezzük, hogy nem fog problémát okozni a hitel részletek kifizetése.

A pénzintézet minden esetben az elsődleges, igazolható nettó jövedelmünkkel számol a JTM kiszámításánál.

A JTM szabályai szerint a fogyasztási hitelek esetén nettó 600 ezer forint alatti jövedelem esetén 50 százalékban, nettó 600 ezer forint feletti nettó jövedelem esetén pedig 60 százalékban terhelhető a nettó fizetésünk.

Ez a jelzálogkölcsönökre is igaz, ha minimum 10 éves kamatperiódust választunk. 5 és 10 év közötti kamatperiódusnál az 600 ezer forint alatti nettó jövedelem 35 százalékban terhelhető, az 600 ezer forint feletti nettó havi jövedelem pedig 40 százalékban. 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén még szigorúbb a rendelkezés, mert ilyenkor 600 ezer forint havi nettó jövedelem alatt már csak 25 százalékot enged meg a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató. 600 ezer forint feletti nettó havi jövedelemnél pedig csak 30 százalékot.

A pénzintézetek ennél szigorúbb szabályokkal is hitelezhetnek.

A gyakorlat azt mutatja, hogy így is tesznek. A fent leírt alapesetek csak iránymutatóak, a hitelező pénzintézetünk alacsonyabb százalékkal is kalkulálhat.

Ami nagyon fontos: a bankok negatív irányban eltérhetnek ettől, tehát dönthetnek úgy, hogy szigorúbb szabályt alkalmaznak.

A futamidő és a hiteltípus szerepe az igénylésnél

A futamidő és a hiteltípus szerepe a hitelfelvételnél, olyan, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Futamidő: A futamidő az az időtartam, amely alatt a hitelt vissza kell fizetni. A futamidő befolyásolja a törlesztőrészlet összegét és a hitel teljes költségét.

Rövidebb futamidő: Magasabb törlesztőrészlet, de alacsonyabb teljes költség.

Hosszabb futamidő: Alacsonyabb törlesztőrészlet, de magasabb teljes költség.

Hiteltípus: Számos hiteltípus létezik, amelyek mindegyike eltérő kamattal, díjakkal és feltételekkel rendelkezik. A leggyakoribb hiteltípusok a következők:

  • Személyi kölcsön: Nincs szükség fedezetre, de a kamat magasabb lehet.
  • Jelzáloghitel: A hitel fedezete az ingatlan, a kamata alacsonyabb lehet.

A futamidő és a hiteltípus kölcsönhatása

A futamidő és a  hiteltípus kölcsönhatásban van egymással.

A rövidebb futamidő alacsonyabb kamattal járhat, míg a hosszabb futamidő magasabb kamattal. A hiteltípus is befolyásolja a kamatot. A személyi kölcsönök kamata általában magasabb, mint a jelzáloghitelek kamata.

A hitelfelvételkor fontos mérlegelni a futamidő és a hiteltípus hatását a törlesztőrészletre és a hitel teljes költségére.

Tippek a hiteligényléshez

Hasonlítsuk össze a bankok hitelajánlatait.

Tájékozódjunk a hitel kamatairól és díjairól.

Számoljuk ki a hitel törlesztőrészletét.

Gondoljuk át, hogy a hitel törlesztőrészlete belefér-e a költségvetésbe.

Ne vegyünk fel több hitelt, mint amennyit megengedhetünk magunknak.

A hitelfelvétel komoly döntés. Mielőtt hitelt vennénk fel, győződjünk meg róla, hogy megértettük a hitelfelvétellel járó kockázatokat és kötelezettségeket.

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel 2024-ben?

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint erre csak általánosságban lehet válaszolni, ezért fontosnak tartják, hogy minden esetben járjunk utána, hogy mekkora hitelre vagyunk jogosultak.

Az átlagkereset a cikk megírásakor nagyjából bruttó 480 ezer forint. Azt is tudni kell, hogy az átlagkeresetet többféleképpen számolják, ezért más adatok is megjelenhetnek.

Bruttó 480 ezer forinttal számolva, ami körülbelül 315 ezer forint nettó fizetést jelent, hiteltípustól függően akár 150 ezer forintos törlesztőrészletet is vállalhatunk, és akár 20 millió forintos hitelt is felvehetünk.

Fontos újra elmondani, hogy minden hitelkérelem egyedi, ezért minden esetben fontos az előzetes tájékozódás.

Összefoglalás

2024-ben az átlagkeresettel rendelkezők számára a hitelfelvétel lehetőségei széles körűek, ám szigorúan szabályozottak. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) szabályai alapján a havi nettó jövedelem meghatározott százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre. A hitelfelvétel során figyelembe kell venni a futamidőt és a hiteltípust is, mivel ezek jelentősen befolyásolják a törlesztőrészlet összegét és a hitel teljes költségét. Átlagkeresettel, amely jelenleg bruttó 480 ezer forintnak felel meg, hiteltípustól függően akár 150 ezer forintos törlesztőrészlet mellett 20 millió forint hitel is felvehető. Fontos azonban minden esetben tájékozódni, mivel minden hitelkérelem egyedi és az aktuális pénzügyi helyzettől függ.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

Személyi kölcsön lakáshitel helyett: mikor lehet jó választás?

2023.08.04.

Személyi kölcsön vagy lakáshitel? Ingatlan vásárlásakor merülhet fel ez a kérdés, és válasz is egyszerű. Néhány dolgot kell csak mérlegelni a döntés előtt. Mekkora összegre van szükség? Jelzáloghitel vagy szabad felhasználású hitel felel meg jobban a céljainknak? Gyorsan kell a pénz? Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor azt is tudjuk, hogy személyi kölcsönt vagy lakáshitelt igényeljünk.

Tovább olvasom
Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

Elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához

2023.11.07.

Az új szabály szerint jövőre elegendő lesz 10 százalék önerő az első lakás megvásárlásához. Ezzel csökken az az összeg, amit a vásárlóknak saját erőből kell beletenniük a vásárlásba, és ez lehetővé teheti azt, hogy előbb jusson valaki az első ingatlanához. Utánajártunk, hogy miért fontos egy lakáshitel igénylésekor az önerő, és megmutatjuk azt is, hogy a kisebb önerő akár nulla forint is lehet. Fiatalok, figyelem!

Tovább olvasom
Milyen szabad felhasználású hitelek közül választhatunk?

Milyen szabad felhasználású hitelek közül választhatunk?

2022.07.29.

Milyen szabad felhasználású hitelek érhetőek el a hitelpiacon, és melyik miért jobb a másiknál? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Érdemes előzetes hitelbírálatot kérni?

Érdemes előzetes hitelbírálatot kérni?

2021.04.20.

Az előzetes hitelbírálat meglehetősen hasznos, és vannak esetek, amikor gyakorlatilag kötelező is igényelni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával