Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. február 21. 15:40

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Változnak a szabályok: rendkívüli felmondási lehetőség a lakásbiztosításoknál

Egy tavalyi kormányrendelet 2024-től egy újszerű intézkedést tartalmaz, ami minden lakásbiztosítással rendelkezőt érint.

A márciusi kampányban a biztosítottnak egy hónap áll a rendelkezésére, hogy informálódjon, és döntsön. De mire számíthatunk pontosan?

A biztosítótársaságnak az év elején tájékoztatni kell az ügyfelét, hogy márciusban rendkívüli felmondási lehetősége lesz.

A felmondás akkor érvényes, ha az március utolsó napjáig beérkezik a biztosítótársasághoz.

A felmondás a beérkezés után a harmincadik napon lép érvénybe.

A rendkívüli felmondás egyik feltétele, hogy a biztosítás díja rendezve legyen.

A biztosítottnak egy egész hónap áll majd a rendelkezésre a felmondásra. (március 1 és március 31 között)

Az Expresszkölcsön szakértői szerint ezzel a jogalkotó egy olyan lehetőséget teremtett, amivel olcsóbbá tehető egy lakásbiztosítás.

Már kötöttünk lakásbiztosítást – de miért jó ez?

Mert a lakásbiztosítás a biztosított ingatlan és az ingóságok károsodása esetén megtérítheti a kárt.

A biztosítás többnyire a következő kockázatokat fedezi: tűzkár, vízkár, betörés, lopás, baleset és jogi felelősség.

  • Ingatlanbiztosítás: ez a biztosítás az ingatlan szerkezeti elemeit védi, például a falakat, a tetőt, az ablakokat és a nyílászárókat.
  • Ingóságbiztosítás: ez a biztosítás az ingatlanban található ingóságokat védi, például a bútorokat, a háztartási gépeket, a ruházatot és a személyes tárgyakat.
  • Kiegészítő biztosítások: ezek a biztosítások olyan további kockázatokat fedezhetnek, amelyek nem tartoznak az alapbiztosításhoz, például a vízkárt, a betörést, a lopást és az elemi kárt.

A biztosítás megkötése előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a különböző lehetőségekről, és olyan biztosítást válasszunk, amely megfelel az egyéni igényeinknek. Érdemes több biztosítótól is ajánlatot kérni, és összehasonlítani a díjakat és a szolgáltatásokat.

A biztosítás egy fontos védelem az ingatlanunk és az ingóságaink számára. Segít abban, hogy a váratlan eseménykor se kelljen anyagi kárt szenvednünk.

Mire figyeljünk a váltáskor? Mit tartalmazzon az új lakásbiztosítás?

A biztosítás számos kockázatot és veszélyforrást fedezhet, például tűz, betörés, árvíz, viharkár vagy lopás. A biztosítótársaság kár esetén térítést nyújthat a biztosítottnak.

Lényeges, hogy a biztosítás egy olyan szerződés, amelynek alapján rendszeresen fizetünk egy díjat a biztosító társaságnak (biztosítási díj), és cserébe a biztosító vállalja, hogy fedezni fogja azokat a veszteségeket vagy károkat, amelyek az otthonban bekövetkezhetnek.

Mire figyeljünk a váltáskor? Mit tartalmazzon az új lakásbiztosítás?

  • Épületbiztosítás: ez a rész fedezheti az otthonban bekövetkező károkat, például tűz, villámcsapás, vihar, árvíz, földrengés, robbanás vagy más természeti vagy emberi okokból származó károk esetén. Az épületbiztosítás magában foglalhatja az épület szerkezetét, a falakat, az ablakokat, a tetőt és más tartószerkezeteket.
  • Ingóságok biztosítása: ez a rész az ingatlanban lévő vagyontárgyakat, például bútorokat, elektronikai eszközöket, ékszereket, ruhákat és más személyes tárgyakat védi. Ha például betörnek és ellopnak valamit, vagy megsérülnek a vagyontárgyak egy káresemény során, a biztosítás segít csökkenteni a veszteséget.
  • Felelősségbiztosítás: ha mi vagy családtagjaink okoznak kárt másoknak vagy mások tulajdonában, például ha a kutya megsebez valakit, a felelősségbiztosítás segíthet fedezni az ilyen helyzetekből származó jogi és anyagi következményeket.

A biztosítás kiválasztásakor fontos figyelembe venni az otthon értékét, a lakóhely kockázatait, valamint az egyedi igényeket. A biztosítás díja az otthon értékétől, a fedezet mértékétől és a kockázati tényezőktől függ.

Fontos megvizsgálni a biztosítási szerződés részleteit, beleértve az önrészt (az összeg, amit vállalunk egy kár esetén), és a biztosítás kivételeit is.

A biztosítás kötése előtt érdemes több biztosítótársaság ajánlatát is összehasonlítani, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot.

Ne felejtsük el, hogy a lakás, és a benne lévő értékek megfelelő védelme nagyon fontos lehet, hogy váratlan helyzetekben ne kelljen anyagi veszteséget elszenvedni.

Márciustól olcsóbban?

Rendkívüli felmondással márciustól akár tízezreket spórolhatunk a lakásbiztosításon. A fentieket követve ez nem lesz nehéz.

Összefoglalás

A lakásbiztosítási kampány keretében márciusban lehetőséget adnak a lakásbiztosítások rendkívüli felmondására, így az ügyfelek informálódhatnak és dönthetnek a legmegfelelőbb ajánlatokról. Ez a változás, amit egy tavalyi kormányrendelet vezetett be, lehetővé teszi a biztosítottak számára, hogy jelentős összegeket spóroljanak meg a biztosítási díjakon. A lakásbiztosítás kritikus fontosságú az ingatlanok és ingóságok védelmében tűz, vízkár, betörés és más kockázatok ellen. A váltáskor fontos figyelembe venni a különböző kockázatokat fedező biztosításokat, mint az épület- és ingóságbiztosítás, valamint a felelősségbiztosítást. Az új rendszerrel a biztosítottak kihasználhatják a piaci versenyt, összehasonlíthatják a különböző ajánlatokat, és kiválaszthatják a számukra legkedvezőbbet, ezzel is elősegítve a pénzügyi megtakarítást a lakásbiztosítási kampány során.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

2023.01.04.

Ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosítást, többféle következménnyel kell számolnod, de persze több lehetőséged is van – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

5+1 érv az egészségbiztosítás mellett

2021.02.09.

Az egészségbiztosítás mellett számtalan érvet lehet felsorakoztatni, amelyeket megosztunk Veled alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

Minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás – mit jelent?

2020.05.25.

A „minősített fogyasztóbarát” minősítést eddig csupán lakáshitel kaphatta meg, ám már egy ideje lehet arról is hallani, hogy a biztosításoknál, elsősorban a lakásbiztosítások esetében be fogják vezetni. Ez nemrég meg is történt: megjelent az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás, amit hamarosan a többi is követni fog, hiszen csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására van szükség hozzá, így minden biztosítótársaságnak megvan a lehetősége arra, hogy maga is előálljon egy ilyen konstrukcióval.

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával