Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. február 21. 15:40

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Változnak a szabályok: rendkívüli felmondási lehetőség a lakásbiztosításoknál

Egy tavalyi kormányrendelet 2024-től egy újszerű intézkedést tartalmaz, ami minden lakásbiztosítással rendelkezőt érint.

A márciusi kampányban a biztosítottnak egy hónap áll a rendelkezésére, hogy informálódjon, és döntsön. De mire számíthatunk pontosan?

A biztosítótársaságnak az év elején tájékoztatni kell az ügyfelét, hogy márciusban rendkívüli felmondási lehetősége lesz.

A felmondás akkor érvényes, ha az március utolsó napjáig beérkezik a biztosítótársasághoz.

A felmondás a beérkezés után a harmincadik napon lép érvénybe.

A rendkívüli felmondás egyik feltétele, hogy a biztosítás díja rendezve legyen.

A biztosítottnak egy egész hónap áll majd a rendelkezésre a felmondásra. (március 1 és március 31 között)

Az Expresszkölcsön szakértői szerint ezzel a jogalkotó egy olyan lehetőséget teremtett, amivel olcsóbbá tehető egy lakásbiztosítás.

Már kötöttünk lakásbiztosítást – de miért jó ez?

Mert a lakásbiztosítás a biztosított ingatlan és az ingóságok károsodása esetén megtérítheti a kárt.

A biztosítás többnyire a következő kockázatokat fedezi: tűzkár, vízkár, betörés, lopás, baleset és jogi felelősség.

  • Ingatlanbiztosítás: ez a biztosítás az ingatlan szerkezeti elemeit védi, például a falakat, a tetőt, az ablakokat és a nyílászárókat.
  • Ingóságbiztosítás: ez a biztosítás az ingatlanban található ingóságokat védi, például a bútorokat, a háztartási gépeket, a ruházatot és a személyes tárgyakat.
  • Kiegészítő biztosítások: ezek a biztosítások olyan további kockázatokat fedezhetnek, amelyek nem tartoznak az alapbiztosításhoz, például a vízkárt, a betörést, a lopást és az elemi kárt.

A biztosítás megkötése előtt fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a különböző lehetőségekről, és olyan biztosítást válasszunk, amely megfelel az egyéni igényeinknek. Érdemes több biztosítótól is ajánlatot kérni, és összehasonlítani a díjakat és a szolgáltatásokat.

A biztosítás egy fontos védelem az ingatlanunk és az ingóságaink számára. Segít abban, hogy a váratlan eseménykor se kelljen anyagi kárt szenvednünk.

Mire figyeljünk a váltáskor? Mit tartalmazzon az új lakásbiztosítás?

A biztosítás számos kockázatot és veszélyforrást fedezhet, például tűz, betörés, árvíz, viharkár vagy lopás. A biztosítótársaság kár esetén térítést nyújthat a biztosítottnak.

Lényeges, hogy a biztosítás egy olyan szerződés, amelynek alapján rendszeresen fizetünk egy díjat a biztosító társaságnak (biztosítási díj), és cserébe a biztosító vállalja, hogy fedezni fogja azokat a veszteségeket vagy károkat, amelyek az otthonban bekövetkezhetnek.

Mire figyeljünk a váltáskor? Mit tartalmazzon az új lakásbiztosítás?

  • Épületbiztosítás: ez a rész fedezheti az otthonban bekövetkező károkat, például tűz, villámcsapás, vihar, árvíz, földrengés, robbanás vagy más természeti vagy emberi okokból származó károk esetén. Az épületbiztosítás magában foglalhatja az épület szerkezetét, a falakat, az ablakokat, a tetőt és más tartószerkezeteket.
  • Ingóságok biztosítása: ez a rész az ingatlanban lévő vagyontárgyakat, például bútorokat, elektronikai eszközöket, ékszereket, ruhákat és más személyes tárgyakat védi. Ha például betörnek és ellopnak valamit, vagy megsérülnek a vagyontárgyak egy káresemény során, a biztosítás segít csökkenteni a veszteséget.
  • Felelősségbiztosítás: ha mi vagy családtagjaink okoznak kárt másoknak vagy mások tulajdonában, például ha a kutya megsebez valakit, a felelősségbiztosítás segíthet fedezni az ilyen helyzetekből származó jogi és anyagi következményeket.

A biztosítás kiválasztásakor fontos figyelembe venni az otthon értékét, a lakóhely kockázatait, valamint az egyedi igényeket. A biztosítás díja az otthon értékétől, a fedezet mértékétől és a kockázati tényezőktől függ.

Fontos megvizsgálni a biztosítási szerződés részleteit, beleértve az önrészt (az összeg, amit vállalunk egy kár esetén), és a biztosítás kivételeit is.

A biztosítás kötése előtt érdemes több biztosítótársaság ajánlatát is összehasonlítani, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot.

Ne felejtsük el, hogy a lakás, és a benne lévő értékek megfelelő védelme nagyon fontos lehet, hogy váratlan helyzetekben ne kelljen anyagi veszteséget elszenvedni.

Márciustól olcsóbban?

Rendkívüli felmondással márciustól akár tízezreket spórolhatunk a lakásbiztosításon. A fentieket követve ez nem lesz nehéz.

Összefoglalás

A lakásbiztosítási kampány keretében márciusban lehetőséget adnak a lakásbiztosítások rendkívüli felmondására, így az ügyfelek informálódhatnak és dönthetnek a legmegfelelőbb ajánlatokról. Ez a változás, amit egy tavalyi kormányrendelet vezetett be, lehetővé teszi a biztosítottak számára, hogy jelentős összegeket spóroljanak meg a biztosítási díjakon. A lakásbiztosítás kritikus fontosságú az ingatlanok és ingóságok védelmében tűz, vízkár, betörés és más kockázatok ellen. A váltáskor fontos figyelembe venni a különböző kockázatokat fedező biztosításokat, mint az épület- és ingóságbiztosítás, valamint a felelősségbiztosítást. Az új rendszerrel a biztosítottak kihasználhatják a piaci versenyt, összehasonlíthatják a különböző ajánlatokat, és kiválaszthatják a számukra legkedvezőbbet, ezzel is elősegítve a pénzügyi megtakarítást a lakásbiztosítási kampány során.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosítást?

2023.01.04.

Ha nem tudod fizetni a nyugdíjbiztosítást, többféle következménnyel kell számolnod, de persze több lehetőséged is van – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása

2022.07.20.

A könnyűszerkezetes házak biztosítása több biztosítótársaságnál is eltér a hagyományosabb épületekétől – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
A teljes casco biztosítás miért jó választás?

A teljes casco biztosítás miért jó választás?

2020.10.22.

A teljes casco biztosítást új és használt gépjárművekre egyaránt lehetséges megkötni, és meg is éri annak ellenére, hogy nem kötelező, mivel egy esetleges káresemény jóval nagyobb anyagi megterhelést jelent, mint egy teljes casco biztosítás havi díja. 

Tovább olvasom
Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával