Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

2024.01.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. január 28. 18:09

A banki szolgáltatások díjazása az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A banki költségek növekedése a lakossági ügyfelekre is kihat. A bankszámlák, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások már túl sokba kerülnek. De mit tehetünk? Hogyan találhatjuk meg a legkedvezőbb bankszámlát? Adunk néhány ötletet ehhez. És ahogy látható lesz, nem is lesz ez olyan nehéz.

Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

A banki költségek csökkentéséért többféleképpen is tehetünk

Hasonlítsuk össze a banki ajánlatokat! A bankok között jelentős eltérések lehetnek a szolgáltatási díjakban. Érdemes összehasonlítani több bank ajánlatát, mielőtt új bankszámlát nyitunk. A bankszámla kalkulátor használata egyszerű, és azonnali választ kapunk arra, hogy melyik a legolcsóbb bankszámla.

A banki ajánlatok összehasonlítása az egyik legjobb módja a banki költségek csökkentésének. A bankok honlapjain vagy online kalkulátorok segítségével könnyen összehasonlíthatjuk a különböző bankok ajánlatait.

Használjunk online szolgáltatásokat! Az online szolgáltatások olcsóbbak lehetnek. És nem csak a számla használható online, meg is nyithatjuk, anélkül, hogy bemennénk a bankba. A bankok online felületén is számos szolgáltatást elérhetünk, például bankszámlavezetést, számlaértesítést, átutalást, bankkártya kezelést.

Válasszuk a díjmentes vagy kedvezményes szolgáltatásokat! A bankok gyakran kínálnak díjmentes vagy kedvezményes szolgáltatásokat bizonyos feltételek mellett. Például egyes bankok díjmentes számlavezetést kínálnak, ha az ügyfél rendszeresen használja a bankkártyáját.

Csökkentsük a banki tranzakciók számát! A banki tranzakciók díja a tranzakciók számától függ. Ha csökkentjük a banki tranzakciók számát, akkor csökkenthetjük a banki költségeinket is. Például helyettesítsük a készpénzfizetést bankkártyás fizetéssel, vagy használjunk online banki szolgáltatásokat.

A fenti tippek segítségével csökkenthetjük a banki költségeinket, és pénzt takaríthatunk meg.

Vannak ingyenes bankszámlák is

Vannak ingyenes bankszámlák is, de fontos megjegyezni, hogy ezek többnyire bizonyos feltételekhez kötöttek.

Egyes bankok díjmentes számlavezetést kínálhatnak, ha az ügyfél rendszeresen használja a bankkártyáját.

Más bankok díjmentes számlavezetést kínálhatnak, ha az ügyfél havonta legalább egy bizonyos összeget utal át a számlára, vagy oda érkezik a jövedelme.

Csökkenthetjük a bankszámla költségeit, ha lemondjuk a kiegészítő szolgáltatásokat

Nézzük meg a bankszámla kimutatásunkat! A kimutatásokon szerepelnek a tranzakciók és a kiegészítő szolgáltatások költségei is.

Gondoljuk át, hogy milyen szolgáltatásokra van szükségünk a mindennapi életünkben! Például, ha nem kell gyakran külföldre utaznunk, akkor nem kell drága bankkártyát választanunk.

Kérjünk segítséget a banktól! A bankok ügyfélszolgálatai segíthetnek abban, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb bankszámla csomagot.

Az ingyenes készpénzfelvételről – röviden

Egy közel tíz éve érvényes szabályozás segít bennünket abban, hogy spóroljunk a banki költségeken. Magyarországon ugyanis minden bankszámlánál kötelezően biztosítani kell az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig.

Ez a szabály a hazai bankkártyával végzett készpénzfelvételre vonatkozik, bármely automatából.

A készpénzfelvétel díjmentességét a számlavezető banknál kell igényelni. Ehhez elegendő egy nyilatkozatot kitölteni, amelyben kérjük az ingyenes készpénzfelvételt.

A kötelezően biztosított ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó szabályok:

  • az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség minden bankszámlához jár, függetlenül attól, hogy milyen konstrukciójú a számla
  • az ingyenes készpénzfelvételt havonta két alkalommal lehet igénybe venni
  • az ingyenes készpénzfelvétel összege összesen 150 ezer forint

Az ingyenes készpénzfelvétel bármely hazai automatából igénybe vehető, ami elfogadja a bank kártyáját.

Számlaváltás? Egyszerűsített bankváltással a legegyszerűbb

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint, ha megtaláltuk a megfelelő bankszámlát, érdemes használni az egyszerűsített bankváltás szolgáltatást.

Az egyszerűsített bankváltás egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi a bankszámla tulajdonosoknak, hogy egyetlen banklátogatással váltsák le a jelenlegi bankjukat egy másikra. A folyamat során a régi és az új bank közötti kommunikációt az új bank végzi.

Így kezdeményezhetjük az egyszerűsített bankváltást:

  • Válasszuk ki az új bankot, ahol meg szeretnénk nyitni a bankszámlát.
  • A kiválasztott bankban töltsük ki a számlaváltási meghatalmazást.
  • A számlaváltási meghatalmazáson adjuk meg a régi bank adatait.
  • Adjuk be a számlaváltási meghatalmazást az új banknak.

Nagyos sok pénzt takaríthatunk meg egy olcsóbb számlacsomaggal

Igen, lehetséges jelentős megtakarításokat elérni egy olcsóbb számlacsomaggal. Az általános költségek csökkentése érdekében érdemes áttekinteni a bankszámlát és a rendelkezésre álló lehetőségeket. Mire figyeljünk?

Díjak és költségek: vizsgáljuk meg a jelenlegi bankszámla díjait és költségeit. Nézzük meg, hogy mennyit fizetünk havi, éves vagy tranzakciónkénti díjakért.

Összehasonlíthatjuk más bankok ajánlatait is, hogy hol találhatunk kedvezőbb feltételeket.

Online bankszámlák: az online bankok alacsonyabb költségekkel működnek, mivel nincs szükségük hagyományos fiókhálózatra, és kevesebb adminisztratív költséggel működnek.

Tranzakciós díjak: figyeljünk a tranzakciós díjakra, és használjuk ki az ingyenes vagy alacsony díjú tranzakciós lehetőségeket.

Minimum egyenleg: ha jelenlegi számlához kötött minimum egyenleg van, nézzük meg, lehetséges-e az alacsonyabb minimum egyenlegű számla választása.

Aktuális ajánlatok: időnként a bankok akciókat kínálnak az új ügyfelek számára. Ezeket érdemes figyelemmel kísérni.

A bankváltáshoz érdemes körültekintően megvizsgálni a különböző lehetőségeket, és győződjünk meg róla, hogy az új számlacsomag megfelel az igényeinknek és a pénzügyi szokásainknak.

Összefoglalás

A banki szolgáltatások díjai az utóbbi időben folyamatosan emelkednek, ami kihat a lakossági ügyfelekre is. A magasabb költségek ellenére vannak módszerek a kiadások csökkentésére. Az egyik ilyen módszer a banki ajánlatok összehasonlítása, hogy megtaláljuk a legkedvezőbb bankszámlát. Hasznos lehet az online szolgáltatások igénybevétele, amelyek olcsóbbak lehetnek. Továbbá, a díjmentes vagy kedvezményes szolgáltatások kihasználása és a banki tranzakciók számának csökkentése szintén segíthet. A bankok gyakran kínálnak ingyenes bankszámlát bizonyos feltételek mellett, és a költségek tovább csökkenthetők a kiegészítő szolgáltatások elhagyásával. Magyarországon biztosított az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig. Az egyszerűsített bankváltási folyamat segítségével könnyen váltani lehet olcsóbb számlacsomagra, amely jelentős megtakarítást eredményezhet. Fontos a díjak és költségek, valamint az aktuális ajánlatok alapos áttekintése a bankváltás előtt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

Fontos tudnivalók a mindennapi bankoláshoz

2022.01.25.

A mindennapi bankoláshoz nincs szükség ördöngösségre, viszont érdemes tisztában lenni a trendekkel, a legújabb fejlesztésekkel, azért, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokhoz férjünk hozzá.

Tovább olvasom
Banki átutalás ideje 2020-ban

Banki átutalás ideje 2020-ban

2020.06.22.

A banki átutalás ideje idén márciusban komoly változáson esett át hazánkban. Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésének köszönhetően komoly gyorsulás valósult meg bizonyos banki átutalásoknál.

Tovább olvasom
Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

Átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel?

2020.09.18.

Az, hogy átlagosan mennyibe kerül a bankkártyás készpénzfelvétel, mondhatni napról napra változik, hiszen elég egyetlen banknak változtatnia a kondícióin, és máris más a végösszeg, ami az átlagszámítás után kijön.

Tovább olvasom
Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

Nem kell a kártyás fizetéseknél PIN kódot megadni 15.000 forintig!

2020.04.14.

Korábban 5.000 forintig nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél. Ez egyrészt egyszerűvé tette a vásárlást, másrészt viszont némileg veszélyes is volt. Hiszen ha elveszítettük a bankkártyánkat, és azt a letiltása előtt valaki más használta, akkor 5.000 forintig minden további nélkül meg is tehette. Költhette a pénzünket, amit soha többé nem kaphattunk vissza. Ennek biztonságosabbá tételére hozták azt a rendeletet, miszerint véletlenszerűen kérni fogja a rendszer a PIN kódot az 5.000 forint alatti vásárlások esetében is. Ám ez a koronavírus-járvány miatt egy egészen más veszélyforrást jelentene, amire sürgős megoldást kellett találni.

Tovább olvasom