Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

2023.12.06.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. december 6. 14:27

Magyarországon az állam támogatja azokat, akik önkéntesen megtakarítanak. Ez az állami támogatás adó-visszatérítés formájában történik, ami akár évi 280 ezer forint is lehet. Szakértőink segítenek elkerülni, hogy lemaradj erről, hiszen akár 280 ezer forintot is ad az állam. Tippek, ötletek, határidők a cikkben.

Ne maradj le! Így juthatsz akár 280.000 Ft adó-visszatérítéshez!

280 ezer forintot ad az állam – de pontosan mire?

Az Expresszkölcsön szakértői szerint a legfontosabb azt tisztázni, hogy a maximális visszatérítést akkor tudod igénybe venni, ha legalább kétféle nyugdíj-előtakarékosságod van.

Nézzük a részleteket! Húsz százalékos személyi jövedelemadó visszatérítést kaphatsz, ha nyugdíj-előtakarékossági számlával, nyugdíjbiztosítással vagy önkéntes nyugdíjpénztárral rendelkezel.

Az adó-visszatérítés maximális összege 280 ezer forint.

És a legfontosabb: a 2023-as adójóváírást akkor kaphatod meg, ha december 31-ig beérkezik a befizetésed.

Tehát az adó-visszatérítés igénybevételéhez háromféle önkéntes megtakarítási forma közül választhatsz:

  • Egészségpénztári megtakarítás
  • Önsegélyező pénztári megtakarítás
  • Nyugdíjcélú megtakarítás

Egészségpénztári megtakarítás

Az egészségpénztári megtakarítás célja az egészségügyi kiadások finanszírozása. A befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítés jár, legfeljebb évi 150.000 forintig.

Önsegélyező pénztári megtakarítás

Az önsegélyező pénztári megtakarítás célja a különböző élethelyzetekben jelentkező kiadások finanszírozása. A befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítés jár, legfeljebb évi 150.000 forintig.

Nyugdíjcélú megtakarítás

A nyugdíjcélú megtakarítás célja a nyugdíjcélú megtakarítások támogatása. A befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítés jár, legfeljebb évi 150.000 forintig.

Hogyan igényelhetem az adó-visszatérítést?

Az adó-visszatérítést a NAV-nál lehet igényelni a személyijövedelemadó-bevallásban. A bevallást 2024. május 20-ig lehet benyújtani.

Az igénybevételéhez szükséges dokumentumok:

  • A befizetéseket igazoló bizonylatok (pl. egészségpénztári igazolás, nyugdíjpénztári igazolás, önsegélyező pénztári igazolás)
  • A személyi jövedelemadó bevallás

Tanácsok az igénybevételéhez az Expresszkölcsön szakértőitől:

Ha még nincs önkéntes megtakarítási szerződésed, akkor még decemberben is köthetsz egyet.

Figyelj arra, hogy a befizetések utáni adó-visszatérítést csak akkor kaphatod meg, ha a befizetéseket igazoló dokumentumokat csatolod a személyi jövedelemadó-bevallásban.

Ha többféle önkéntes megtakarítási formában is rendelkezel, akkor a befizetések összegét összesítve kell figyelembe venned a limitek miatt.

Például: tegyük fel, hogy 2023-ban 100.000 forintot fizettél be egészségpénztári megtakarításra, 100.000 forintot önsegélyező pénztári megtakarításra, és 100.000 forintot nyugdíjcélú megtakarításra. Ebben az esetben a teljes befizetésed 300.000 forint, amelyből az adó-visszatérítés 60.000 forint.

Ha még nem éltél ezzel a lehetőséggel, akkor ne habozz, és csatlakozz azokhoz, akik már kihasználták az adó-visszatérítési lehetőséget.

Az adó-visszatérítés növeli a befektetésed hozamát – ezért ne hagyd ki

Az adó-visszatérítés olyan pénzösszeg, amelyet az adófizető visszakap az adóbevallása során.

Ha befektetéseid hozamát érinti, akkor gyakorlatilag egy részét visszakaphatod az államtól, növelve ezzel a befektetésedből származó profitot.

Például, ha nyugdíjbiztosításba vagy más befektetési eszközökbe fektettél, hozzájárulhat a hozam növeléséhez.

Az segítségével csökkentheted az adóterheket, ami fontos szempont lehet a hosszú távú befektetéseid eredményessége szempontjából.

Érdemes megfontolni az adó-visszatérítési lehetőségeket, amikor befektetsz, mivel ezek hatással lehetnek a profitodra.

A befektetéseidet plusz összeggel egészítheti ki, így érdemes tájékozottan kezelni az adókérdéseket.

Az adóhatékonyság szempontjából tervezett befektetések segíthetnek maximalizálni a hozamokat.

Fontos azonban figyelembe venni az adószabályok változásait, mivel ezek befolyásolhatják az adó-visszatérítés mértékét és módját.

Összességében az adó-visszatérítés fontos tényező lehet a befektetések hozamának optimalizálásában, és érdemes szakértő segítségét is kérni az adózás tervezése során.

December végéig még léphetünk – igényeljük vissza, amit lehet

Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői arra hívják fel a figyelmedet, hogy december végéig még van lehetőséged igényelni az adó-visszatérítést.

A személyijövedelemadó-bevallást 2024. május 20-ig lehet benyújtani, de ha már decemberben összegyűjtöd a szükséges dokumentumokat, akkor gyorsabban és egyszerűbben mehet a bevallás.

Ha még nincs önkéntes megtakarítási szerződésed, akkor még decemberben is köthetsz egyet.

Ha többféle önkéntes megtakarítási formában is rendelkezel, akkor a befizetések összegét összesítve kell figyelembe venned, és így akár 280 ezer forintot is visszakaphatsz.

Ha adó-visszatérítésre vagy jogosult, akkor érdemes mielőbb igényelni, hogy időben megkapd a pénzt.

Összefoglalás

Magyarországon az állam támogatja a megtakarításokat adó-visszatérítés formájában, ami évi akár 280 ezer forint is lehet. A maximális visszatérítést akkor lehet igénybe venni, ha legalább kétféle nyugdíj-előtakarékossággal rendelkezik az illető. Három megtakarítási forma választható: egészségpénztári, önsegélyező pénztári és nyugdíjcélú megtakarítás. Mindegyiknél 20% adó-visszatérítés jár, maximum évi 150.000 forintig. A NAV-nál kell igényelni a személyijövedelemadó-bevallásban, 2024. május 20-ig. Fontos a befizetéseket igazoló dokumentumokat csatolni a bevalláshoz. Az adó-visszatérítés növelheti a befektetés hozamát, segíthet csökkenteni az adóterheket, és fontos szerepet játszhat a hosszú távú befektetések eredményességében.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

Az év végéig igényelhető fizetési kedvezmény

2021.08.13.

Fizetési kedvezmények érhetőek el, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetőek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

Minden, amit az átalányadózásról tudnod kell

2022.08.26.

Az átalányadózás napjainkban felkapottabb téma, mint bármi más, ami nem meglepő – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

Mire kell figyelnünk adóbevallás előtt?

2022.03.24.

A legtöbb adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el éves adóbevallását, évek óta ez a metódus, ami kényelmes, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nem kell ellenőriznünk és odafigyelnünk rá adóbevallás előtt.

Tovább olvasom