Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

2023.06.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. június 2. 12:38

A lakáshitelek kamata erősen befolyásolja a hitelfelvételi kedvet. Minél drágábbak a hitelek, annál kevesebben akarnak lakáshitelt igényelni. A kamatokra több tényező is hatással van, az egyik a jegybanki alapkamat. Sokan várják a kamatok csökkenését, ezért utánajártunk, hogy mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek.

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

A lakáshitel kamata befolyásolja a teljes visszafizetendő összeget. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mekkora a kamat. Hosszú futamidő esetén – ami a lakáshitelekre nagyon is jellemző – már minimális kamatcsökkenés is jelentős megtakarítást hozhat. Sokkal kevesebbet kell fizetni a hitelért összességében. És ki ne akarna kevesebbet fizetni? Nem csak a havi kiadások lesznek alacsonyabbak, de éves szinten akár egy tengerentúli utazás költségét is a pénztárcában maradhat.

Nem véletlen tehát, hogy az ügyfelek árgus szemekkel figyelik a kamatváltozásokat. És hogy mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek? Nehéz válaszolni erre a kérdésre.

Ha csökken a jegybanki alapkamat, csökkenek a lakáshitel kamatok is

Ha csökken a jegybanki alapkamat, csökkenhetnek a lakáshitel kamatok is. Bár más tényezők, például egy bank üzletpolitikája is befolyásolja a kamat mértékét, a lakáshitel kamata leginkább a jegybanki alapkamattól függ. Az MNB utolsó nyilatkozatában azt közölte, hogy nem tervezi az alapkamat csökkentését. Ez nem jó hír azoknak, akik olcsóbb lakáshitelt szeretnének.

Miért jó, ha kisebb a kamat egy lakáshitelnél?

Ha kisebb a kamat egy lakáshitelnél, akkor a hitel törlesztőrészletei is alacsonyabbak lesznek. Az alacsonyabb törlesztőrészlet pedig azt jelenti, hogy kevesebbet kell havonta visszafizetni a hitelből, így több pénzünk marad más kiadásokra vagy megtakarításra. Emellett az alacsonyabb kamat hosszabb távon is pénzt takaríthat meg számunkra, mivel a hitel futamidejének végéig összesen kevesebb kamatot kell visszafizetni. Tehát az alacsonyabb kamatú hitel összességében olcsóbb lehet, mint egy magasabb kamatozású hitel, még akkor is, ha a hitel összege magasabb. Ezen kívül, ha alacsonyabb a kamat, akkor könnyebben törleszthető a hitel, és a törlesztőrészletek könnyebben beilleszthetőek a havi költségvetésbe. Ezzel csökkenthető a pénzügyi stressz, és biztonságosabbnak érezhető a pénzügyi helyzet a hitel törlesztése során.

Az alacsonyabb kamatú lakáshitelnek köszönhetően hosszú távon jelentős megtakarításokat lehet elérni. A pontos összeg azonban függ a hitel összegétől, a futamidőtől, a kamat mértékétől és a törlesztőrészletektől. Az általános szabály, hogy minél alacsonyabb a kamat, annál kevesebbet kell visszafizetni a hitelből.

Például, ha egy 20 éves, 20 millió forintos lakáshitelt veszünk fel adott kamattal, akkor a havi törlesztőrészlet adott forint lenne. Ha azonban sikerül egy százalékkal alacsonyabb kamattal felvenni ugyanazt a hitelt, akkor a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lenne. Ez nagy különbséget jelentene a futamidő alatt. Akár több millió forint is lehet a különbség Ez azt jelenti, hogy csak a kamatkülönbség miatt több millió forintot takaríthatunk meg, és ez még nagyobb lehet. Az expresszkolcson.hu pénzügyi szakértői szerint azonban a kamat nem az egyetlen fontos tényező a hitel kiválasztásakor. A hitel díjai, a futamidő hossza és a törlesztőrészletek összege is fontosak, és az összes tényezőt figyelembe kell venni a hitel kiválasztása előtt.

És mire érdemes elkölteni a megtakarítást? Az, hogy mire érdemes költeni néhány millió forintot, nagyban függ az egyéni körülményektől és célkitűzésektől. Azért mutatunk néhány ötletet.

  • Ingatlan: A lakásvásárlás jó befektetés lehet, ha van egy stabil állásunk és hosszú távú terveink vannak a lakással kapcsolatban. Egy saját tulajdonban lévő ingatlan vagy egy befektetési lakás is jó lehetőség passzív jövedelem megszerzésére.
  • Továbbképzés: Az oktatásba való befektetés örökre megtérülhet, ha az ember új készségeket tanul, amelyek segíthetnek a munkában előrelépni, vagy egy teljesen új karriert indítani.
  • Befektetési alapok: A befektetési alapok egy sor különböző befektetési lehetőséget kínálnak, amelyekkel széles körűen szét lehet osztani a portfóliót. A portfólió diverzifikálása lehetővé teszi a kockázat csökkentését és a hosszú távú megtakarítások növelését.
  • Adósság törlesztése: Ha van fennálló adósságunk, például hitel vagy hitelkártya tartozás, akkor az adósság törlesztése a legjobb befektetés lehet. Az adósság visszafizetése jelentős megtakarítást jelenthet a hosszú távon.
  • Egészség: Az egészségbe történő befektetés sosem lehet rossz befektetés. Egy jó egészségügyi biztosítás, rendszeres orvosi vizsgálatok és életmód változtatások, például az egészségesebb étrend és a testmozgás, mind segíthetnek javítani az egészségi állapoton.

Nem lehet tudni, hogy mikor csökkenek a kamatok

Az, hogy mikor lehet a fenti dolgokra költeni, még bizonytalan. A mostani ismereteink alapján nem lehet tudni, hogy mikor csökkenek a kamatok.

Összefoglalás

A lakáshitelek kamatai befolyásolják a hitelfelvételi kedvet; minél drágábbak a hitelek, annál kevesebben igényelnek lakáshitelt. A kamatokat leginkább a jegybanki alapkamat befolyásolja. A várva várt kamatcsökkenés időpontja azonban bizonytalan. Az alacsonyabb kamatú lakáshitel hosszú távon jelentős megtakarítást jelent, hiszen a havi törlesztőrészletek alacsonyabbak lesznek. A megtakarítást többek között ingatlanba, továbbképzésbe, befektetési alapokba, adósságtörlesztésbe vagy egészségügyi kiadásokba lehet befektetni. Jelenleg azonban nem lehet tudni, hogy mikor csökkenek a kamatok.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

2019.05.22.

A kormány egyre újabb támogatási módokat mutat be a demográfiai problémák orvoslására; ennek első képviselője volt a CSOK, amit bemutatása óta folyamatosan finomítanak és kiegészítenek. Erre a legújabb példa a babaváró támogatás, ami tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

2019.06.26.

Gyorskölcsönt másképpen? Hiszen még csak pár éve létezik! Miért változtatnának rajta már most? Nos, az alábbiakban röviden kifejtjük a gyorskölcsönök fejlődését, és elmondjuk, mi várható a közeljövőben!

Tovább olvasom
Alapfogalmak a hitelekhez

Alapfogalmak a hitelekhez

2019.03.22.

Mivel nem csak visszatérő olvasóink vannak, hanem szerencsére újak is, így meg szeretnénk könnyíteni a helyzetüket azzal, hogy nem kell végigolvasniuk a blog összes cikkét. Alapfogalmak, amit összegyűjtöttünk a részetekre, hogy a hitelekkel kapcsolatos tudásotokat egy elégséges szintre emeljük.

Tovább olvasom
Gyorskölcsön mennyire gyors?

Gyorskölcsön mennyire gyors?

2018.09.12.

Akár veled is előfordulhat, hogy minél hamarabb szükséged van készpénzre. Ha nem áll a rendelkezésedre megtakarítás, és családon belül sem tudod megoldani a dolgokat, viszont azonnali megoldásra van szükséged, akkor válaszd a gyorskölcsönt. De a gyorskölcsön mennyire gyors azt mutatjuk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával