Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

2023.06.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. június 2. 12:38

A lakáshitelek kamata erősen befolyásolja a hitelfelvételi kedvet. Minél drágábbak a hitelek, annál kevesebben akarnak lakáshitelt igényelni. A kamatokra több tényező is hatással van, az egyik a jegybanki alapkamat. Sokan várják a kamatok csökkenését, ezért utánajártunk, hogy mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek.

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

A lakáshitel kamata befolyásolja a teljes visszafizetendő összeget. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mekkora a kamat. Hosszú futamidő esetén – ami a lakáshitelekre nagyon is jellemző – már minimális kamatcsökkenés is jelentős megtakarítást hozhat. Sokkal kevesebbet kell fizetni a hitelért összességében. És ki ne akarna kevesebbet fizetni? Nem csak a havi kiadások lesznek alacsonyabbak, de éves szinten akár egy tengerentúli utazás költségét is a pénztárcában maradhat.

Nem véletlen tehát, hogy az ügyfelek árgus szemekkel figyelik a kamatváltozásokat. És hogy mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek? Nehéz válaszolni erre a kérdésre.

Ha csökken a jegybanki alapkamat, csökkenek a lakáshitel kamatok is

Ha csökken a jegybanki alapkamat, csökkenhetnek a lakáshitel kamatok is. Bár más tényezők, például egy bank üzletpolitikája is befolyásolja a kamat mértékét, a lakáshitel kamata leginkább a jegybanki alapkamattól függ. Az MNB utolsó nyilatkozatában azt közölte, hogy nem tervezi az alapkamat csökkentését. Ez nem jó hír azoknak, akik olcsóbb lakáshitelt szeretnének.

Miért jó, ha kisebb a kamat egy lakáshitelnél?

Ha kisebb a kamat egy lakáshitelnél, akkor a hitel törlesztőrészletei is alacsonyabbak lesznek. Az alacsonyabb törlesztőrészlet pedig azt jelenti, hogy kevesebbet kell havonta visszafizetni a hitelből, így több pénzünk marad más kiadásokra vagy megtakarításra. Emellett az alacsonyabb kamat hosszabb távon is pénzt takaríthat meg számunkra, mivel a hitel futamidejének végéig összesen kevesebb kamatot kell visszafizetni. Tehát az alacsonyabb kamatú hitel összességében olcsóbb lehet, mint egy magasabb kamatozású hitel, még akkor is, ha a hitel összege magasabb. Ezen kívül, ha alacsonyabb a kamat, akkor könnyebben törleszthető a hitel, és a törlesztőrészletek könnyebben beilleszthetőek a havi költségvetésbe. Ezzel csökkenthető a pénzügyi stressz, és biztonságosabbnak érezhető a pénzügyi helyzet a hitel törlesztése során.

Az alacsonyabb kamatú lakáshitelnek köszönhetően hosszú távon jelentős megtakarításokat lehet elérni. A pontos összeg azonban függ a hitel összegétől, a futamidőtől, a kamat mértékétől és a törlesztőrészletektől. Az általános szabály, hogy minél alacsonyabb a kamat, annál kevesebbet kell visszafizetni a hitelből.

Például, ha egy 20 éves, 20 millió forintos lakáshitelt veszünk fel adott kamattal, akkor a havi törlesztőrészlet adott forint lenne. Ha azonban sikerül egy százalékkal alacsonyabb kamattal felvenni ugyanazt a hitelt, akkor a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lenne. Ez nagy különbséget jelentene a futamidő alatt. Akár több millió forint is lehet a különbség Ez azt jelenti, hogy csak a kamatkülönbség miatt több millió forintot takaríthatunk meg, és ez még nagyobb lehet. Az expresszkolcson.hu pénzügyi szakértői szerint azonban a kamat nem az egyetlen fontos tényező a hitel kiválasztásakor. A hitel díjai, a futamidő hossza és a törlesztőrészletek összege is fontosak, és az összes tényezőt figyelembe kell venni a hitel kiválasztása előtt.

És mire érdemes elkölteni a megtakarítást? Az, hogy mire érdemes költeni néhány millió forintot, nagyban függ az egyéni körülményektől és célkitűzésektől. Azért mutatunk néhány ötletet.

  • Ingatlan: A lakásvásárlás jó befektetés lehet, ha van egy stabil állásunk és hosszú távú terveink vannak a lakással kapcsolatban. Egy saját tulajdonban lévő ingatlan vagy egy befektetési lakás is jó lehetőség passzív jövedelem megszerzésére.
  • Továbbképzés: Az oktatásba való befektetés örökre megtérülhet, ha az ember új készségeket tanul, amelyek segíthetnek a munkában előrelépni, vagy egy teljesen új karriert indítani.
  • Befektetési alapok: A befektetési alapok egy sor különböző befektetési lehetőséget kínálnak, amelyekkel széles körűen szét lehet osztani a portfóliót. A portfólió diverzifikálása lehetővé teszi a kockázat csökkentését és a hosszú távú megtakarítások növelését.
  • Adósság törlesztése: Ha van fennálló adósságunk, például hitel vagy hitelkártya tartozás, akkor az adósság törlesztése a legjobb befektetés lehet. Az adósság visszafizetése jelentős megtakarítást jelenthet a hosszú távon.
  • Egészség: Az egészségbe történő befektetés sosem lehet rossz befektetés. Egy jó egészségügyi biztosítás, rendszeres orvosi vizsgálatok és életmód változtatások, például az egészségesebb étrend és a testmozgás, mind segíthetnek javítani az egészségi állapoton.

Nem lehet tudni, hogy mikor csökkenek a kamatok

Az, hogy mikor lehet a fenti dolgokra költeni, még bizonytalan. A mostani ismereteink alapján nem lehet tudni, hogy mikor csökkenek a kamatok.

Összefoglalás

A lakáshitelek kamatai befolyásolják a hitelfelvételi kedvet; minél drágábbak a hitelek, annál kevesebben igényelnek lakáshitelt. A kamatokat leginkább a jegybanki alapkamat befolyásolja. A várva várt kamatcsökkenés időpontja azonban bizonytalan. Az alacsonyabb kamatú lakáshitel hosszú távon jelentős megtakarítást jelent, hiszen a havi törlesztőrészletek alacsonyabbak lesznek. A megtakarítást többek között ingatlanba, továbbképzésbe, befektetési alapokba, adósságtörlesztésbe vagy egészségügyi kiadásokba lehet befektetni. Jelenleg azonban nem lehet tudni, hogy mikor csökkenek a kamatok.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jelzáloghitel és a fedezet nélküli kölcsön között, mi a különbség?

Jelzáloghitel és a fedezet nélküli kölcsön között, mi a különbség?

2017.12.28.

Ha szabadon felhasználható pénzhez szeretnél jutni, akkor nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelsz. Ugyan mindkettőnél szabadon elkölthető a felvett összeg, azonban van pár lényeges különbség.

Tovább olvasom
Kölcsön futamideje hogy változhat?

Kölcsön futamideje hogy változhat?

2019.09.18.

A fenti kérdésre a válasz igen egyszerű: szerződésmódosítással. A kölcsön futamideje mindig attól függ, hogy Te mit választasz az igénylés leadásakor, ám lehetnek olyan helyzetek, amikor változtatni szeretnél, esetleg muszáj. Lássuk a menetét!

Tovább olvasom
Kaphatok-e személyi kölcsönt, ha a fizetésemből letiltás van?

Kaphatok-e személyi kölcsönt, ha a fizetésemből letiltás van?

2018.02.16.

Van az az élethelyzet, amikor mindenképp szükség lenne némi pénzre, függetlenül a körülményektől. A személyi kölcsön szinte minden esetben jó megoldás, viszont a hitelbírálat keresztül tud húzni minden számítást, akár egy egyszerű letiltás miatt.

Tovább olvasom
Hitelkártyával rendelkezem, akadályoz-e a személyi kölcsön felvételében?

Hitelkártyával rendelkezem, akadályoz-e a személyi kölcsön felvételében?

2019.08.21.

Amikor személyi kölcsönt készülsz felvenni, számos kritériumnak kell megfelelned. Mi is sokszor írtunk már ezekről, ám van egy körülmény, amit eddig még nem vizsgáltunk, mégpedig azt, hogy mi történik akkor, ha az igénylő hitelkártyával rendelkezik.

Tovább olvasom