Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

2023.06.22.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. június 22. 12:51

Egy autó megvásárlás többnyire családi döntés eredménye. Ahogy az is, hogy autóhitelt igényeljenek-e a vásárláshoz. Segítünk a döntésben. Összehasonlítottuk az autóhitel és a lízingelés lehetőségét. Mutatjuk, hogy mire jutottunk.

Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

Autót hitelből – az autóhitel

Autót sokféle okból vásárolhatunk. A család biztonsága a fontos vagy egy sportautó a cél? Lehet, hogy bővült a család, és nagyobb autó kell. A babakocsinak és a kerékpárnak is be kell már férnie. Vagy egy presztízsautót akarunk. Lehet, hogy ez lesz az első, amit megveszünk, de egyre szükség lehet a bevásárlásokhoz is. A szakértők adatai alapján az öt-hat éves autókat keresik leginkább a használtautó-kereskedésekben. Ezek már nem annyira drágák, mint az újak, de még kevés kilométert futottak, jó állapotban vannak, és akár hosszabb ideig is megtarthatjuk őket. Egy számunkra megfelelő autó több millió forintba is kerülhet, és ha nincs elegendő pénzünk a vásárláshoz, hitellel egészíthetjük ki azt. Autóhitelhez jutni pedig egyszerű. Tényleg.

Autóhitel vagy lízing? Melyik a jobb választás?

Az autóhitel és a lízing két alapvetően eltérő hiteltermék. Klasszikus értelemben vett autóhitel ma már nem létezik, a személyi kölcsönt tudjuk autóvásárlásra fordítani. A személyi kölcsön a szabad felhasználása miatt egyszerűbbnek tűnik, ugyanakkor drágább is lehet, mint a lízing.

Amikor autót lízingelünk, azt csak meghatározott életkorú, esetleg meghatározott típusú autóra tehetjük meg egy adott lízingcégnél. Mivel az autó a lízingcég tulajdonában marad a futamidő végéig, hiszen mi csak üzembentartók leszünk, a lízingcég előírhatja számunkra a Casco megkötését. Ez biztonságot nyújthat számunkra, hiszen kötelesek vagyunk megőrizni az autó értékét. Meghibásodás vagy baleset esetén is nekünk kell állnunk a kiadásokat. Ebben nagy segítséget nyújthat egy Casco biztosítás, hiszen az akkor is téríti az önrész feletti kárunkat, ha mi okoztuk a balesetet. Lízingnél előírás lehet a megvásárolni kívánt autó életkora, és az is, hogy mennyi idős lehet az autó, amikor a lízing lejár. Lízingnél mindig kell önerőt vállalnunk, a lízing díja pedig nagyban függ az általunk vállalt önerő mértékétől.

Személyi kölcsönből autót is vásárolhatunk, akár önerő nélkül is. Autóhitel esetén senki nem írja elő számunkra a kötelezően a Casco biztosítás megkötését. Az autó életkora is lényegtelen lesz, bármilyen korú autót vásárolhatunk. Bár a személyi kölcsön valamivel drágább lehet, mint a lízing, jelenleg nincs számottevő eltérés a kettő konstrukció árazásában. Személyi kölcsönből vásárolt autó esetén a hitelt költhetjük az autó átiratására vagy akár az első nagyobb szervizre is. Erre lízing esetében nincs lehetőség. Autóhitelnél az autó adásvételét teljes egészében magunknak kell lebonyolítanunk. Ha lízingelünk, a lízingcég szakértője kitölti helyettünk a szükséges dokumentumokat.

Nincs általános szabály arra, hogy az autóhitel a kedvezőbb vagy a lízing, ha autót vásárolunk. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértőinek tapasztalata alapján az autóhitel lehet a legtöbb esetben a jobb választás. Ez persze függhet az autó életkorától, típusától és a mi lehetőségeinktől is. Autóhitel esetén nagyon szabadsággal rendelkezünk. Mi dönthetjük el, hogy honnan és milyen autót viszünk haza a családnak. Mi dönthetjük el, hogy akarunk-e önerőt fizetni. Egy autó megvásárlása hosszú távú döntés. Érdemes lehet szakértő tanácsát kérni. Egy szakértő világosan el tudja magyarázni a két konstrukció közötti különbséget, és megismerve a céljainkat és a lehetőségeinket, megfelelő ajánlatot adhat nekünk. Döntsük el, hitel vagy lízing? Aztán menjünk, és vegyünk egy autót.

Ha már autóhitel, akkor legyen a legjobb – és a legolcsóbb

Az autóhitel kalkulátort használva már otthon tisztában lehetünk a hitelünk várható költségeivel. Tudhatjuk a törlesztőrészletet. Így azt is tudhatjuk, hogy az autót meg tudjuk-e vásárolni. De hogy lehet ezt otthonról, kényelmesen megtudni? A megoldás az autóhitel kalkulátor. Az autóhitel kalkulátorba be kell írni a hitelösszeget és a futamidőt. A hitelösszeg lesz az az összeg, amiből autót szeretnénk vásárolni. A hitelösszeg megadásánál gondolhatunk arra is, hogy nem csak az autó kerül majd pénzbe, de az átírásnak is lesznek költségei. Autóhitel igénylésekor ugyanis lehetőségünk van arra, hogy az autó áránál magasabb hitelt igényeljünk, az autóhitel ugyanis szabad felhasználású. A futamidőt is mi határozzuk meg. Annyi hónapot kell beírni az autóhitel kalkulátorba, amennyi alatt vissza szeretnénk fizetni a hitelt. Amikor megadtuk a hitelösszeget és a futamidőt, az autóhitel kalkulátor megmutatja a törlesztőrészletet. Ha ez megfelelő számunkra, indulhatunk autót venni.

Ahogy látható, az autóhitel nem más, mint egy személyi kölcsön, amit autóvásárlásra fordítunk. A személyi kölcsön pedig a legegyszerűbben igényelhető kölcsön. Hogy egyszerű legyen az autóvásárlás is.

Összefoglalás

Vásárolhatunk autót személyi kölcsönből, melynek előnye a szabad felhasználás, azaz nincs korlátozás a vásárolni kívánt autó életkorára vagy típusára, valamint a Casco biztosítás kötelező megkötése sem írható elő. Hátránya, hogy esetenként drágább lehet, mint a lízing. Lízing esetén a jármű a futamidő végéig a lízingcég tulajdonában marad, számos korlátozást meghatározhatnak (például a vásárolt autó életkorát), és előírhatnak önerőt, valamint a Casco biztosítás megkötését. Az Expresszkölcsön pénzügyi szakértői szerint legtöbbször az autóhitel jelent jobb választást, de ez függhet a vásárolni kívánt autó jellemzőitől és az egyéni lehetőségektől is. Az autóhitel kalkulátor segítségével otthonról is kiszámíthatóak a várható költségek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt  autót?

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt autót?

2020.12.10.

Hitelre vennél használt autót, és szeretnéd elkerülni a buktatókat? Ezt a cikket Neked írtuk! Amikor hitelre veszel használt autót, igencsak megfontoltnak kell lenned, méghozzá két szempontból is: a hitelt is gondosan kell megválasztanod, illetve az autóra is nagy figyelmet kell fordítanod, hiszen se szeri, se száma azoknak a cikkeknek az interneten, amik a használt autók vásárlása […]

Tovább olvasom
A kárbejelentés menete

A kárbejelentés menete

2021.10.14.

Amikor egy gépjárművel baleset történik, a kárt be kell jelenteni. Személyi sérülés esetén minden esetben értesíteni kell a rendőrséget és a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók sérültek meg, ki kell tölteni a kék- sárga kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap egy formanyomtatvány, amit a biztosító bocsát a rendelkezésünkre, vagy egy nyomtatványboltban is beszerezhetjük.

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom
Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

2022.01.19.

Az elektromos autó vásárlását többféle forrásból is meg lehet finanszírozni, ám sajnos nem mindenkinek – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával