Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Májusban változás jön a THM számítás módjánál

2023.05.03.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. május 3. 15:12

Egy új rendelet értelmében megváltoznak a Teljes Hiteldíj Mutató számítási elvei májustól. Lesz ennek hatása a hitelekre? Elveszti-e a THM az összehasonlító szerepét? Utánajártunk, hogy mennyire fontos egy ügyfélnek, hogy májusban változás jön a THM számítás módjánál.

Májusban változás jön a THM számítás módjánál

Mi az a THM?

A Teljes Hiteldíj Mutató megjelenése előtt a kamat nagysága volt az irányadó, a kamat nagyságából következtettünk a hitel árára. A kamat azonban nem mutatja meg a hitel teljes költségét, hiszen egy hitel felvételekor számolnunk kell más költségekkel is. Ez akkor is igaz, ha a kamat az, ami leginkább meghatározza a THM-t. A kamat mellett azonban ott van a folyósítási díj és hitelbírálati díj is. Ezzel is számolnunk kell. Aztán ott van még a kezelési költség, és ott vannak az egyéb adminisztrációs költségek is. A THM ezeket a költségeket is tartalmazza a kamat mellett. Lesz díja a kötelezően megnyitandó folyószámlának is, és lehet, hogy a közvetítőnek is kell jutalékot fizetnünk. Jelzáloghitelek esetén további kiadásaink is lehetnek. Számítanunk kell az értékbecslés díjára, és a helyszíni szemle is pénzbe kerül. Az ingatlan-nyilvántartási eljárás sincs ingyen, ahogy a tulajdoni lap kiváltása és jelzálogjog bejegyzése sem. A THM mindezekkel számol, és ez megkönnyíti számunkra a hitelek összehasonlítását. A THM ismeretében könnyebben el tudjuk dönteni, hogy melyik konstrukciót válasszuk. Azt is tudnunk kell azonban, hogy vannak olyan költségek is, amiket nem tartalmaz a THM.

A hatályos jogszabályok értelmében a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke a személyi hiteleknél nem haladhatja meg az alapkamat huszonnégy százalékponttal növelt értékét. Személyi hitelnek számít a gyorskölcsön, az autóhitel és a személyi kölcsön. Fogyasztási hitelnél magasabb lehet a THM. A hitelkártyák és a folyószámlahitelek Teljes Hiteldíj Mutatója harminckilenc százalékponttal lehet magasabb a jegybanki alapkamatnál. A Teljes Hiteldíj Mutató bevezetése előtt csak a kamat nagysága volt az iránymutató, a kamattal tudtuk összehasonlítani a hiteleket. A kamat azonban nem a teljes költsége a hitelnek, mert egy hitel felvételekor számítanunk kell más kiadásokra is. Az egyéb kiadások is fontosak, még úgy is, hogy tudjuk, a kamat határozza meg leginkább a THM nagyságát. A kamat mellett számolnunk kell a folyósítási díjjal és a hitelbírálati díjjal is. Ezek is bennünket terhelnek, a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt. Lehet díja a kötelezően megnyitandó folyószámlának is, és adott esetben a közvetítőnek is kell jutalékot fizetni. A THM nem tartalmazza a közjegyzői és ügyvédi díjat, pedig ezeket is nekünk kell kifizetnünk. A fedezetül szolgáló ingatlan biztosításának is lesz díja, és azt szintén mi fizetjük. Lehetnek még más költségeink is elő vagy végtörlesztés esetén vagy szerződésmódosításkor. Ezeket nem tartalmazza a THM, így ezek kimaradnak az összehasonlításból. Mivel vannak olyan költségek, amiket a THM nem tartalmaz, ezért igényléskor ezeket is figyelembe kell vennünk, hogy jó döntést tudjunk hozni. Változó kamatozású hitelnél a THM is változhat a kamatperiódus végén. A hitel kamata a jegybanki alapkamathoz igazodik, így ha az emelkedik, akkor emelkedik a hitel kamata, és vele együtt a THM is. Hosszabb kamatperiódusnál ritkábban változik a kamat, így jóval kisebb a kockázat. A THM állandó, ha fix a kamatozás, ez a legbiztonságosabb megoldás.

Miért fontos a THM?

Ahogy látható, a THM által nem tartalmazott díjak között vannak olyanok, amik nem feltétlenül fognak felmerülni. Optimális esetben ilyen a késedelmi kamat is. A többi díj pedig a mi számlánk kondíciójától, illetve a megkötött lakáshitel típusától függ. Ne gondoljunk tehát arra, hogy mivel a THM nem tartalmaz minden költséget, ezért nem tudja betölteni a szerepét, hogy összehasonlíthatóvá tegye a különböző konstrukciókat. A THM tökéletesen alkalmas az összehasonlításra, bátran használhatjuk. Felkészült hiteligénylők persze figyelembe vehetik a kimaradó díjakat is. Nekünk pedig marad a THM. Ami tökéletes megoldás.

A THM egy olyan mutatószám, ami segít eligazodni a díjak dzsungelében. Amikor alacsonyabb a THM, kisebb lesz a havi törlesztő részlet, és a teljes visszafizetendő összeg is.

Számít, hogy májusban változás jön a THM számítás módjánál?

Nem. Nem számít, hogy májusban változás jön a THM számítás módjánál. A Teljes Hiteldíj Mutató továbbra is betölti a szerepét, és tökéletesen alkalmas lesz a hitelek összehasonlítására. Bátran használhatjuk ezután is.

Összefoglaló

Májustól változik a THM számítás módja egy új rendelet értelmében. A THM fontos mutató, amely segít a hitelek összehasonlításában, hiszen a kamatokon túl figyelembe veszi többek között a folyósítási díjat, hitelbírálati díjat, kezelési költséget és egyéb adminisztrációs költségeket is. Ugyanakkor nem minden költséget tartalmaz, ezért a hiteligénylőknek érdemes figyelembe venniük az ilyen kimaradó díjakat is. A változások ellenére a THM továbbra is alkalmas marad a hitelek összehasonlítására, így az ügyfelek bátran használhatják ezt a mutatót.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez?

2023.10.24.

20 millió forint lakáshitel elég lehet ahhoz, hogy valaki megvásárolja álmai ingatlanát. De mekkora jövedelemre van szükség 20 millió forint lakáshitelhez? Mi számít még, a jövedelem nagyságán kívül? Hol találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb lakáshitelt? Minden fontos információ a lakáshitel igényléshez szükséges jövedelem nagyságáról egy helyen.

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom
Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

Minden, amit a hitelfedezetről tudni érdemes

2021.01.01.

Amit a hitelfedezetről tudni lehet, azt az alábbi cikkben megtalálhatod, sőt, még többet is!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával